Cele mai citite
 


Senatorii au decis revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului (sinteză)
sâmbătă, 26 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Plenul Senatului a constatat, miercuri, într-o şedinţă care a durat câteva minute, încetarea de drept a statutului de membru al Biroului permanent şi preşedinte al acestui for legislativ al lui Mircea Geoană, democrat-liberalul Petru Filip preluând interimar şefia Senatului până la votarea de către plen a noului preşedinte.
Decizia de revocare a lui Mircea Geoană a fost luată, prin vot electronic secret, cu 112 voturi pentru, două împotrivă şi cinci abţineri, la solicitarea grupului parlamentar al PSD, care a depus miercuri, la Secretariatul General al Senatului, o cerere de revocare din funcţia de preşedinte a lui Mircea Geoană, după ce acesta a fost exclus marţi din partid.
Lunea viitoare, la ora 14,00, se va întruni Biroul Permanent, care va decide ce va urma pentru desemnarea noului preşedinte al Senatului. De asemenea, grupurile parlamentare vor trebui să desemneze candidaţi pentru ocuparea celei de-a doua funcţii în stat.
Liderul grupului PSD de la Senat, Ilie Sârbu, a anunţat că social-democraţii îşi menţin propunerea ca Titus Corlăţean să fie preşedinte al Senatului.
În ce priveşte grupul PDL, o decizie va fi luată în cadrul coaliţiei, numele lui Vasile Blaga, Radu Berceanu şi Petru Filip fiind vehiculate ca posibile candidaturi pentru şefia Senatului.
Liderul grupului UDMR din Senat, Fekete Andras Levente, a spus şi el că "este în cărţi" şi o propunere din partea Uniunii pentru şefia Senatului.
Discuţiile de miercuri din plenul Senatului, referitoare la revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al acestui for legislativ, au blocat dezbaterea şi votul pe proiectele şi propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi, astfel că iniţiativa privind declararea zilei de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare a trecut de Senat prin adoptare tacită.
Propunerea legislativă, iniţiată de senatorul liberal Emilian Frâncu, urmează să fie transmisă Camerei Deputaţilor, care o va discuta în calitate de Cameră decizională.
În plenul de luni al Senatului au fost adoptate mai multe proiecte de legi, între care şi cel privind modificarea legii administraţiei publice locale în sensul că este dată posibilitatea municipiilor reşedinţă de judeţ, dar şi oraşelor mai mici, să se asocieze şi să creeze zone metropolitane.
În proiectul de lege, iniţiat tot de senatorul Emilian Frâncu (PNL), se defineşte zona metropolitană ca fiind asociaţia de dezvoltare intercomunitară constituită pe bază de parteneriat între capitala României sau municipiile de rangul I sau municipiile reşedinţă de judeţ şi unităţile administrativ teritoriale aflate în zona imediată.
În expunerea de motive, senatorul liberal subliniază că statutul de zonă metropolitană poate oferi dezvoltarea armonioasă a întregii zone, găsindu-se mai uşor amplasamente pentru investiţii semnificative la marginea oraşelor, realizarea unei infrastructuri unitare pe o zonă mai amplă dar şi dezvoltarea unor cartiere de locuit şi locuri de muncă atât direct cât şi prin dezvoltarea zonei economică a zonei.
Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor.
Tot luni senatorii au adoptat o propunere legislativă prin care vor putea fi declarate de utilitate publică lucrările de construcţie, reabilitare şi modernizare a infrastructurii de alimentare cu apă, a infrastructurii de apă uzată,sau a lucrărilor de modernizare a staţiilor de epurare.
În expunerea de motive a propunerii legislative, iniţiată de deputaţii PC Liviu Ciucă şi Damian Florea şi de deputatul PSD Nicolae Nica, este specificat faptul că, în cadrul procesului de integrare a României la Uniunea Europeană, s-au luat angajamente privind modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată, pentru lucrările necesare fiind alocate fonduri europene.
'Necesitatea acestei finanţări a avut în vedere accesul redus al comunităţilor din România la infrastructura de apă şi apă uzată, calitatea necorespunzătoare a apei potabile şi lipsa, în numeroase zone, a facilităţilor de canalizare şi epurare a apelor uzate', se arată în documentul citat.
La acest moment, legislaţia în domeniu prevede că terenurile aflate în proprietate privată pe care se execută lucrări de utilitate publică pot fi expropriate cu o justă despăgubire.
O altă propunere legislativă care a fost aprobată de plenul Senatului este cea care reglementează statutul profesional al medicului expert al asigurărilor sociale, iniţiată de senatorii Minerva Boitan, Emilian Frâncu, Vasile Mustăţea, Romeo Nicoară, Cornel Popa (PNL), de Laurenţiu Coca, Elena Mitrea (PSD), Tiberiu Gunthner (UDMR) şi de senatorii PDL Nicolae Dobre şi Ion Ruşeţ.
