Cele mai citite
 


Campania "Arată că îţi pasă", lansată de UNOPA în sprijinul tinerilor seropozitivi
joi, 1 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a lansat marţi campania 'Ia-mă de Mână! Arată că Îţi Pasă!', pentru a atrage atenţia asupra dramei trăite de tineri seropozitivi şi pentru a-i încuraja să continue lupta cu HIV şi implicit lupta pentru o viaţă normală.

Potrivit unui comunicat remis de UNOPA, pe site-ul special creat pentru această campanie, www.iamademana.ro, desfăşurată cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK), al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti şi al Fundaţiei 'Prof. Dr. Matei Balş', oricine îşi poate arăta sprijinul printr-un simplu click de susţinere, scriind un mesaj de încurajare pacienţilor sau îndemnându-şi prietenii să îl acceseze şi să-şi arate sprijinul.
Mesajele de susţinere vor ajunge, prin intermediul UNOPA, chiar la tinerii care se luptă cu această boală. Sprijinul simbolic poate fi oferit, de asemenea, pe pagina de Facebook sau pe contul de Twitter al organizaţiei.
Campania de strângere de susţineri de pe site-ul www.iamademana.ro va rula până la mijlocul lunii decembrie şi militează, printr-o serie de activităţi online şi offline, pentru atragerea cât mai multor susţinători pentru tinerii afectaţi de HIV/ SIDA.
Potrivit statisticilor realizate de Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş", un român din doi care trăieşte cu această maladie are cel mult 24 de ani.
Mai mult decât atât, aproximativ 65% dintre românii afectaţi de HIV/ SIDA au devenit seropozitivi fără vina lor, în copilărie, prin infecţii contactate în sistemul sanitar în perioada 1988 - 1990.
'Este important ca societatea să nu ignore problema infecţiei HIV, să o trateze cu responsabilitate şi să ia măsurile care se impun. Este important ca tinerii, în special, să conştientizeze acest aspect, să nu uite că există semeni ai lor care luptă de mulţi ani cu această boală şi că trebuie să fie cât mai responsabili cu ei şi cu apropiaţii lor', a declarat Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/ SIDA (UNOPA), potrivit sursei citate.
În legătură cu campania demarată marţi, Iulian Petre a adăugat: ''Ia-mă de mână! Arată că îţi pasă!' ne pune faţă în faţă cu această problemă complexă a infecţiei HIV, ne pune în situaţia de a reflecta la problematica persoanelor seropozitive şi ne dă posibilitatea să ne exprimăm gândurile şi susţinerea pentru cauza persoanelor seropozitive. Prin această campanie oamenii vor putea să arate că nu i-au uitat pe cei infectaţi cu HIV, că sunt alături de ei şi că îi sprijină în lupta lor de fiecare zi cu virusul. Totodată, sperăm ca această campanie să trezească atenţia autorităţilor care iau decizii pentru persoanele seropozitive, astfel încât acestea să arate că le pasă prin măsuri menite să asigure accesul neîntrerupt al celor infectaţi cu HIV la tratamentul necesar'.
În cadrul acestei campanii, voluntarii UNOPA, cu sprijinul partenerilor campaniei, au organizat marţi un flash mob lângă magazinul Unirea din Piaţa Unirii, pentru a crea o fundă umană prin înlănţuirea mâinilor participanţilor la această acţiune, în semn simbolic de solidaritate.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prezent la eveniment, a spus că astăzi calea de transmitere cea mai frecventă este cea sexuală şi pentru a preveni infecţia este necesară protecţia.
Acesta a menţionat că ne confruntăm cu trei categorii în ceea ce priveşte infecţia la noi în ţară: persoanele născute în anii 1987 - 1989, adulţii cu HIV/SIDA şi consumatorii de droguri, pentru care trebuie luate măsuri.
Lupta împotriva răspândirii HIV/ SIDA şi a prejudecăţilor cu care se confruntă persoanele seropozitive este marcată la nivel internaţional pe 1 decembrie, prin acţiuni menite să atragă atenţia asupra maladiei şi să militeze pentru drepturile victimelor sale. Recunoaşterea oficială şi prima celebrare a acestei zile a avut loc în 1988, în urma eforturilor depuse de doi membri ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, James W. Bunn şi Thomas Netter.
HIV este virusul care duce la apariţia SIDA şi reprezintă acronimul denumirii Virusul Imunodeficienţei Umane. Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV) este un agent patogen care atacă iniţial celulele din sistemul imunitar, o anumită categorie de celule albe numite limfocite T4. Virusul se multiplică în interiorul acestora şi le distruge, scăzând astfel apărarea naturală a organismului împotriva infecţiilor şi a bolilor.
Stadiul SIDA (acronimul denumirii Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) apare când starea generală a pacientului infectat cu HIV se agravează evident şi progresiv, când apar infecţii oportuniste, cancere, encefalopatie HIV sau aşa-numitul 'wasting syndrome' (ce constă în scădere ponderală marcată şi de oboseală extremă).
Căile de transmitere a infecţiei HIV sunt: relaţii sexuale neprotejate cu o persoană infectată, utilizarea aceluiaşi ac de seringă cu o persoană infectată, transmitere de la mamă infectată la nou-născut, prin contact rană pe rană, prin transfuzii de sânge (tot mai rar, pentru că în prezent sângele este testat şi relativ sigur). AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Servicii gratuite pentru susţinerea persoanelor seropozitive din România, lansate de UNOPA Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a lansat miercuri în premieră în România serviciile SMS+ şi Helpline+, pentru susţinerea persoanelor infectate cu acest virus.
Adrian Streinu-Cercel: Majoritatea celor infectaţi cu HIV sunt tineri din grupa de vârstă 20-30 ani Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva HIV/SIDA, că în primele şase luni ale anului în România au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infecţii cu HIV, dintre care 62 la consumatorii de droguri...
Ziua mondială de luptă împotriva SIDA Ziua mondială de luptă împotriva SIDA (World AIDS Day) se marchează anual la 1 decembrie.
Ziua mondială de luptă împotriva SIDA: Originea secretă a HIV Virusul Imunodeficienţei Umane (Human Immunodeficiency Virus - HIV) şi boala provocată de acesta, Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA - de la acronimul din limba franceză, Syndrome d'Immuno-Deficience Acquis), păreau să fi apărut din senin atunci când au fost depistate de medici, dar genetica...
GSK România reînnoiește parteneriatul cu UNOPA, în sprijinul persoanelor afectate de HIV/SIDA Raportul UNOPA „Sub Lupă” arată că gradul de informare a oamenilor cu privire la afecțiunea HIV/SIDA este relativ scăzut în România; În perioada 2011-2014, GSK și UNOPA au derulat trei ample campanii de informare și susținere a persoanelor seropozitive, proiecte care vor continua în 2015.