Cele mai citite
 


Cluj: Campanie a studenţilor farmacişti de responsabilizare şi informare socială asupra virusului HIV
marţi, 29 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Organizaţia Studenţilor Farmacişti (OSF) din Cluj-Napoca a început, luni, o campanie de responsabilizare şi informare socială asupra virusului HIV şi a consecinţelor infecţiei cu acesta.
Echipe de voluntari ai OSF vor distribui, timp de patru zile, pliante informative despre HIV şi SIDA la Casa de Cultură a Studenţilor şi în Campusurile studenţeşti "Haşdeu" şi "Observator" şi îi vor invita pe tineri să îşi facă testul HIV, gratuit, prin centrele Direcţiei de Sănătate Publică Cluj.
Tinerii vor fi informaţi cu privire la principalele modalităţi de infectare cu Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV), complicaţiile acestei infecţii, evoluţia şi stadializarea bolii, precum şi asupra modului în care poate fi evitată infectarea.
Campania se va desfăşura până joi, 1 decembrie, când este marcată Ziua Mondială de Luptă anti HIV şi anti SIDA.
Totodată, OSF doreşte să strângă fonduri necesare pentru centrele care se ocupă permanent de pacienţii cu HIV-SIDA, în special copii, încercând, în acelaşi timp, să schimbe mentalitatea oamenilor în ceea ce priveşte persoanele seropozitive.
Coordonatorul de Proiect Anti-SIDA al OSF, Ioana Oprea, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că de la începutul epidemiei cu Sindromul Imuno-Deficienţei Dobândite (SIDA), din 1985, şi până în prezent, nu a fost descoperit un vaccin contra acestui virus, singura modalitate de prevenire a infecţiei fiind evitarea comportamentelor care expun la riscul de infectare, precum folosirea în comun a seringilor şi acelor de la persoane infectate, sau contactele sexuale neprotejate.
"Medicina mai are încă multe trepte de parcurs în evoluţia ei şi, desigur, în perfectarea unui vaccin anti-SIDA. Statisticile relevă că majoritatea infecţiilor cu HIV apar la copii între 14 şi 20 de ani, prin contacte sexuale neprotejate. Pe de altă parte, o bună cunoaştere a principalelor modalităţi de transmitere a acestui virus poate duce şi la scăderea numărului de copii infectaţi cu acest virus prin transmiterea pe cale maternă", a spus Ioana Oprea.
La 30 iunie 2011, numărul persoanelor afectate de HIV/SIDA era de aproximativ 10.600 în România. De la începutul epidemiei şi până în prezent (1985-2011) în România au fost înregistrate 17.038 de cazuri cu HIV/SIDA şi 5.801 decese ca urmare a SIDA.
HIV atacă sistemul imunitar al omului, slăbind capacitatea organismului de a se apăra împotriva agenţilor patogeni.
Ca toate virusurile, HIV nu are un metabolism propriu şi are nevoie de "celule gazdă" pentru a se putea multiplica. Celulele gazdă ale HIV sunt, printre altele, celulele sistemului imunitar, limfocitele, globulele albe şi celulele sistemului nervos.
Evoluţia infecţiei cu HIV diferă de la o persoană la alta. Unul din testele prin care se poate descoperi infecţia cu HIV este cel ce relevă prezenta anticorpilor în sânge. AGERPRES/ (A, AS - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Ziua mondială de luptă împotriva SIDA: Originea secretă a HIV Virusul Imunodeficienţei Umane (Human Immunodeficiency Virus - HIV) şi boala provocată de acesta, Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA - de la acronimul din limba franceză, Syndrome d'Immuno-Deficience Acquis), păreau să fi apărut din senin atunci când au fost depistate de medici, dar genetica...
Cluj: Campanie de sănătate sexuală şi luptă anti-SIDA, derulată de OSM Organizaţia Studenţilor Medicinişti (OSM) din Cluj-Napoca începe luni, 6 decembrie, o campanie de promovare a sănătăţii sexuale şi luptei anti-SIDA, intitulată ''3S'', informează joi OSM.
Cluj: Campanie de responsabilizare şi informare asupra virusului HIV Organizaţia Studenţilor Farmacişti din Cluj-Napoca (OSF) desfăşoară, între 29 noiembrie şi 3 decembrie, o campanie de responsabilizare şi informare socială asupra virusului HIV şi consecinţele infecţiei cu acesta, a anunţat luni OSF.
Cluj: Campanie de responsabilizare socială anti SIDA Organizaţia Studenţilor Farmacişti din Cluj-Napoca (OSF) derulează, în perioada 30 noiembrie - 3 decembrie, o campanie de responsabilizare socială anti SIDA, în scopul prevenirii şi combaterii infecţiei cu virusul HIV.
Ziua mondială de luptă împotriva SIDA Ziua mondială de luptă împotriva SIDA (World AIDS Day) se marchează anual la 1 decembrie.