În expunerea de motive a textului de lege se precizează că modificarea legislaţiei privitoare la pensii, de invaliditate, la persoanele cu handicap şi a altor forme de protecţie socială 'creşte responsabilitatea medicului specialist în expertiză şi recuperarea capacităţii de muncă'.
'Pentru a fi bine pregătiţi şi informaţi, medicii experţi au nevoie de un acces continuu şi obligatoriu la literatura de specialitate, manifestări ştiinţifice sau alte forme de perfecţionare profesională. De asemenea, prin specificul muncii lor, medicii experţi, asemenea celorlalte categorii de medici sunt expuşi riscului efectelor contaminării cu diferiţi agenţi patogeni din contactul cu pacienţii. De aceea, pentru a le stabili drepturile şi obligaţiile ce decurg din practicarea profesiunii de medic expert este nevoie de o lege care să reglementeze statutul acestora', se arată în documentul citat.
Şi propunerea legislativă care reglementează domeniul asistenţei medicale şcolare în scopul asigurării medicale şi stomatologice a preşcolarilor, elevilor şi studenţilor din sistemul de învăţământ public sau privat a primit un vot favorabil din partea senatorilor.
'Prin actuala propunere urmărim realizarea unui act normativ specific acestui sector cu referiri la toate componentele asistenţei medicale în şcoli, cu precizări exprese privitoare la educaţia sanitară şi la pregătirea medicului de medicină şcolară. De asemenea, urmărim obligativitatea cursurilor de prim-ajutor în sistemul educaţional, din cauza creşterii alarmante a accidentelor în şcoli şi a celor de circulaţie', se arată în documentul citat.
De asemenea, senatorii au aprobat şi raportul cu amendamente, întocmit de Comisia pentru sănătate din Senat, printre amendamentele formulate numărându-se şi cel referitor la organizarea de cabinete medicale şi de medicină dentară în unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar.
'Medicii de medicină şcolară şi medicii de medicină dentară din unităţile de învăţământ sunt furnizorii de servicii medicale profilactice şi curative de urgenţă pentru preşcolari, elevi sau studenţi, după caz. Asistenţa medicală a preşcolarilor din grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal se asigură în timpul programului acestor unităţi prin arondarea la cabinetele medicale din unităţile şcolare cele mai apropiate, în cazul în care acestea nu există în grădiniţă, iar în afara programului se asigură de către medicii de familie pe listele cărora sunt înscrişi copiii', se precizează în raportul Comisiei.
Cabinetele de medicină şcolară vor funcţiona pe toată perioada activităţii şcolare în unităţile de învăţământ public sau privat. Pe perioada vacanţei şcolare, activitatea medicilor se desfăşoară în baza calendarului activităţilor specifice stabilite prin norme de aplicare.
Un alt amendament aprobat prevede că aceste cabinete medicale şcolare se află în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, fiind organizate şi coordonate din punct de vedere profesional de către Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. În forma iniţiatorilor, reţeaua medico-şcolară era condusă de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică.
Activitatea desfăşurată în cadrul cabinetelor de medicină şcolară va fi finanţată prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.
Tot în plenul de luni, senatorii au aprobat şi propunerea legislativă pentru declararea municipiului Caransebeş 'Oraş martir al Revoluţiei din Decembrie 1989'.
Potrivit raportului de admitere întocmit de Comisia juridică din Senat, municipiul Caransebeş este declarat ca oraş martir 'în semn de cinstire pentru jertfele date şi pentru eroismul manifestat în lupa pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989'.
În expunerea de motive a propunerii de lege se precizează faptul că în timpul evenimentelor din decembrie 1989 la Caransebeş şi-au pierdut viaţa trei persoane, iar una a decedat ulterior din cauza rănilor provocate prin împuşcare.
'De asemenea, au existat numeroşi răniţi prin împuşcare, cei mai mulţi dintre ei (15 revoluţionari) fiind atinşi de gloanţe în timpul asaltului din 21 decembrie 1989 asupra clădirii Miliţiei, pentru eliberarea grupului de arestaţi care au răspândit manifeste şi lozinci împotriva regimului dictatorial', se arată în documentul citat. AGERPRES/(AS - Cătălina Barbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Borboly Csaba, candidat UDMR la şefia CJ Harghita: Atragerea de fonduri europene, prioritară pentru judeţ (interviu) Candidatul UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că în cel de-al doilea mandat doreşte să atragă mult mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea judeţului, să continue investiţiile în sănătate şi educaţie, dar şi să creeze...
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
Comunicat de presă - Guvern INFORMAŢIE DE PRESÃ privind unele acte normative care au fost incluse pe agenda
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Dorel Jurcan, candidat PDL la preşedinţia CJ Vâlcea: Vreau ca tinerii să aibă oportunitatea de a începe o afacere (interviu) Candidatul PDL la şefia Consiliului Judeţean Vâlcea, senatorul Dorel Jurcan, susţine într-un interviu acordat AGERPRES că, în cazul câştigării competiţiei electorale, are în vedere implementarea proiectelor ce vizează infrastructura, alimentarea cu apă şi lucrările de canalizare, dezvoltarea întreprinderilor...