Cele mai citite
 


Fotbal: Sinuciderea lui Robert Enke a schimbat felul în care bolile psihice sunt văzute în Germania
miercuri, 30 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sinuciderea din 2009 a fostului portar al echipei Hannover, Robert Enke, a schimbat felul în care bolile psihice sunt văzute în lumea fotbalului din Germania, a declarat autorul unei cărţi despre regretatul jucător, în contextul probabilei sinucideri a selecţionerului Ţării Galilor, Gary Speed, informează Reuters.
Cartea lui Ronald Reng, 'A Life Too Short' ("O viaţă prea scurtă"), premiată în acest an la Londra, relatează sinuciderea portarului lui Hannover şi al naţionalei Germaniei. În opinia lui Reng, sinuciderea prietenului său Enke, venită după o lungă luptă cu depresia, a făcut ca lumea macho a fotbalului german să se reporteze altfel la bolile mentale.
"Prima echipă la care a jucat Robert a fost Moenchengladbach, la mijlocul anilor 90. Pe măsură ce lucram la carte, am descoperit că în acea echipă erau cinci jucători care sufereau de depresie sau de probleme psihice şi niciunul dintre ei nu era capabil pe atunci să vorbească în public despre acest lucru", a afirmat Reng.
Fostul fotbalist Reinhold Mathy i-a povestit acestuia că pe vremuri fotbaliştii cu probleme psihice susţineau că sunt accidentaţi. "Încă se mai întâmplă ca jucătorii să ascundă acest lucru, deoarece fotbalul înseamnă forţă, fizică şi mentală, iar slăbiciunile trebuie ascunse", a spus Reng.
Potrivit lui, după moartea lui Enke, depresia nu a mai fost un subiect tabu în fotbal. "Înainte, singurul caz important în Germania a fost Sebastian Deissler, care fusese marea speranţă a fotbalului german, dar s-a lăsat de fotbal după ce a recunoscut că suferă de depresie", a declarat Reng. El a adăugat că după moartea lui Enke "reţeaua de psihologi sportivi funcţionează mult mai bine" şi există linii de asistenţă.
Prietenia cu Enke i-a atras atenţia lui Reng în legătură cu atitudinea conservatoare a lumii fotbalului în privinţa bolilor psihice. Reng crede că depresia le pune adesea probleme mai mari fotbaliştilor profesionişti, care sunt învăţaţi să-şi ascundă sentimentele.
"Robert a vrut să scrie cartea împreună cu mine, fiindcă a fost o uşurare pentru el să poată vorbi într-o zi despre depresie (...)", a explicat Reng.
Legat de Gary Speed, selecţionerul Ţării Galilor, fost jucător notabil, găsit spânzurat duminică în casa sa, Reng a afirmat că ar fi lipsă de respect pentru familia tehnicianului să vorbească despre această tragedie.
AGERPRES (Mircea Lazaroniu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Depresia, o boală populară în Germania Portarul echipei naţionale de fotbal a Germaniei, Robert Enke, care s-a sinucis marţi, suferea de ani de zile de tulburări psihice, pentru care primea tratament medicamentos, experţii apreciind la patru milioane numărul cetăţenilor germani care suferă de depresii, scrie ziarul german Rheinische Post...
Fotbal: Depresia 'nu mai este un tabu' în lumea sportului, spune văduva lui Robert Enke Depresia "nu mai este un tabu" în lumea sportului, a declarat pentru BBC văduva lui Robert Enke, fost portar al naţionalei de fotbal a Germaniei, care s-a sinucis în anul 2009, după ce a suferit mult timp din cauza acestei boli.
Fotbal: Germania - Sindicatul jucătorilor vrea psihologi la fiecare club Sindicatul fotbaliştilor germani (VdV) a cerut vineri introducerea unui psiholog la fiecare din cele 36 de cluburi din campionatele de prima şi a doua divizie germane de fotbal, la patru zile după ce portarul lui Hannover a anunţat că s-a internat în spital pentru a-şi trata o depresie.
Depresia - Cauze si Simptome Nu exista un raspuns clar la intrebarea despre cauzele depresiei. Depresia este de obicei declansata de o combinatie de factori biologici, psihologici si factori din mediu.
Depresia – principalul factor al disfunctiilor sexuale Tot mai mulți români suferă de lipsa dorinței sexuale, iar această stare poate fi pusă în legătură cu depresia, cu izolarea socială, cu relațiile eșuate, cu refugiul în mâncare sau în lumea virtuală, cu problemele de serviciu, cu dificultățile financiare cronice, stresante sau cu lipsa de timp...