Cele mai citite
 


SUA: fiica lui Stalin, Lana Peters /Svetlana Allilueva/, a murit la 85 de ani
miercuri, 30 noiembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fiica dictatorului sovietic Iosif Stalin, a cărei dezertare în Occident în timpul Războiului Rece i-a tulburat pe comuniştii la putere şi a făcut-o un autor de bestseller, a murit în Statele Unite la vârsta de 85 de ani, informează Associated Press.
Lana Peters - cunoscută pe plan internaţional sub numele ei anterior, Svetlana Allilueva - a murit de cancer de colon la 22 noiembrie în Wisconsin, un stat în care ea a trăit după ce a devenit cetăţean american, a anunţat medicul legist Mary Turner.

Dezertarea ei în 1967 - care, spunea ea, a fost parţial motivată de tratamentul necorespunzător faţă de răposatul ei soţ, Brijesh Singh, din partea autorităţilor sovietice - a provocat o senzaţie la nivel internaţional şi a fost o lovitură în relaţiile publice pentru Statele Unite. Dar Peters, care a lăsat în urma doi copii, a declarat că identitatea ei a implicat mai mult decât să treacă dintr-o parte în alta în timpul Războiului Rece. Ea chiar s-a mutat înapoi în Uniunea Sovietică în anii 1980, doar pentru a reveni în Statele Unite un an mai târziu.

Peters a luat cu ea un memoriu pe care l-a scris în 1963 despre viaţa ei în Rusia. "Douăzeci de scrisori către un prieten" a fost publicată după câteva luni de la sosirea ei în Statele Unite şi a devenit un bestseller.

Când a părăsit Uniunea Sovietica în 1966 plecând în India, ea îşi planificase să lase acolo cenuşa celui de-al treilea soţ, un cetăţean indian, şi să se întoarcă. În schimb, ea s-a dus neanunţată la ambasada Statelor Unite din New Delhi şi a cerut azil politic. După o scurtă şedere în Elveţia, ea s-a îmbarcat pentru un zbor spre Statele Unite.

La sosirea ei la New York în 1967, această femeie în vârstă de 41 de ani a spus: "Am venit aici să mă pot autoexprima, lucru ce mi-a fost refuzat atât de mult timp în Rusia". Ea a mai spus că a venit pentru a se putea îndoi de comunismul în care a fost crescută şi că credea că nu există capitalişti sau comunişti, ci doar fiinţe umane bune şi rele. Ea a descoperit de asemenea religia şi considera că "este imposibilă existenţa fără Dumnezeu în inima cuiva".

În carte, ea şi l-a reamintit pe tatăl ei, care a murit în 1953 după ce a condus ţara timp de 29 de ani, ca pe un om distant şi paranoic.

Premierul sovietic Aleksei Kosâghin a denunţat-o ca "instabilă din punct de vedere moral" şi "persoană bolnavă", adăugând: "Nu putem decât să ne fie milă de cei care doresc să o utilizeze pentru orice scop politic sau pentru orice scop de a discredita naţiunea sovietică".

"Am trecut din tabere de la marxişti la capitalişti", îsi aminteşte ea într-un interviu din 2007 pentru documentarul "Svetlana despre Svetlana". Dar ea a mai spus că identitatea ei era mult mai complexă şi niciodată pe deplin înţeleasă.

"Oamenii spun, +fiica lui Stalin, fiica lui Stalin+, asta înseamnă că eu ar trebui să mă plimb pe stradă cu o puşcă şi să trag în americani. Sau ei spun +Nu, ea a venit aici. Ea este un cetăţean american+... Asta înseamnă că sunt cu o bombă împotriva celorlalţi... Nu, eu nu sunt niciuna. Sunt undeva la mijloc. Tocmai acest +undeva la mijloc+ ei nu-l pot înţelege"...

Dezertarea ei a avut un cost personal ridicat. Ea a lăsat în urmă doi copii, Iosif şi Ecaterina, din căsătorii anterioare. Ambii au fost supăraţi de plecarea ei şi ea niciodată nu a mai fost apropiată de niciunul dintre ei.

Svetlana Allilueva s-a născut la Leningrad, la 28 februarie 1926. Mama ei a fost Nadejda Allilueva, a doua soţie a fostului dictator sovietic.

