Cele mai citite
 


Să fii simpatic este un dat genetic (studiu)
sâmbătă, 26 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Potrivit unui recent studiu american, o mare parte din comportamentul nostru ar fi determinat de ADN. Bucuria de a fi simpatic ţine de genetică, scrie Le Point.
Să fii amabil, sociabil şi demn de încredere se transmite de la o generaţie la alta. Conform studiului american publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, o mare parte a conduitei oamenilor faţă de ceilalţi ar fi determinată genetic.

Acum câţiva ani, alte studii arătau că anumite gene, care fixează ocitocina (numită şi 'hormonul dragostei'), joacă un rol fundamental în determinarea unor aspecte ale personalităţii, cum ar fi empatia sau agresivitatea. Acum ştiinţa merge şi mai departe: persoanele care au două nucleotide G (guanină) pe genele receptoare de ocitocină ar avea un mai mare respect faţă de ele înseşi şi ar fi mai sociabile decât cele care au alte combinaţii. Oamenii care au cel puţin o nucleotidă A (adenină) pe genele de fixare ar fi mai angoasate şi mai puţin simpatice.

'Este prima dată când se descoperă în ce măsură diferitele genotipuri se manifestă îm comportamentul zilnic şi cum ele se dezvăluie clar, chiar şi unei persoane necunoscute', spune Serena Rodrigues-Saturn, coautor al studiului şi profesor de psihologie la Universitatea publică din Oregon. Studiul s-a realizat pe 46 de persoane, organizate în 23 de perechi. Ele au fost filmate când îşi povesteau una alteia un eveniment delicat din viaţa lor. Apoi, tăind sonorul, filmul a fost prezentat unui public de 100 de persoane. Rezultatele i-au uimit pe cercetători: în general spectatorii au intuit bine. Din zece persoane remarcate ca fiind cele mai sociabile, şapte aveau genotipul GG şi, din zece persoane considerate cele mai puţin simpatice, nouă aveau cel puţin un nucleotid A în genotip.

Întrebarea care se pune este dacă ne naştem antipatici. Poate, este de părere Keith Kendrick, neurolog intervievat de revista americană. Nu este exclus însă ca receptorii de ocitocină să fie modificaţi de mediu şi de întâmplările vieţii. 'Nu pentru că aveţi o versiune A a genei receptoare sunteţi neapărat nesociabil, spune cercetătorul. Multe alte gene intră în joc în structura comportamentului uman.' AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un studiu genetic oferă în premieră perspectiva asupra unei posibile origini biologice a schizofreniei Riscul de schizofrenie al unei persoane este crescut în cazul în care moşteneşte variante specifice ale unei gene având legătură cu "tăierile sinaptice", adică eliminarea conexiunilor dintre neuroni, relevă un studiu bazat pe analiză genetică efectuat de cercetătorii de la Stanley Center for Psychiatric...
Descoperirea unei gene responsabile pentru apariţia epilepsiei poate duce la un tratament mai eficient al bolii /The Times, Proceedings of the National Academy of Sciences/ Oamenii de ştiinţă au identificat un defect genetic care ar putea fi responsabil pentru până la jumătate din cazurile de epilepsie identificate de oamenii de ştiinţă, notează cotidianul britanic The Times.
A fost elaborată cea mai extinsă amprentă genetică a obezităţii Oamenii de ştiinţă au descoperit mai mult de 90 de noi regiuni genetice care ar putea explica de ce unele persoane sunt mai susceptibile de a lua în greutate decât altele, conform unui studiu publicat în revista Nature, informează joi BBC.
A fost descoperit mecanismul genetic care ar putea provoca autismul Washington, 4 oct /Agerpres/- Cercetători americani au descoperit mecanismul genetic ce ar putea provoca autismul prin manipularea genetică a şoarecilor care prezentau aceleaşi simptome ca şi copiii atinşi de această boală, informează AFP care preia rezultatele unui studiu publicat luni.
Identificarea unei gene-cheie în apariţia metastazelor cancerului mamar O echipă de cercetători americani a identificat o genă care îndeplineşte un rol cheie în răspândirea cancerului mamar şi face ca tumorile să fie mai rezistente la chemoterapie, conform unui studiu publicat luni, informează AFP.
Cluj:Studiu despre mandibula celui mai vechi Homo Sapiens european, descoperită în România, publicat în 'Nature' Analiza genetică a unei fosile umane de 40.000 de ani, găsită în România, arată că cei mai vechi oameni moderni (Homo sapiens) s-au încrucişat cu Neandertalienii atunci când au migrat în Europa.