Cele mai citite
 


Arad: Marea majoritatea a absolvenţilor Facultăţii de medicină a UVVG Arad au promovat rezidenţiatul
marţi, 29 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mai mult de 90% dintre absolvenţii din acest an ai Facultăţii de Medicină Generală, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş' Arad au promovat examenul de rezidenţiat.
Specializările la care s-au scos locuri la rezidenţiat au fost în mare măsură, din cele unde nu există în prezent o acoperire suficientă cu personal calificat.
După cum a declarat luni, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Liana Moş, decanul Facultăţii de Medicină, peste 90% dintre absolvenţii UVVG Arad care s-au prezentat la examenul de rezidenţiat organizat în acest an în Timişoara, Braşov, Craiova şi Cluj-Napoca au promovat acest examen, aceştia alegând diverse specializări, cum ar fi ATI, Chirurgie generală, Obstetrică - ginecologie, Neurologie, Medicină internă, Gastroenterologie, ORL, Medicina familiei.
'Mă bucură rezultatele obţinute de absolvenţii promoţiei din acest an ai Facultăţii de Medicină şi ţin să îi felicit. Din păcate, însă, unii dintre absolvenţi nu s-au prezentat la examenul de rezidenţiat, alegând să plece ca să muncească în străinătate, în Germania, Franţa, Anglia sau Canada', a precizat prof. univ. dr. Liana Moş, decanul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul UVVG Arad.
Pentru sistemul sanitar arădean au fost scoase la concurs 73 de posturi de pregătire în rezidenţiat la următoarele specialităţi: Medicină internă, Chirurgie, ATI, Ginecologie, Hematologie, Urologie, Pediatrie, ORL, Medicina familiei, Medicina de Urgenţă, Psihiatrie, Anatomie Patologică, Gastroenterologie, Neurologie.
Pregătirea practică a medicilor rezidenţi se va face în spitalele clinice din municipiul Arad, în vreme ce pregătirea teoretică a acestora se va face în cadrul UVVG Arad, Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul acestei universităţi fiind singura facultate particulară de medicină din România, acreditată în formarea postuniversitară medicală de specialitate şi a pregătirii în cea de a doua specialitate în regim cu taxă.
În altă ordine de idei, prof. univ. dr. Liana Moş, a făcut cunoscut că, în calitate de membru al Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România (ADFMR), a semnat o rezoluţie, alături de toţi decanii facultăţilor de medicină acreditate din România, cu prilejul celei de a III-a ediţii a Conferinţei Naţionale a ADMFR, desfăşurată recent la Timişoara.
'Prin această rezoluţie se recomandă ca absolvenţii facultăţilor de medicină să obţină dreptul de liberă practică imediat după terminarea facultăţii sau după cel mult un an de stagiatură, în speranţa că astfel se va rezolva, cel puţin parţial, deficitul de medici din mediul rural. Este necesară o nouă reinterpretare, printr-o soluţie legală, a acordului semnat de România cu UE cu privire la situaţia absolvenţilor facultăţilor de medicină din România', a adăugat prof. univ. dr. Liana Moş.
Examenul de rezidenţiat s-a desfăşurat duminică, 20 noiembrie, descentralizat în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, la concurs fiind înscrişi 5.025 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, la această sesiune au fost scoase la concurs 3.810 locuri şi posturi - 2.998 de locuri şi 812 posturi.
Dintre cele 2.998 de locuri în rezidenţiat scoase la concurs, 2.600 de locuri sunt pentru medicină, 290 pentru medicină dentară şi 108 pentru farmacie.
Cei mai mulţi candidaţi au optat pentru a susţine concursul în centrele din Bucureşti (1.773), Cluj-Napoca (821) şi Iaşi (770). Restul candidaţilor au optat pentru Timişoara (601), Craiova (552) şi Târgu Mureş (508).AGERPRES/(A - Ioan Weisl)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rezidenţiatul se desfăşoară descentralizat în şase centre universitare Examenul de rezidenţiat se desfăşoară duminică descentralizat în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, la concurs fiind înscrişi 5.025 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie.
Peste 5500 de candidaţi vor concura pe 3909 locuri şi posturi la rezidenţiat, pe 23 noiembrie Un număr de 5661 de candidaţi vor participa, pe 23 noiembrie, la concursul naţional de rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, organizat de Ministerul Sănătăţii în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pe cele 3909 locuri şi posturi...
MS a publicat metodologia pentru rezidenţiat; mai multe locuri/posturi la medicină generală, medicină dentară şi farmacie Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat metodologia pentru examenul de rezidenţiat pentru sesiunea 2016, care va avea loc pe 20 noiembrie, una dintre noutăţi constând în majorarea numărul de locuri/posturi pentru absolvenţii de medicină generală, medicină dentară şi farmacie.
Rezidenţiatul se va desfăşura descentralizat Examenul de rezidenţiat, care se va desfăşura pe 20 noiembrie, va fi descentralizat, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii (MS) transmis, vineri, AGERPRES.
Peste 5.000 de candidaţi la concursul de rezidenţiat din 17 noiembrie Un număr de 5.102 candidaţi s-au înscris la concursul de rezidenţiat care va avea loc în data de 17 noiembrie, dintre aceştia 1.942 pentru a susţine examenul în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila" din Bucureşti.
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti Examen de Rezidenţiat la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti