Cele mai citite
 


Cluj: Doi din zece români au fost diagnosticaţi cu BPOC în campania de depistare a acestei boli
miercuri, 30 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Doi din zece români au fost diagnosticaţi cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), în campania naţională pentru depistarea şi prevenirea acestei boli, derulată între 12 şi 24 noiembrie, la Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca şi în comune din opt judeţe ale ţării, de Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).
Potrivit unui comunicat al CPSS, transmis, marţi, AGERPRES, peste 2.500 de persoane au efectuate teste de capacitate respiratorie în această campania. Dintre persoanele depistate cu BPOC, 40% sunt din Bucureşti.
"A fost pentru prima dată când campania a inclus şi zone rurale. Nouă din zece localnici din mediul rural au beneficiat pentru prima dată de o spirometrie şi de un consult de specialitate din partea medicului pneumolog", se spune în comunicat.
În Capitală, din cele 750 de persoane testate, 200 au aflat că suferă de BPOC. La Iaşi, au efectuat spirometrii 700 de persoane, iar 15% dintre acestea au fost diagnosticate cu această afecţiune. Numărul persoanelor din Cluj-Napoca care au dorit să afle dacă au sau nu plămânii sănătoşi a fost de 550, dintre care 15% au fost depistate cu BPOC.
În comunele din cele opt judeţe ale ţării unde a ajuns campania - Timiş, Iaşi, Cluj, Constanţa, Braşov, Dolj, Mureş şi Călăraşi - au fost testaţi gratuit 500 de localnici, dintre care aproximativ 20% au aflat că suferă de acestă boală severă.
Peste un milion de români sunt afectaţi de BPOC, conform statisticilor Societăţii Române de Pneumologie. De asemenea, datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte incidenţa mortalităţii prin BPOC la bărbaţi, categoria cea mai predispusă la această boală.
Simptomele BPOC sunt oboseala, dificultatea la respirare, lipsa de rezistenţă la efort, tusea, expectoraţia şi senzaţia de sufocare. Spirometria este singura care poate stabili diagnosticul de BPOC. Boala este cronică, însă tratamentul continuu poate încetini evoluţia ei şi creşte calitatea vieţii pacienţilor.
Campania naţională pentru depistarea şi prevenirea BPOC, derulată între 12 şi 24 noiembrie, la Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca şi în comune din opt judeţe ale ţării, de Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, s-a desfăşurat cu sprijinul companiei GlaxoSmithKline.AGERPRES/(AS - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sâmbătă şi duminică bucureştenii îşi pot face gratuit teste de spirometrie în Cişmigiu Sâmbătă şi duminică la intrarea din parcul Cişmigiu din Bucureşti, într-un cort sub formă de plămâni, se fac teste gratuite de spirometrie, necesare pentru depistarea BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică).
Cluj: Hipertensiunea arterială pulmonară este ameliorabilă, nu vindecabilă, afirmă prof. dr. Monica Pop Hipertensiunea arterială pulmonară (HTAP) este o boală este destul de rară, ameliorabilă, nu vindecabilă, iar costurile pentru îmbunătăţirea stării pacientului bolnav de HTAP sunt mari. Creşterea presiunii sângelui în artera pulmonară duce la insuficienţă cardiacă dreaptă, cu mare risc de deces, a declarat...
Testare gratuită a plămânilor timp de o lună, în 32 de oraşe din ţară Românii îşi pot verifica gratuit sănătatea plămânilor începând de luni şi până pe 4 decembrie în spitale şi clinici de stat din peste 30 de oraşe în cadrul celei de-a cincea ediţii a campaniei "Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?".
Comunicat de presă - Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză 'Condiţia pacientului cu tuberculoză în România şi în spaţiul european'
Braşov: În premieră în România, prima operaţie pe cord deschis într-o clinică privată Prima operaţie pe cord deschis efectuată într-o clinică privată s-a desfăşurat în noaptea de marţi spre miercuri la Braşov. Membrii echipei de medici de la Institutul Inimii din Cluj care au operat au declarat joi, într-o conferinţă de presă, că este o premieră în România având în vedere că la Braşov...
Ȋncepe campania naţională de testări gratuite pentru plămâni BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este o boală a plămânilor care afectează aproximativ un milion de români şi despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial.