Cele mai citite
 


Deficitul bugetar a scăzut la 2,4% din PIB, la 30 octombrie 2011
marţi, 29 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deficitul bugetar a scăzut la 2,4% din Produsul Intern Brut după primele zece luni din acest an, după ce, la 30 septembrie, soldul negativ era de 2,52% din PIB.
Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, în intervalul ianuarie - octombrie 2011, deficitul bugetar s-a cifrat la 13,3 miliarde de lei, respectiv 2,4% din PIB, ceea ce permite încadrarea în ţinta anuală de 4,4% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 148,7 miliarde lei, au fost cu 8,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar cheltuielile, de 161,96 miliarde lei, au înregistrat o creştere în termeni nominali cu 0,9% faţă intervalul menţionat.
În ceea ce priveşte veniturile bugetului, cea mai mare creştere s-a înregistrat la taxa pe valoare adăugată, unde încasările au fost mai mari cu 21,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2010. La accize s-a înregistrat o creştere a încasărilor cu 12,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.
Contribuţiile de asigurări sociale au fost cu 9,2% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, iar impozitul pe profit încasat în luna octombrie este aferent rezultatelor financiare din trimestrul al III-lea, înregistrând o creştere faţă de trimestrul al II-lea cu 11,2%.
Încasările totale în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie au fost mai mari cu 1,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.
Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 46,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
La capitolul cheltuieli, acestea au înregistrat o creştere în termeni nominali cu 0,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor pentru proiecte cu finanţare europeană, dar în termeni reali, ca procent în PIB, s-au redus cu 1,7 puncte procentuale.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 4,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, din cauza plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la bugetele locale (16,1%) ca urmare a preluării spitalelor de către administraţiile locale.
Se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent cheltuielile de personal (minus 12,8%), subvenţii (minus 13,4%) şi asistenţă socială (minus 1,1%).
Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 67% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, iar cheltuielile cu dobânzile s-au majorat cu 24,3 % faţă de anul precedent, reprezentând 79,4% din programul anual.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele zece luni în sumă de 26,3 miliarde lei, faţă de 22,5 miliarde lei înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent. AGERPRES/(AS - Oana Tilică)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Deficitul bugetar a urcat la 2,5% din PIB, la sfârşitul lunii septembrie Deficitul bugetar a urcat la 2,5% din Produsul Intern Brut la sfâşitul lunii septembrie a acestui an, după ce, la sfârşitul lunii august, soldul negativ reprezenta 2,39% din PIB.
Proiectul de buget pe 2012: Peste jumătate din venituri vor proveni din CAS şi TVA Peste jumătate din veniturile bugetului general consolidat al statului în 2012 vor proveni din contribuţiile de asigurări sociale /CAS/ şi din taxa pe valoarea adăugată /TVA/, potrivit proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2012, discutate la această oră...
Deficitul bugetului general consolidat coboară la 0,2% din PIB, după primele şapte luni Deficitul bugetului general consolidat a coborât la 1,74 miliarde de lei după primele şapte luni ale acestui an, respectiv 0,2% din produsul intern brut (PIB), o scădere de aproape 55% comparativ cu primele şase luni ale lui 2016, când execuţia bugetară arăta un sold negativ de 3,85 miliarde de lei sau...
MFP: Deficit bugetar de 1,36% din PIB, pe primele cinci luni Deficitul bugetului general consolidat pe primele cinci luni din 2011 s-a cifrat la 7,4 miliarde lei, respectiv 1,36% din Produsul Intern Brut /PIB/, conform datelor operative ale Ministerului Finanţelor Publice /MFP/, publicate luni.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Deficit bugetar de 2,07% din PIB pe primul semestru, sub limita negociată cu FMI Deficitul bugetului general consolidat pe primul semestru a fost de 11,3 miliarde lei, respectiv 2,07% din PIB, sub limita ţintei de deficit, în sumă de 12,6 miliarde lei, prevăzută în Scrisoarea suplimentară la Aranjamentul Stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/, conform datelor operative...