Cele mai citite
 


Bihor: Conferinţă naţională la Facultatea de medicină din Oradea dedicată uroginecologiei
sâmbătă, 26 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prima ediţie a Conferinţei Naţionale în Urologie şi Uroginecologie - UROGYN 2011, organizată de Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea în perioada 21-26 noiembrie, a marcat vineri, înfiinţarea unei noi subspecializări - uroginecologia, demers susţinut de decanul FMF Oradea, prof. univ. Gheorghe Bumbu.
'Uroginecologia poate să unească specialiştii şi este foarte important să gândim unitar, mai ales în afecţiunile de graniţă. Există un capitol de patologie care ridică întrebarea: cine face operaţia? Urologul sau ginecologul? Noi încercăm să găsim cea mai bună formulă, ca, printr-o pregătire uroginecologică, chirurgul respectiv să rezolve mai bine această patologie,' a subliniat decanul Gheorghe Bumbu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Urologie, preşedintele conferinţei
La rândul său, prof. univ. Petre Brătilă, de la Spitalul Euroclinic Bucureşti preciza că uroginecologia reprezintă una dintre cele mai importante subspecializări medicale care se referă la calitatea vieţii femeii. 'Segmentul de populaţie căruia se adresează uroginecologia reprezintă aproape 25% din numărul total al femeilor, iar după cancer, boli cronice şi afecţiuni cardiovasculare, atâta vreme cât femeia va naşte, va exista o patologie specifică, pentru care este necesară o pregătire interdisciplinară a chirurgului,' a spus prof. univ. Brătilă, care este unul dintre pionierii şi formatorii uroginecologi.
Uroginecologia va intra în categoria studii complementare, iar cel care va absolvi cursurile de specialitate va fi abilitat să facă anumite tipuri de operaţii. Va exista o curiculă unitară pe ţară, vor fi organizate cursuri de o anumită durată, finalizate cu un examen de studii complementare, iar diploma va fi recunoscută de Ministerul Sănătăţii.
Sfera patologică a uroginecologiei cuprinde atât partea de neoperator, cum ar explorările funcţionale, examenele urodinamice, terapia medicamentoasă, întreţinerea pacientei sau pacientului, tulburările de comportament şi evacuare, kinetoterapia etc, cât şi, în situaţii mai grave, intervenţiile chirurgicale de graniţă, precum prolapsul urogenital, incontinenţa urinară, malformaţiile etc. Operaţiile urmăresc, într-o viziune holistică, refacerea cât mai aproape de natural a zonei pelvice fiind chirurgie pelvică de reconstrucţie.
La rândul său, conf. univ. Bela Szabo, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Tg. Mureş, a precizat că, după 55 de ani, cam o treime dintre femei au probleme de incontinenţă urinară, dintre care unele necesită rezolvare chirurgicală. În opinia sa, uroginecologia oferă un spaţiu în care se pot dezvolta planuri de cercetare, ceva mai mult decât s-a făcut până acum, cu atât mai mult cu cât durata de viaţă a femeilor a crescut.
Prima Conferinţă naţională de urologie şi uroginecologie continuă tradiţia întâlnirilor anuale cu caracter regional şi naţional cunoscute sub denumirea de 'Săptămâna urologiei', organizate sub patronajul Clinicii de Urologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. În acest an, în perioada 21-26 noiembrie, aproape 60 de chirurgi din ţară au participat la 15 operaţii demonstrative în patologia urologică şi uroginecologică transmise live în sălile de curs, un work-shop deja tradiţional la Clinica de urologie condusă de prof. Bumbu.
Echipa de formatori cuprinde 12 reputaţi chirurgi urologi şi ginecologi din centrele universitare ale ţării care au o îndelungată experienţă practică în cele mai performante operaţii pelvice. Este prima întâlnire, sub coordonarea naţională a prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, a responsabililor de program în competenţa de uroginecologie, subspecializare care se adresează medicilor specialişti urologi şi celor specialişti în obstetrică-ginecologie.
Organizatorii evenimentelor sunt Universitatea Oradea, din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Asociaţia Română de Urologie, Colegiul Medicilor din România - filiala Bihor şi Centrul de Cercetare în Medicina de Înaltă Performanţă. AGERPRES-FOTO PE FLUX/(A-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Prima Conferinţă Naţională de Medicină de Urgenţă din ţară, la Oradea Decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie (FMF) din Oradea, prof. dr. Gheorghe Bumbu, a anunţat, vineri, la deschiderea oficială a Zilelor Medicale Orădene, un congres internaţional de stomatologie, organizat cu ocazia inaugurării unui modern departament de stomatologie al facultăţii, şi prima Conferinţă...
Bihor: Parteneriat medical între asociaţiile române şi italiene de urologie, semnat la Băile Felix Preşedintele Asociaţiei de Uroginecologie, prof. univ. dr.Gheorghe Bumbu şi Maurizio Bologna, profesor la Facultatea de Medicină şi Chirurgie a Universităţii din Roma 'Tor Vergata', Italia, au semnat vineri, la Băile Felix, un acord de parteneriat între Societatea de Uroginecologie din cadrul Asociaţiei...
Bihor: Clinică de medicină dentară, inaugurată la FMF Oradea Decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, a inaugurat vineri, alături de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Anton Irimie şi rectorul Cornel Antal, Clinica de Medicină Dentară, un departament nou al specializării de stomatologie, echipat cu aparatură...
Bihor: Facultatea de medicină orădeană, apreciată de decanii medicinişti din ţară Oradea, 24 apr /Agerpres/ - Preşedintele Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România (ADFMR), prof. univ. Anca Buzoianu, a apreciat, sâmbătă, ca fiind un ''progres notabil'' tot ceea ce s-a realizat, într-un timp foarte scurt, la Facultatea de medicină şi farmacie Oradea pentru îmbunătăţirea...
Bihor: Manual de farmacologie, lansat la Oradea Conferenţiarul Ioan Magyar de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea şi-a lansat, miercuri, cartea "Farmacologie - elemente de farmacologie fundamentală, farmacologie clinică şi toxicologie clinică", un manual util pentru studenţii la medicină şi medicină dentară, dar şi pentru cei de la s...
Bihor: 20 de ani de existenţă a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea a marcat miercuri două decenii existenţă, printr-o manifestare din cadrul Zilelor Medicale care au loc până pe 26 noiembrie.