Cele mai citite
 


Aproximativ 33.000 de persoane mor anual în România din cauza fumatului
miercuri, 9 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 33.000 de persoane mor anual în România din cauza fumatului, aceasta însemnând că la fiecare 16 minute un român este victima acestui viciu, a declarat, marţi, într-o conferinţă, preşedintele Comisiei de pneumologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, prof. dr. Miron Bogdan.
Potrivit acestuia, 70% dintre cei care mor anual din cauza fumatului au vârste între 35 şi 69 de ani.
În lume, din cauza fumatului mor anual 5 milioane de persoane, aceasta însemnând că la fiecare 8 secunde moare câte o persoană.

'Tutunul va ucide un miliard de oameni în secolul al XXI-lea, dacă trendul actual va continua. Până în 2010 OMS estimează un cost anual al fumatului de 500 miliarde dolari, reprezentând 407 miliarde de euro', a spus preşedintele Comisiei de Pneumologie.

Miron Bogdan a spus că pe un fumător îl costă anual 2555 de lei, iar timp de cinci ani - 12.775 de lei pentru achiziţionarea ţigărilor necesare.
În opinia sa, acest cost este unul mic în raport cu costul real al fumatului. Astfel, fumătorii au probleme medicale mai frecvente şi mai grave decât nefumătorii şi, ca atare, plătesc mai mult pentru medicamente, investigaţii şi consultaţii.

De asemenea, fumătorii plătesc mai mult pentru igiena dentară şi pentru produsele speciale care să mascheze efectele fumatului. Potrivit studiilor, fumătorii câştigă cu 4 până la 11% mai puţin decât nefumătorii.
Costul unui fumător este mai mare şi pentru asigurările de sănătate.

44% din decalajul în speranţa de viaţă la bărbaţi între România şi UE este cauzată de fumatul, a susţinut prof. dr. Miron Bogdan.
La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan, a spus că în SUA 28% mor de cardiopatie ischemică provocată de fumat, 29% de cancer pulmonar traheal bronşic, 23% de boli respiratorii, 8% de alte cancere şi 4% de boli cerebro-vasculare.

Un procent de 8% mor din alte cauze, dar tot provocate de fumat.
Potrivit prof. dr. Mihălţan, taxele la ţigări mai pot fi crescute în special în ţările cu venituri mici pe cap de locuitor.

Printre măsurile eficiente de îmbunătăţire a stării de sănătate se numără creşterea taxelor şi a preţurilor la ţigări, informarea, cercetarea, avertismente majore, interzicerea activităţii promoţionale pentru tutun, interzicerea fumatului în locuri publice, inclusiv la locurile de muncă.

Prof. dr. Florin Mihălţan a afirmat că fumătorii cu venituri mici tind să cheltuiască cea mai mare parte din salariu pe tutun.
În SUA, susţine prof. dr. Mihălţan, sub 20% din fumătorii care doresc să renunţe primesc ajutor din partea medicilor lor.

'Serviciile medicale pot dubla şansele de renunţare, iar asocierea medicaţiei cu consiliere oferă cele mai mari şanse', a susţinut preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

În opinia sa, renunţarea la fumat ar trebui să reprezinte o politică publică întrucât este mai eficientă ca şi cost şi are un impact mai mare asupra stării de sănătate decât majoritatea altor intervenţii clinice.

Potrivit prof. dr. Mihălţan, recompensarea financiară s-a dovedit a fi eficientă ca şi cost.
El a susţinut că eficienţa avertismentelor este în funcţie de mărimea acestora, amplasarea, conţinutul clar specific personalizat şi imaginile însoţite de text.
Un conţinut clar specific personalizat ar fi 'Fumatul produce cancer pulmonar', în loc de 'Fumatul poate fi periculos pentru sănătate ta', sau 'Fumatul te poate ucide', în loc de 'Fumatul poate ucide'.

Frecvenţa fumatului a scăzut de la 34,9% la 30,5% la bărbaţi şi de la 20,6% la 20,4% la femei, iar vânzările la ţigarete au scăzut la 5,5% după interdicţia fumatului în locurile publice.

Prof. dr. Florin Mihălţan a mai declarat că 70% dintre fumători au făcut cel puţin o încercare de a renunţa la fumat soldată cu eşec, în timp de 46% încearcă să renunţe în fiecare an.
Totodată, peste 70% dintre fumători se prezintă la medic odată pe an.
În ceea ce priveşte fumatul acasă, 92,9% dintre cei chestionaţi au spus că fumează la domiciliu, în timp ce 7,1% au negat acest lucru.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.
Un pachet de ţigări pe zi creşte de 20 de ori riscul de cancer pulmonar (expert) O dietă pe bază de legume reduce de 1,5 ori riscul de cancer la stomac, în timp ce 20 de ţigări fumate pe zi creşte de 20 de ori riscul de cancer pulmonar, a declarat luni, într-un interviu acordat agenţiei de presă Ria Novosti, medicul Mihail Davâdov, directorul Centrului de oncologie Blohin din Moscova...
Peste 4 milioane de români au risc crescut de cancer pulmonar Prin campania Respiră Sănătate, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția asupra riscului de cancer pulmonar. Boala provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaților și este a treia afecțiune necruțătoare în rândul femeilor1.
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Florin Mihălţan: Copiii cu fumători în casă prezintă un risc cu 31% mai mare de a avea astm Copiii care stau în case în care se fumează au un risc de apariţie a astmului cu 31% mai mare decât cei care nu sunt expuşi fumului de ţigară, a afirmat joi preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, într-o conferinţă de presă.
Florin Mihălţan (SRP): Fumul de ţigară din podele, ziduri, haine creşte riscul de cancer pulmonar Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălţan, a declarat joi, la Sibiu, că "fumatul la mâna a treia", ceea ce înseamnă fumul de ţigară din podele, ziduri, haine, poate influenţa riscul de cancer pulmonar.