Cele mai citite
 


Arad: Punctul de operare aeriană SMURD de la Arad a devenit operaţional
sâmbătă, 26 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Arad, 26 nov /Agerpres/- Un punct de operare aeriană SMURD, care va deservi şase judeţe din vestul ţării, a fost inaugurat sâmbătă pe Aeroportul din Arad.
Inaugurarea punctului de operare aeromedical SMURD Arad a fost posibilă datorită Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului din data de 26.10.2011, ordonanţă prin care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara a fost desemnat ca operator medical al unui elicopter aflat în administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Punctul de operare de la Arad a fost dotat cu un elicopter EC 135, aparate de de acest tip aflându-se în dotarea majorităţii serviciilor similare din ţările europene. El urmează să deservească judeţele Arad, Timiş, Bihor, Caraş Severin, Hunedoara şi Sălaj, autorităţile estimând că elicopterul va permite reducerea timpului de intervenţie la un accident de la 60 - 90 de minute cât este în prezent, la 20 - 30 de minute, intrarea în serviciu a punctului de operare de la Arad urmând să degreveze SMURD Târgu Mureş.
'Pentru mine, în calitate de ministru de Interne şi de senator ales în judeţul Arad, este o satisfacţie deosebită să vedem astăzi că, ceea ce ne-am propus s-a şi întâmplat şi anume să deschidem acest punct de operare aeriană SMURD, dotat cu un elicopter din flota ministerului Administraţiei şi Internelor. Putem spune că începând de astăzi acest centru va fi operaţional. Vreau să-i felicit pe toţi cei care au donat 2 % din impozitul pe profit către Fundaţia pentru SMURD şi vreau să-i încurajez să facă acest lucru şi pe viitor, pentru că nu ştim niciodată când avem nevoie de acest serviciu', a declarat ministrul Constantin Traian Igaş.
Totodată, ministrul a mai spus că, în colaborare cu Consiliul Judeţean Arad, Ministerul Administraţiei şi Internelor va inaugura, anul viitor, un dispecerat 112 integrat, unde vor fi prezente toate structurile MAI, precum şi Serviciul de Ambulanţă, alături de alte structuri subordonate Ministerului Sănătăţii.
La rândul său, Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii, a anunţat faptul că în viitorul nu foarte îndepărtat, vor mai fi achiziţionate alte şase elicoptere care vor deservi unităţile SMURD din ţară, primul dintre acestea urmând să fie livrat chiar în cursul lunii decembrie.
'Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr 1 din Timişoara, în colaborare cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad şi cu cel din Oradea, vor asigura echipajele ce vor constitui liniile de gardă pentru punctul de operare de la Arad. În urma operării acestui elicopter va scădea foarte mult timpul de transport şi timpul de reacţie la transportul bolnavilor. Bineînţeles se va degreva puţin şi punctul de operare SMURD de la Târgu Mureş. Ministerul Sănătăţii împreună cu MAI mai au nişte planuri şi pentru viitor. Vom face în total cam opt centre de operare până în 2014, ceea ce înseamnă că vom achiziţiona încă 6 elicoptere, dintre care primul va fi livrat în luna decembrie', a declarat ministrul Ladislau Ritli.
Nu în ultimul rând, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a precizat că la nivelul ministerului se doreşte ca pe viitor elicopterul de la Arad să opereze şi în zona transfrontalieră.
'Elicopterul va interveni la două tipuri de intervenţii. Este vorba de intervenţii primare, accidente, cazuri critice în zone izolate, respectiv de intervenţii secundare, transferurile pacienţilor aflaţi în stare critică de la un spital la altul. Elicopterul este unul foarte modern, tip EC 135, care este folosit şi în alte ţări ale Uniunii Europene. În viitor, vrem ca elicopterul să acţioneze şi în zona transfrontalieră, mai ales după ce o să intrăm în Spaţiul Schengen, urmând să acţionăm la înţelegere cu colegii din Ungaria', a declarat la rândul său Raed Arafat.
Operator medical al elicopterului de la Arad va fi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr 1 din Timişoara.
Elicopterul ce va avea baza pe Aeroprul din Arad este dotat cu defibrilator cardiac portabil, monitor, aparat pentru ventilaţie şi aspiraţie, sonda endotraheală, targă echipament traumatisme, mască şi tub de oxigen. De asemenea, el este dotat cu un proiector pentru misiuni de căutare-salvare pe timp de noapte.
Noua unitate SMURD de la Arad va interveni şi la evenimentele rutiere care se vor produce pe autostrada Arad - Timişoara, de pe Coridorul IV Paneuropean, autostradă ce urmează să fie deschisă traficului până la sfârşitul acestui an.
În vederea creării condiţiilor pentru amenajarea punctului de operare aeriană SMURD de la Arad şi asigurării unor condiţii optime de cazare pentru personalul ce îl va deservi, Aeroclubul 'Traian Vuia', care opera pe Aeroportul Arad, a fost transferat în localitatea arădeana Şiria, aflată la circa 25 kilometri depărtare de municipiul reşedinţă de judeţ, acolo unde există o pistă privată pentru avioane de mici dimensiuni. AGERPRES /FOTO PE FLUX/ (AS, A - Ioan Weisl)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, desemnat operator medical al unui elicopter MAI Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara a fost desemnat operator medical al unui elicopter pus la dispoziţie de Ministerul Administraţiei şi Internelor, devenind astfel a patra unitate medicală din ţară, după Bucureşti, Târgu Mureş şi Iaşi, care utilizează sistemul de acordare a asistenţei de urgenţă...
Două autospeciale BMW X3 pentru intervenţia rapidă a medicului de urgenţă, la SMURD Bucureşti-Ilfov şi Târgu Mureş Două autospeciale BMW X3, dotate cu aparatura necesară intervenţiei la urgenţe, au fost donate SMURD Bucureşti-Ilfov şi Târgu Mureş.
Arad: Prima intervenţie a elicopterului SMURD de la Arad a fost făcută în oraşul Pecica Elicopterul aflat în dotarea punctului de operare aeriană SMURD de la Arad a avut prima sa intervenţie duminică, la numai o zi de la momentul în care punctul de operare a devenit operaţional.
RETROSPECTIVÃ/ Sălaj: Peste 2.000 de intervenţii SMURD în primul an de activitate Primul an de activitate al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în Sălaj a însemnat peste 2.000 de intervenţii la nivelul celor patru subunităţi din judeţ, pentru toate urgenţele care pun viaţa unei persoane sau mai multora în pericol imediat.
Sălaj: Dispecerat medical integrat Ambulanţă - ISU, la Zalău Cel de-al patrulea dispecerat medical integrat pilot la nivel naţional, ce reuneşte Serviciul de Ambulanţă Judeţean şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), a fost inaugurat, vineri, la Zalău, în prezenţa subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, şi a oficialităţilor...
Arad: Traian Igaş şi Raed Arafat au discutat despre deschiderea Centrului SMURD de la Arad Arad, 29 oct /Agerpres/- Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş şi, Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, s-au aflat sâmbătă, într-o vizită oficială la Arad, pentru a discuta cu factorii responsabili despre apropiata deschidere a Centrului Regional SMURD de...