Cele mai citite
 


Ladislau Ritli: Varianta asumării pe noua lege-cadru a sănătăţii este viu discutată şi posibilă
miercuri, 30 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Varianta asumării de către Guvern a noii legi-cadru a sănătăţii este una "viu discutată" şi posibilă, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, la finalul reuniunii de lucru asupra acestui proiect de lege pe care a avut-o la grupul PDL din Camera Deputaţilor cu parlamentari ai Coaliţiei membri ai comisiilor de specialitate.
Întrebat de presă dacă procedura asumării de către Guvern pe proiectul de lege-cadru a sănătăţii este principala variantă luată în calcul, ministrul Sănătăţii a răspuns că "această modalitate este foarte viu discutată şi posibilă". El a precizat însă că va fi o decizie politică.
"Nu este sarcina Ministerului Sănătăţii. Este o decizie politică care se va lua mai departe", a declarat ministrul Sănătăţii.
El a spus că înainte de a se formula forma finală a noii legi-cadru a sănătăţii s-a dorit o consultare cu toţi factorii politici şi administrativi.
"Întâlnirea tocmai cu acest scop a fost făcută. Ne-am consultat cu membri ai comisiilor de specialitate din Parlament. Au fost nişte observaţii extrem de utile pentru noi. Politicienii au o viziune extrem de largă în problemele medico-sociale" , a apreciat Ladislau Ritli.
Despre observaţiile formulate de parlamentarii Coaliţiei, ministrul Sănătăţii le-a menţionat pe cele legate de calendarul implementării noii legi şi riscurile ce pot apărea în cadrul acestui proces.
Ritli nu a putut estima când va ajunge legea în Parlament, dar a susţinut că Ministerul Sănătăţii îşi doreşte ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid.
Referitor la o eventuală scădere a arieratelor din Sănătate după adoptarea legii, Ladislau Ritli a spus că arieratele sunt mai mult la medicamente.
"Numai după introducerea clawback-ului estimăm ca în timp arieratele să scadă foarte mult, chiar la minim sau la zero. Nu neapărat această lege, şi această lege contribuie, dar deja măsurile pe politica medicamentului aşteptăm să ducă acest efect", a afirmat ministrul Sănătăţii.
Ladislau Ritli a mai spus că prin noul act normativ "încărcătura populaţiei nu creşte decât într-o măsură mică".
"În măsura în care pachetul de bază va avea anumite limitări. Pentru restul serviciilor medicale fiecare va trebui să facă o asigurare medicală suplimentară, care nu este obligatorie, este voluntară. Altă încărcătură pentru populaţie nu este. În rest, încercăm să oferim cât mai multă coerenţă în asigurarea serviciilor", a precizat Ritli.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că, de asemenea, spitalele vor avea posibilitatea de organizare mult mai permisivă, în ideea de a oferi servicii de mai bună calitate şi a avea personal mai bine retribuit.
"Politica spitalului să fie decisă de managerul spitalului, şi nu în altă parte. Deci, o serie de mecanisme care astăzi lipsesc din sistem, din păcate", a mai declarat Ladislau Ritli. AGERPRES/ (A-Daniel Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli: Dialogul cu producătorii de medicamente continuă Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii se întâlnesc, marţi după-amiază, la Palatul Parlamentului cu producătorii de medicamente, la întâlnire urmând să participe şi directorul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Lucian Duţă.
Dezbatere pe proiectul prevenţiei, luni, la Cameră; invitat - ministrul Sănătăţii O dezbatere privind strategia Ministerului Sănătăţii pentru asigurarea serviciilor medicale de calitate, dar şi legată de proiectul prevenţiei va avea loc luni la Camera Deputaţilor la 'Ora Guvernului', fiind invitat să participe ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu.
Ritli:Noul proiect de lege este asumat de MS în mare parte, sunt şi elemente care mai necesită discuţii Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat marţi seara că actualul proiect al legii Sănătăţii încearcă să răspundă semnelor de întrebare care au apărut în urma redactării raportului comisiei prezidenţiale în domeniu.
Modalitatea de adoptare a legii sănătăţii se decide politic, spune ministrul Ladislau Ritli Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a subliniat, marţi, după o discuţie cu premierul Emil Boc, că modalitatea de adoptare a viitoarei legi a sănătăţii se va stabili la nivel politic, în coaliţia de guvernare.
Ritli Ladislau: Îl aşteptăm pe Raed Arafat să colaboreze cu noi Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat luni că îl aşteaptă pe dr Raed Arafat să colaboreze la proiectul pentru viitoarea lege a Sănătăţii.
Dezbateri si prezentari privind “Comunicare Medic – Pacient” la expoMedika editia a II-a in parteneriat cu Alianta pentru Sanatate din Romania. Invitat special in calitate de vorbitor: Ministrul Sanatatii, Conf. Dr. Ladislau Ritli expoMedika in parteneriat cu Alianta pentru Sanatate din Romania (A.P.S.R.) lanseaza invitatia pentru dezbateri si prezentari pe tema “Comunicare Medic - Pacient”. Actiunea se deruleaza in data de 6 iunie 2012, intre orele 10.00 – 16.00, Palatul Parlamentului, Bucuresti.