Cele mai citite
 


Bihor: Bază de date mobilă, cu 20.000 de vehicule, pentru descarcerare, în premieră naţională la ISU Crişana
marţi, 29 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Echipajele de salvatori pentru situaţii de urgenţă au la dispoziţie, în premieră naţională, începând de luni, în cazul accidentelor rutiere care necesită descarcerare, un sistem informatic mobil cu o bază de date tehnice privind 20.000 de modele de autovehicule.
"Acest sistem informatic de asistare decizională permite identificarea rapidă de către echipa de descarcerare a acelor elemente de structură care pot pune în pericol viaţa victimelor sau a salvatorilor, dar, totodată, acele elemente care pot pot fi îndepărtate rapid pentru extragerea în cât mai scurt timp a victimelor," a spus dr. Hadrian Borcea, şef Unitate de Primiri Urgenţe (UPU), Spitalul Clinic Judeţean Bihor, alături de inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, generalul Ioan Baş.
Medicul Borcea a prezentat sistemul informatic mobil de asistare decizională, în fapt un minilaptop cu folosire prin atingere, chiar şi cu mănuşă de protecţie şi care conţine o bază de date cu toate modelele şi structurile vehiculelor existente în uzul civil, 20.000 de modele, inclusiv microbuze, camioane etc., fabricate după anul 1970 în Europa şi SUA. Baza de date se poate actualiza tot la trei luni şi oferă informaţii detaliate despre structura fiecărui vehicul, cu zonele periculoase, într-un cod de culori, imagini detaliate privind caroseria şi structura de rezistenţă a vehiculului, capsulele de tensionare a centurilor, senzorii pentru air-bag-uri, elementele de ranforsare etc, zone care fie sunt foarte dificil de tăiat în caz de urgenţă, fie prezintă pericol de explozie (capsulele ori becurile cu xenon). Sunt prefigurate şi locurile în care se află clapetele pentru capotă sau portbagaj.
'Cert este că această bază de date îndeplineşte două funcţii importante: minimalizează timpul de extracţie a victimelor, în condiţiile creşterii securităţii servantului, a celui care efectuează operaţia de salvare', a subliniat inspectorul-şef al ISU Crişana, generalul Ioan Baş.
Sistemul informatic mobil pentru descarcerare a însemnat achiziţionarea unui program (Crash Recovery System - baza de de date) şi a şase tablete PC (minilaptopuri), care vor fi destinate Dispeceratului ISU Crişana, din Oradea, pe o maşină de intervenţie în municipiu, iar celelalte în judeţ, la unităţile din Aleşd, Marghita, Salonta, Beiuş.
Dr. Hadrian Borcea a precizat că un astfel de sistem mai funcţionează în Olanda şi în Ungaria, unde specialiştii bihoreni au avut ocazia să-l vadă.
Sistemul informatic a fost obiectul proiectului 'Ora de Aur', în valoare de 10.000 de euro, proiect implementat de Asociaţia SARTISS în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Crişana' Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor şi a fost finanţat de Grupul Rompetrol prin intermediul programului 'Împreună pentru Fiecare'.
În proiect au mai fost instruiţi 120 de membri ai echipajelor de descarcerare SMURD Bihor şi personalul operativ din cadrul dispeceratului ISU Crişana. AGERPRES/(A - Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sistem de comunicare între medici şi familiile pacienţilor, la UPU Oradea, în premieră naţională În premieră naţională, Serviciul de Primiri Urgenţe din Spitalul Judeţean Oradea va avea, în trei luni, un sistem informatic de comunicare şi informare între medicii de la urgenţe şi familiile sau însoţitorii pacienţilor ajunşi la urgenţe, a declarat joi dr. Hadrian Borcea, medicul şef al UPU-SMURD Bihor...
Bihor: Două decenii de activitate SMURD în judeţ, sărbătorite timp de o săptămână Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Bihor va marca, în data de 12 octombrie 2013, împlinirea a 20 de ani de la prima intervenţie a unui echipaj SMURD în judeţul Bihor.
Specialiştii în descarcerare ai ISU Mureş şi paramedicii de la ISU Bihor au făcut echipă la Competiţia Mondială de Salvare Echipa reprezentativă de descarcerare şi prim ajutor calificat a României, formată din specialişti în descarcerare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Horea' al judeţului Mureş şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Crişana' al judeţului Bihor, a participat, în premieră, la Competiţia...
Primul curs de medicină de urgenţă în pediatrie, la Băile Felix, organizat de Asociaţia SARTISS Un grup de 16 medici din structurile de urgenţă UPU-SMURD din România se vor perfecţiona, în premieră naţională, în resuscitare pediatrică, prin Cursul European Pediatric Life Suport (EPLS), ce se va desfăşura în perioada 31 ianuarie-1 februarie la Băile Felix, în organizarea Asociaţiei Search And Rescue...
ISU Alba, implicat în derularea a două proiecte cu fonduri europene Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Unirea' Alba este implicat în derularea a două proiecte cu fonduri europene, având ca obiective îmbunătăţirea managementului şi gestionării eficiente a situaţiilor de urgenţă şi creşterea siguranţei cetăţenilor, a declarat, joi, inspectorul şef al ISU, colonel...
Bihor: Dr. Raed Arafat la deschiderea Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a participat miercuri seară, la Oradea, la deschiderea celei de a III-a ediţii a Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat, organizată de ISU "Crişana"...