Cele mai citite
 


În România, sistemul de sănătate se îmbolnăveşte
miercuri, 30 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sistemul de sănătate din România este în haos. Criticii susţin că managementul defectuos, corupţia şi acum criza economică fac ca oamenii să aibă parte din ce în ce mai greu de servicii medicale bune, se comentează într-un articol apărut luni pe site-ul PRI's The World, un magazin radio de ştiri, creat de Public Radio International.
Acest lucru este valabil mai ales pentru săracii din România, care nu îşi pot permite să dea mită sau să beneficieze de tratament medical în străinătate. În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi au primit ajutor prin intermediul evenimentelor de caritate informale, cum ar fi cel organizat de curând pentru un copil orb de cinci luni - Alessia Truică.

Ochii Alessiei sunt de un albastru lăptos. De îndată ce copilul a deschis ochii, mama ei, Daniela, povesteşte că şi-a dat seama că ceva era în neregulă.

"S-a născut cu corneele opace", explica doamna Truică într-un interviu acordat recent din Bucureşti. "Nicio lumină nu îi intră în ochi, aşa că are nevoie de transplant pentru ambii ochi. Fără acesta, nu va putea vedea", spune mama.

Soţii Truică declară că au căutat cel mai bun chirurg de ochi din România, însă sfatul său i-a luat prin surprindere.

"Medicul ne-a spus să mergem acasă şi să aşteptăm", îşi aminteşte ea. "Că va face bine ochii Alessiei - în trei ani", adaugă femeia.

Acest lucru se întâmplă deoarece în România nu există niciun medic care poate efectua aceasta operaţie la copii mici, ci doar pentru copii mai mari. Pentru a beneficia de tratament acum, soţii Truică trebuie să o ducă pe Allesia în străinătate.

În anii de după prăbuşirea Uniunii Sovietice, România avea servicii medicale bune şi o mulţime de medici competenţi. Cum au ajuns lucrurile să meargă rău este complicat, declara Radu Crăciun, economist bucureştean cu studii medicale. El atrage atenţia că deşi cheltuielile pentru sănătate au crescut în ultimii ani, calitatea serviciilor medicale a avut de suferit.

"Spitalele sunt mari cheltuitoare, fără a-şi justifica cheltuielile. Există (apoi) corupţia. Şi există o relaţie greşită între marile companii farmaceutice şi medici, care tot timpul recomandă medicamentul cel mai scump", explică el.

George Dorin Andreescu, alias Gojira, este un medic care a renunţat la medicină ca urmare a frustrării acumulate în urma contactului cu un sistem medical disfuncţional. Andreescu este acum un DJ faimos, care de multe ori mixează pe gratis în cadrul unor evenimente destinate strângerii de fonduri pentru oameni care au nevoie de tratamente medicale în afara României.

Şi acum încep reducerile bugetare. Cel puţin un spital a fost închis, iar salariile pentru personalul medical de la stat reduse. În consecinţă, România pierde mulţi din cei mai buni medici care pleacă la locuri de muncă mai bune în străinătate.

George Dorin Andreescu ar fi trebuit sa fie parte a unei noi generaţii de medici români, care ar fi putut compensa exodul de creiere din lumea medicală. El a absolvit Facultatea de Medicină în 2007, însă imediat a abandonat stetoscopul.

Andreescu a povestit că deşi românii au în continuare dreptul la servicii medicale gratuite în sistemul de stat, calitatea tratamentului este în prezent dezastruoasă.

Recent, povesteşte el, a făcut mai mult pentru a ajuta o persoană bolnavă cu muzica sa decât a făcut sistemul medical de stat. Gojira a mixat la un eveniment caritabil destinat strângerii de fonduri pentru Alessia Truică.

Persoana care a organizat evenimentul, Adina Tzeepa, declara că dacă nu se va schimba nimic, acesta va fi probabil viitorul finanţării tratamentului medical pentru cei săraci.

Guvernul român nu este orb la criza din sistemul medical. Începând de anul viitor, el prevede o reformă ambiţioasă, în cadrul căreia spitalele vor fi lăsate să concureze pentru contractele de asigurări private. Potrivit economistului Radu Crăciun, deşi serviciile medicale vor continua să fie gratuite, oamenii vor putea să îşi cumpere o asigurare suplimentară, pentru a avea parte de cea mai bună îngrijire.

Şi dacă sunt săraci şi nu şi-o pot permite?

"Atunci vor avea parte de aşa-numitul 'pachet de bază' ", a explicat Crăciun, "care urmează să fie definit".

În cazul în care pachetul de bază nu marchează o îmbunătăţire faţă de serviciile medicale de azi din România, atunci familii cum ar fi familia Truică se vor îndrepta probabil în continuare spre organizaţii caritabile pentru ajutor. AGERPRES/(Ana Bîgu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu: Una din trei persoane ar trebui să beneficieze de un ajutor psihiatric de specialitate (interviu) Peste 38% din populaţia Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani are un diagnostic psihiatric, iar în România nu există date epidemiologice, însă una din trei persoane suferă de o afecţiune psihică, afirmă prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu, şeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, într-un...
Sistemul de sănătate în fază terminală, la originea căderii guvernului în România (presă) Sectorul de sănătate, aflat în centrul protestelor din aceste zile din România care au dus la căderea guvernului lui Emil Boc, este în 'fază terminală' şi 'are nevoie de îngrijire urgentă', scrie luni portalul Osservatorio sui Balcani e Caucaso, care dedică o amplă analiză domeniul sănătăţii din ţara...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...