Crescută de o bonă ce i-a devenit un prieten apropiat după moartea mamei sale în 1932, Peters a fost singura fiică a lui Stalin. Ea a avut doi fraţi, Vasili şi Iacov. Iacov a fost capturat de nazişti în 1941 şi a murit într-un lagăr de concentrare. Vasili a murit de alcoolism la 40 de ani.

Peters a absolvit Universitatea din Moscova în 1949, a lucrat ca profesoară şi traducătoare şi a fost prezentă în cercurile literare din Moscova înainte de a părăsi Uniunea Sovietică. Ea a fost căsătorită de patru ori - ultima dată cu William Wesley Peters, după ce a venit în Statele Unite, şi a luat numele de Lana Peters. Ei au avut o fiică, Olga, înainte de a divorţa în 1973.

Peters a mai scris trei cărţi, inclusiv "Doar un an", o autobiografie publicată în 1969.

Moştenirea tatălui ei părea să o bântuie pe tot parcursul vieţii. Ea i-a denunţat politica, ce a inclus trimiterea a milioane de oameni în lagăre de muncă, dar de multe ori a spus că şi alţi lideri ai partidului comunist purtau o parte din vină. "Peste mine pluteşte umbra tatălui meu, indiferent de ceea ce fac sau spun", s-a plâns ea într-un interviu din 1983 pentru Chicago Tribune.

După ce a trăit în Marea Britanie timp de doi ani, Peters s-a întors în Uniunea Sovietică cu Olga în 1984 la vârsta de 58 de ani, spunând că vrea să fie împreună cu copiii ei. Ea şi-a recăpătat cetăţenia sovietică şi a început să denunţe perioada când a trăit în Statele Unite şi Marea Britanie, afirmând că nu a avut acolo niciodată cu adevărat libertate. Dar un an mai târziu, ea a cerut şi i s-a dat permisiunea să plece după ce a început duşmănia între rude. Ea s-a întors în SUA şi a promis că niciodată nu se va mai întoarce în Rusia.

În ultimele decenii ale vieţii sale, ea a trăit în izolare. Fiica ei Olga, acum Chrese Evans, locuieşte în Portland, statul Oregon. Un fiu, Iosif, a murit în 2008 la vârsta de 63 de ani la Moscova, potrivit unor relatări în mass-media din Rusia. Ecaterina /Katia/, născută în 1950, este un om de ştiinţă ce studiază un vulcan activ din estul Siberiei.

Evans a refuzat sa comenteze atunci când a fost contactată prin e-mail, notează AP.

"Vă rugăm să îmi respectaţi intimitatea în aceste momente triste", a spus ea. AGERPRES/(Sorin Calciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Munca de birou: este absolut necesară alternarea poziţiilor şezând şi stat în picioare În urmă cu trei secole, Thomas Jefferson, unul dintre 'părinţii fondatori' ai SUA, lucra la biroul său stând în picioare. Potrivit France Presse, moda este pe cale să revină în SUA, unde din ce în ce mai mulţi experţi îşi exprimă îngrijorarea: să stai aşezat toată ziua în faţa biroului afectează grav...
SUA: Tratamentul victimelor de la 11 septembrie care suferă de cancer va fi finanţat de stat Guvernul federal american a adăugat aproximativ 50 de tipuri de cancer la lista bolilor care urmează să fie acoperite în cadrul unui program de sănătate destinat victimelor de la 11 septembrie 2001, relatează marţi BBC.
Dr. Florin Şelaru: Trebuie să asigurăm pregătirea studenţilor la medicină în cercetare, la nivel internaţional - interviu Dr. Florin Şelaru este profesor asistent la Spitalul şi Universitatea ''Johns Hopkins'', specializat în gastroenterologie şi, în paralel cu activitatea clinică, face cercetare fundamentală în domenii precum diagnosticul şi terapia personalizată a cancerului.
SUA se confruntă cu o penurie critică de medicamente Oficiali federali americani, congresmeni, reprezentanţi ai industriei producătoare de medicamente şi doctori încearcă să găsească o soluţie pentru penuria critică de medicamente necesare pentru tratarea mai multor boli, printre care infecţiile bacteriene şi anumite tipuri de cancer, scrie cotidianul...
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...