Cele mai citite
 


COPAC vine cu propuneri concrete pentru proiectul noii legi a sănătăţii
marţi, 29 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a trimis un memoriu Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Departamentului de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale cu propuneri concrete pentru proiectul noii legi a sănătăţii, se arată într-un comunicat al coaliţiei remis luni.
Printre punctele propuse de COPAC pentru a fi introduse în noua lege a sănătăţii se numără: instituirea unor mecanisme consultative ale Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Asiguratorilor de Sănătate şi Agenţiei Naţionale pentru Calitate şi Informaţie în Sănătate cu organizaţiile de pacienţi şi cu asiguraţii, realizarea unui capitol special dedicat Drepturilor Pacienţilor, finanţarea corespunzătoare a sistemului, consultarea pacienţilor la realizarea pachetului de bază, instituirea unui Comitet Consultativ Naţional, includerea în Consiliul Director al CNAS şi al Agenţiei Naţionale pentru Calitate şi Informaţie în Sănătate a unui reprezentant al organizaţiilor de pacienţi, ales printr-o procedură publică şi democratică.
Alte propuneri vizează consultarea obligatorie între MS, CNAS, organizaţiile de pacienţi şi organizaţiile profesionale în elaborarea Contractului Cadru bianual, consultarea pacienţilor la elaborarea Contractului Cadru pentru societăţile de asigurări, stabilirea clară a răspunderii pentru derularea Programelor Naţionale şi Instituirea unor mecanisme de sancţionare imediată a responsabililor pentru derularea Programelor Naţionale în momentul în care apar probleme în sistem din cauza managementului defectuos, instituirea unor Comisii Interministeriale pentru controlul, supravegherea şi monitorizarea patologiilor majore care afectează populaţia, cuprinderea în lege a unor prevederi privind posibilitatea finanţării de la bugetul Ministerului Sănătăţii a organizaţiilor neguvernamentale care desfăşoară programe de sănătate publică şi servicii dedicate pacienţilor.
'Considerăm că aceste solicitări pe care le-am formulat în urma consultărilor cu organizaţiile membre şi colaboratoare sunt extrem de importante pentru ca pacienţii din România să beneficieze de un acces corect şi transparent la tratament. Ca reprezentanţi ai pacienţilor, dorim să avem un cuvânt de spus în hotărârile care ne privesc în mod direct', afirmă Gheorghe Tache, preşedintele COPAC.
COPAC este cea mai reprezentativă organizaţie din România care luptă pentru promovarea şi apărarea drepturilor pacienţilor cu afecţiuni cronice, reunind 11 organizaţii şi asociaţii ale pacienţilor. AGERPRES /(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
COPAC cere CNAS o dezbatere publică pe tema noilor reglementări Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România(COPAC) solicită public Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să publice pe site-ul său listele de medicamente care vor fi afectate de măsura schimbării metodei de calcul a preţului de referinţă pe listele C1 şi C3, se arată...
COPAC: Noul sistem de compensare condamnă la moarte pacienţii Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că intenţia manifestată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de modificare a sistemului de compensare a medicamentelor condamnă la moarte pacienţii, se arată într-un comunicat remis presei.
Asociaţiile pacienţilor atrag atenţia asupra lor prin 'Proclamaţia durerii' Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a elaborat, după încheierea Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, un document cu titlul 'Proclamaţia durerii', în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de situaţia actuală din sistemul de sănătate, potrivit preşedintelui COPAC...
Preşedintele CNAS: COPAC nu mai apără interesele pacienţilor Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Laurenţiu Duţă, a declarat miercuri că Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) nu mai apără interesele pacienţilor, ci sunt un fel de avocaţi ai companiilor de medicamente.
COPAC critică CNAS că nu informează pacienţii despre preţurile medicamentelor Bucureşti, 30 aug /Agerpres/ - Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România consideră că demersurile CNAS prin care se urmăreşte impunerea unor noi biruri pentru pacienţi sunt rezultatul unui sistem politic căruia nu-i mai pasă, condamnând la moarte mii de oameni aflaţi în suferinţă...
COPAC: Bolnavii cronic, obligaţi să îşi plătească tratamentul Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a adresat marţi o adresă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în care solicită precizarea poziţiei oficiale a instituţiei în legătură cu situaţia decontării reţetelor prescrise de medicii de familie peste limita celor 20 de consultaţii...