Cele mai citite
 


Prima grefă de trahee artificială este un succes
sâmbătă, 26 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primul pacient căruia i s-a grefat o trahee artificială cu celule stem, într-un spital suedez în luna iunie, se simte bine. De curând s-a efectuat şi al doilea transplant de acelaşi tip. Potrivit unui articol publicat în revista The Lancet, pacientul, un eritrean de 36 de ani, 'se simte bine de patru luni şi şi-a reluat viaţa normală', spune dr Tomas Gudbjartsson, coautor al studiului menţionat de maxisciences.com.
Operaţia a durat 12 ore şi, după două luni petrecute în spital şi apoi într-un centru de specialitate, pacientul şi-a putut relua studiile de geofizică la Universitatea din Reykjavik (Islanda). O altă grefă a fost realizată de pr Macchiarini şi echipa sa de la spitalul universitar Karolinska din Huddinge, la un american de 30 de ani care suferea, ca şi în primul caz, de cancer al căilor respiratorii. În a doua grefă s-a utilizat o structură alcătuită din manofibre şi 'reprezintă un progres' faţă de prima intervenţie, arată pr Macchiarini.

O a treia grefă este prevăzută cu aceeaşi tehnică pentru tratarea unui bebeluş sud-corean de 13 luni. 'Vom continua să îmbunătăţim tehnica în medicina regenerativă pentru transplanturile de trahee şi o vom extinde la plămâni, inimă şi esofag', precizează pr Macchiarini. Procedeul se bazează pe o structură sintetică, 'croită pe măsură', în care sunt 'inserate' celule stem de la pacient. Prin urmare, nu este implicată o donaţie de organe, ci celule stem de la bolnav, lucru care face ca organul să nu fie respins.

O altă metodă, total diferită, a fost dezvăluită la sfârşitul anului trecut de o echipă de chirurgi francezi, care folosesc bucăţi de piele şi fragmente de coaste de la bolnavi pentru reconstruirea traheii.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Centru de transplant de celule stem, inaugurat la Spitalul Universitar Un nou centru de transplant de celule stem, cel de-al cincilea din România, a fost inaugurat luni la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).
A fost realizată în premieră grefarea unei vene 'personalizate' cu celule stem O echipă medicală suedeză a realizat în premieră grefarea cu succes a unei vene 'personalizate' în prealabil cu celule stem de la pacienta care a suferit transplantul, se arată într-un articol publicat joi în The Lancet şi menţionat de AFP.
Mureş: Transplant de grefă pentru refacerea sistemului hematopoietic şi imunitar al organismului, în premieră naţională Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, profesor doctor Benedek Istvan, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că a efectuat în premieră naţională un transplant de grefă, de la un tânăr polonez la unul român, cei doi având grupe sanguine diferite, pentru refacerea sistemului...
O echipă de cercetători încearcă să dezvolte un pancreas uman pe porc pentru a acoperi lipsa de organe de transplant O echipă de cercetători americani a injectat celule stem umane în embrioni de porc pentru a dezvolta un pancreas uman viabil, relatează metronews.fr. Acţiunea oamenilor de ştiinţă are ca scop remedierea lipsei de organe de transplant, genomul porcului fiind foarte asemănător cu cel al omului.
Transplantul de celule stem dă o nouă speranţă bolnavilor de sida Pentru prima oară în lume, un om s-ar fi vindecat de sida, la trei ani după ce a beneficiat de un transplant de celule stem, anunţă o echipă de cercetători germani, citaţi de site-ul maxisciences.com.
Clinica de Hematologie şi Transplant a SCJU Târgu Mureş a efectuat în acest an 23 de transplanturi de celule stem Specialiştii Clinicii de Hematologie şi Transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au anunţat, miercuri, efectuarea a două transplanturi alogene de celule stem hematopoietice, la doi bărbaţi în vârstă de 23, respectiv 34 de ani, astfel că numărul transplanturilor se ridică...