Cele mai citite
 


Un nou robot european pentru intervenţii neurochirugicale de maximă precizie
marţi, 29 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

O echipă de cercetători de diferite naţionalităţi, finanţată printr-un program al Uniunii Europene, au realizat un robot ce promite să îmbunătăţească considerabil performanţele neurochirurgilor, a anunţat luni Comisia Europeană, transmite AFP.

Acest nou tip de robot a fost creat de cercetători germani, italieni, israelieni şi britanici în cadrul proiectului european Robocast, lansat de UE în 2008, conform comunicatului.

Deocamdată acest robot nu a fost testat decât pe manechine şi va fi folosit în cadrul unor proceduri de chirurgie endoscopică: va fi controlat de un chirurg pentru a introduce o micuţă sondă în craniu de unde va culege mostre de ţesut sau va recolta sânge.

Folosirea acestui robot va permite o precizie extraordinară în intervenţii, şi reducerea considerabilă a riscurilor de lezare a ţesutului cerebral adiacent.

Acest robot va fi folosit pentru tratarea tumorilor, a epilepsiei, a maladiei Parkinson etc.

Anunţul Comisiei Europene a fost făcut chiar în ziua de debut a săptămânii roboticii - 28 noiembrie - 4 decembrie.

În acest context, Comisia, care deja a consacrat suma de 400 de milioane de euro câtorva zeci de proiecte din domeniul roboticii, a reamintit că cererea la nivel mondial de roboţi în 2010 reprezintă o piaţă de 15,5 miliarde de euro, dintre care 3 miliarde de euro doar în Europa.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Centrul pentru chirurgie endoscopică rinosinusală şi rinofaringiană, inaugurat la Bucureşti Tratamente şi practici în domenii rar abordate în sistemul de sănătate cum ar fi reeducarea vocală foniatrică, logopedia, patologia echilibrului, terapia pot fi acum tratate la Bucureşti, într-un centru special privat.
(Corespondenţă) Proiectele ştiinţifice 'grafenul' şi 'creierul uman' câştigă finanţări record din partea UE Bruxelles, 28 ian - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Proiectele 'grafenul' şi 'creierul uman' au câştigat fiecare finanţări de un miliard de euro pe zece ani, în cadrul unui concurs dedicat tehnologiilor viitoare şi emergente (FET), a anunţat luni Comisia Europeană (CE), în cadrul unei...
Şase proiecte de cercetare primesc fonduri de câte 1 miliard de euro de la UE Comisia Europeană a nominalizat şase proiecte, printre care şi construirea unor roboţi care să însoţească oamenii pe tot parcursul vieţii şi o simulare pe computer a creierului uman, ca finaliste ale concursului european de cercetare, scrie Financial Times.
Comisia Europeană va premia cu un milion de euro un test rapid legat de folosirea antibioticelor Comisia Europeană a anunţat joi că va acorda un premiu de un milion de dolari persoanei sau colectivului de cercetători care va elabora un test rapid prin care să se stabilească dacă un pacient are sau nu nevoie de tratament cu antibiotice, transmite EFE.
Arad: Cercetători francezi şi români dezbat tehnici de vârf în tratarea cancerului şi al maladiilor Alzheimer şi Parkinson La Universitatea de Vest 'Vasile Goldiş' din Arad a început cea de-a XIX-a ediţie a Şcolii de vară francofone internaţională 'Profesor emerit Jean Montreuil', cu tema 'Patologie şi Farmacologie moleculară. Biotehnologii'.
CE anunţă investiţii de 8,1 miliarde euro în domeniul cercetării şi al inovării, pentru a genera creştere economică Comisia Europeană a anunţat, luni la Bruxelles, ultima şi cea mai amplă serie de cereri de propuneri pentru cercetare în cadrul celui de-al şaptelea program-cadru al său, prin care 8,1 miliarde euro vor susţine proiecte şi idei care vor impulsiona competitivitatea Europei şi vor aborda aspecte precum...