Cele mai citite
 


Dr Lobonţiu: Spitalele din România au dotări similare cu cele din Franţa, în chirurgia endoscopică
sâmbătă, 26 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalele din România au aceleaşi dotări cu cele din Franţa în ceea ce priveşte chirurgia endoscopică şi robotică, medicii au aceeaşi pregătire, iar frontierele medicale au dispărut şi pacienţii se pot trata unde cred că le este mai bine, a spus, joi, cu prilejul Congresului Naţional al Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică (ARCE), dr. Adrian Lobonţiu, stabilit la Paris.
"Lucrez de peste două decenii în Spitalul "Henri Mondor" din Paris, dar am păstrat legătura cu colegii mei din România. Ceea ce pot spune astăzi este că şcoala medicală din România este de o calitate deosebită. Aici în ţară avem dotări din punct de vedere al chirurgiei endoscopice şi mai ales robotice similare altor ţări. Avem aceleaşi dotări ca în Franţa, Anglia şi aceiaşi pregătire, în chirurgia robotică şi ne punem aceleaşi întrebări ", a declarat dr. Adrian Lobonţiu.
El consideră că "frontierele medicale au dispărut, la fel cele geografice, o dovadă în acest sens fiind chiar reuniunea ştiinţifică".
"Ne întâlnim 15 specialităţi şi frontierele dintre ele au tendinţa încet, încet să dispară în scopul tratării cât mai bune a pacienţilor şi prin cele mai bune tehnici" a subliniat dr. Lobonţiu.
Acesta s-a referit la "chirurgia prin orificii naturale", care face mari progrese în toată lumea.
"Chirurgia prin orificii naturale este tot mai mult folosită în străinătate. Medicii caută mereu să amelioreze gestul medical prin proceduri minim invazive şi să asigure un confort pacientului", a evidenţiat medicul.
Dr Lobonţiu a explicat că "chirurgia prin orificii naturale", care s-a dezvoltat în urmă cu patru - cinci ani în SUA şi ulterior în Europa, necesită o colaborare cu specialiştii din domeniul dezvoltării de instrumente flexibile. Această chirurgie se practică trans anal, trans vaginal, trans ombilical, are risc mai mic de hemoragie, durere mai mică şi se poate practica pentru colecistectomii, apendice, splină, cancer rectal.
Dr. Lobonţiu a menţionat că şi Franţa trece printr-o criză care afectează sistemul de sănătate.
"Chirurgia minim invazivă este tot mai mult folosită în ginecologie, mai ales când sunt abordate suferinţe ale fătului", a spus, la rândul lui, conf.dr. Nicolae Suciu, de la Maternitatea Polizu.
"Intervenim în cazul naşterilor care ar putea surveni înainte de termen administrând transfuzii in utero în cazul soţilor cu Rh diferit, în sarcini multiple, când unul dintre feţi consumă din sângele celuilalt, dar şi pentru diagnosticul unor anomalii intrauterine", a explicat dr. Nicolae Suciu.
Profesorul Mircea Beuran, preşedintele Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică, a spus că viitorul în chirurgie este cel fără bisturiu şi care permite conservarea unor organe.
"Românii trebuie să ştie că şi în spitalele din România pot fi abordate aceleaşi tehnici chirurgicale endoscopice pentru majoritatea suferinţelor care permit un astfel de tratament. De aceea, în premieră, evenimentele ARCE 2011 aduc împreună reprezentanţi din 15 specialităţi. Deşi domeniul de activitate medicală pe care îl reprezintă fiecare dintre acestea este diferit, de la chirurgie, ginecologie, anestezie, ORL, urologie, ortopedie, pediatrie, gastroenterologie, radiologie sau neurochirurgie, toate au astăzi un numitor comun: creşterea performanţei actului diagnostic şi terapeutic cu sprijinul celor mai moderne tehnologii medicale, computerizate, video-asistate sau robotice", a mai relevat prof. dr. Mircea Beuran.
"În chirurgia oncologică predomină încă tehnicile clasice, întrucât oamenii ajung la medic în stadii mult prea avansate. Cred că ponderea intervenţiilor laparoscopice şi clasice este cam de 40-50%", a mai spus medicul.
Prof. dr. Beuran a pledat pentru necesitatea dezvoltării chirurgiei robotice, întrucât România are o şcoală de chirurgie bună şi "ar fi păcat să se dezvolte segmentat".
El a făcut referire la faptul că aparatura utilizată în chirurgia endoscopică este foarte sensibilă şi trebuie să aibă asigurat service -ul pentru că altfel dă rezultate greşite.
Prof. dr. Bogdan Popa, preşedintele Societăţii de Radiologie Intervenţională a făcut referire la radiologia intervenţională care ajută la punerea diagnosticului şi mai nou se utilizează şi în scop terapeutic, în cazul embolizărilor, pentru malformaţii, tumori, pentru stenoze , tromboze.
Acesta a subliniat că sunt puţini specialişti pentru acest domeniu, 20 - 25 în toată ţara şi aceştia în centrele universitare care au dotarea necesară
Prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, a evidenţiat utilizarea chirurgiei minim invazive în oncologie cu aceleaşi rezultate ca şi cele din chirurgia clasică şi care în plus afectează mai puţin imunitatea pacientului
Totodată, acesta a subliniat importanţa chirurgiei robotice, accentuând asupra necesităţii continuităţii ei în cele cinci centre în care se foloseşte deja: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Floreasca, Spitalul "Th. Burghele", Spitalul SRI "Ionescu Agripa" şi Spitalul Municipal din Cluj Napoca. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Irinel Popescu: Îmi doresc ca în medicina românească să se facă mai multă cercetare fundamentală Profesorul Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România, îşi aniversează vineri ziua de naştere.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice, din care 400 de Institutul Fundeni, 100 la Spitalul Floreasca şi 80 la Cluj, adică în cele trei centre din ţară unde se practică această tehnică, a anunţat joi, în conferinţă de presă, prof. dr. Irinel Popescu, cu prilejul ...
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...