Cele mai citite
 


Breivik, nebunia salvatoare
joi, 1 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Anders Breivik nu poate fi considerat responsabil din punct de vedere penal şi nici să fie trimis la închisoare. Potrivit raportului medical prezentat de Tribunalul din Oslo, extremistul norvegian nu era în deplinătatea facultăţilor mintale şi suferea de 'schizofrenie paranoică', la 22 iulie, când a comis atentatele din Oslo şi Utoya, soldate cu moartea a 77 de persoane, notează miercuri ziarul La Razon.

În caz că va fi declarat dement, teroristul care se confruntă cu o pedeapsă de maximum 21 de ani de închisoare, va fi internat pe viaţă într-o instituţie psihiatrică, având în vedere că reprezintă un pericol pentru societate. Raportul arată că Breivik 'a dezvoltat o schizofrenie paranoică o lungă perioadă de timp, care l-a transformat în persoana care este în prezent', a explicat presei Svein Holden, unul din procurorii cazului. Potrivit procuroarei Inga Bejer Engh, 'dacă concluzia finală este că Breivik suferă de demenţă, vom cere tribunalului să fie supus pe viaţă unui tratament psihiatric forţat'.

Husby a precizat ca Breivik a fost cooperant în timpul evaluării psihiatrice. Psihiatrii apreciază în raport ca norvegianul suferea de "halucinaţii bizare" în momentul atacurilor şi că el susţine că a comis crimele "din dragoste pentru naţiunea sa". Procurorii s-au declarat multumiţi de evaluare. "Experţii au descris o persoană care trăieşte în propria lume în care toate gândurile si gesturile sunt iluzii", a explicat procurorul Svein Holden.

Totuşi, Engh a explicat că procesul va începe cum era prevăzut la 16 aprilie, 'având în vederea că membrii tribunalului vor decide dacă a comis sau nu faptele'. Extremistul trăieşte într-un univers plin de delir şi de grandoare. El se consideră 'cavalerul perfect după cel de-al Doilea Razboi Mondial" şi crede că organizaţia sa, Cavalerii Templieri va asuma puterea în Europa. Anchetatorii nu au găsit indicii că o asemenea organizaţie ar exista şi spun ca Breivik ar fi complotat şi ar fi dus la îndeplinire singur atacurile.

Cu o meticulozitate rece el a pregătit timp de ani atentate, până atunci de neînchipuit, în paşnica şi toleranta Norvegie. În acea fatidică zi de 22 iulie, el a plasat o bombă în faţa clădirii guvernului din centrul Oslo care a provocat moartea a opt persoane şi numeroase pagube materiale. Apoi şi-a continuat drumul spre insula din apropiere Utoya, unde a împuşcat mortal 69 de adolescenţi care participau la Conferinţa de vară a tineretului laburist. Raportul urmează să fie aprobat de Comisia medico-legală, deşi nu aceasta va analiza concluziile.

Procuratura poate, în principiu, să urmeze recomandările textului, sau să ceară altul nou, deşi nu este un lucru obişnuit în justiţia norvegiană. Torgeir HusbyHusby, unul din psihiatrii care au redactat textul, semnalează că a fost o muncă 'amplă şi dificilă', dar a precizat că nu s-a îndoit 'niciodată' de concluzia acestuia. Raportul este rezultatul a zeci de interviuri care se întind pe parcursul a 35 de ore cu Breivik şi cuprinde toate interogatoriile luate de poliţiei, reconstituirea scenariilor masacrului şi declaraţiile martorilor de la faţa locului, între altele.AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Demenţa va deveni o boală de 1.000 de miliarde de dolari în 2018 Costurile economice şi sociale ale demenţei vor creşte de la 818 miliarde de dolari pe an în prezent la 1.000 de miliarde de dolari peste trei ani şi această boală va reprezenta o provocare serioasă pentru guvernele lumii, arată un nou raport publicat marţi, transmite CNBC.
Cazurile de demenţă s-ar putea tripla până în 2050, avertizează OMS Cazurile de demenţă, un sindrom cauzat de regulă de maladia Alzheimer, ar urma să se dubleze până în 2030 şi să se tripleze până în 2050, putând atinge nu mai puţin de 115,4 milioane de persoane în întreaga lume, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ într-un raport publicat miercuri, preluat...
Dementa trebuie recunoscuta ca o problema prioritara de sanatate publica in Romania este mesajul ingrijorator pe care il lanseaza Conferinta Nationala Alzheimer 2014, organizata in perioada 26 februarie-01 martie, la Institutul National de Statistica din Bucuresti. In sprijinul acestui semnal de alarma, Societatea Romana Alzheimer apeleaza la factorii de decizie politica, prin propunerea...
Dementa: intre criza demografica si cea economica reprezinta tema prin care Societatea Romana Alzheimer isi propune, prin Conferinta Nationala Alzheimer 2013 (27 februarie - 2 martie 2013, Institutul National de Statistica, Bucuresti), sa puna pe primul plan noutatile in domeniu si posibilitatea de a gasi solutii pentru diagnosticarea precoce...
Caraş-Severin: Bolnavii cu demenţă mixtă sau Alzheimer nu pot fi internaţi la azil din lipsă de personal Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa nu poate primi, la ora actuală, persoane diagnosticate cu demenţă mixtă sau Alzheimer, din cauza faptului că nu dispune de personal calificat.
Marea Britanie, condamnată pentru sistemul său de îngrijire a schizofrenicilor Pacienţii cu schizofrenie din Marea Britanie sunt închişi adesea în 'case de nebuni', instituţii care le fac mai mult rău decât bine, potrivit unui raport al unor experţi în domeniul sănătăţii mintale publicat miercuri, relatează Reuters.