Cele mai citite
 


Costul pentru întreţinerea unei persoane cu handicap a crescut de zece ori
miercuri, 7 ianuarie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 

Un ordin emis la sfârşitul anului 2008 de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap creşte contribuţia medie lunară pentru persoanele din Centrele Rezidenţiale pentru Persoane cu Handicap de 10 ori, de la 170 de lei la 1.724 de lei începând din luna ianuarie. (Sursa: Agerpres)

Aparţinătorii celor 340 de persoane internate în centrele "Sfântul Dimitrie" şi "Sfântul Ioan" din cadrul Spitalului de Boli Cronice "Sfântul Luca'' au fost surprinşi când au fost anunţaţi de această majorare.

Asistenta socială de la Centrul "Sfântul Dimitrie" Luciana Slavnic a declarat pentru AGERPRES că nu au primit încă normele de aplicare a ordinului, dar sunt persoane care nu îşi vor putea permite să plătească această sumă, nici din pensia lor, nici cu sprijinul aparţinătorilor, care la rândul lor au venituri mici.
"Este adevărat că suma plătită până acum era una foarte mică, dar asta nu înseamnă că trebuie mărită de zece ori şi oricum ar trebui să se aibă în vedere un anumit procent în funcţie de venituri", opinează Luciana Slavnic. Ea a precizat că pentru luna ianuarie, întrucât nu s-au putut face toate formalităţile, fiecare persoană din centru va plăti un procent de 80% din pensia sa.
Dr. Constantin Bogdan de la Unitatea medico-socială "Sfântul Luca" a declarat pentru AGERPRES că la această unitate nu se aplică ordinul amintit întrucât aceasta are personalitate juridică, iar finanţarea se face de la primărie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru partea medicală. El a precizat că cei internaţi aici sunt într-un fel de tranzit între spital şi căminul de bătrâni cei mai mulţi fiind oameni ai străzii, dar şi bătrâni deposedaţi de bunuri. Ei plătesc 290 de lei şi stau până la rezolvarea cazului.
Unitatea medico socială ar trebui să aibă trei medici, dar nu are decât unul cu normă întreagă şi unul cu o jumătate de normă pentru că nimeni nu este interesat să lucreze aici, unde salariul este pentru medicul specialist de 1.589 de lei, pentru un asistent principal de 1.063, iar pentru debutant de 599 de lei. Un asistent social cu studii superioare debutant are 662 de lei, iar unul care a depăşit această încadrare, 839 de lei.
Dr. Constantin Bogdan spune că ar trebui ca aceste contribuţii să fie stabilite după veniturile pacienţilor pentru că sunt bătrâni care sunt aduşi aici de familie după ce rudele le-au vândut casele şi vin şi le iau şi diferenţa rămasă de la pensie.
"Asistăm la o desolidarizare a familiei. Ar trebui să existe nişte reglementări care să îi apere pe bătrâni", consideră dr. Constantin Bogdan.
El a adăugat că s-a confruntat cu situaţii şocante, bătrâni cu domiciliul în Magheru sau Ion Câmpineanu au fost deposedaţi sau pur şi simplu de bunuri şi aruncaţi în stradă, de proprii copii. Alţii nu au putut fi înmormântaţi pentru că proprii copii, unii cu posibilităţi materiale considerabile, nu au vrut să vină să îi ia.
Managerul unităţii spune că lucrează şi cu cei de la ONG-ul Samu Social din România şi, potrivit datelor acestora, în Bucureşti sunt 5.000 de persoane fără adăpost, în ţară numărul acestora fiind de peste 15.000.
El pledează pentru elaborarea unor norme care să protejeze bătrânii aşa cum sunt în celelalte ţări, iar politicienii să se implice mai mult şi sincer în rezolvarea problemelor acestora. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
de serban
stimabililor de ce confundati costul mediu lunar pentru un beneficiar si contributia lunara datorata de catre beneficiar lunar .exemplu : cost mediu dec.2008 =1000 lei ,cost mediu ian.2009=1750lei ;contributie lunara dec.2008=175lei contributie luna ianuarie 2009=va trebui stabilita de catre cons.jud.conf.legii corespunzator costului mediu.nu mai informati gresit omenii .

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Irinel Popescu: Prostatectomia realizată prin chirurgie robotică ar trebui finanţată de CNAS Prostatectomia realizată prin intermediul chirurgiei robotice ar trebui să fie finanţată printr-un program de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deoarece prin acest tip de intervenţie rezultatele sunt cele mai bune, a declarat, joi, prof. dr. Irinel Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă...
Asociaţia Dăruieşte Viaţă a dat în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Asociaţia Dăruieşte Viaţă anunţă că a dat în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), susţinând că pacienţii bolnavi de cancer "sunt nevoiţi să aştepte şi trei luni ca să primească un medicament prescris de către medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT".
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
Comunicat de presă - Alianţa Pacienţilor Cronici din România Către: Domnul Dacian Cioloş, Prim Ministru al României
CNAS: Actualizarea preţurilor la medicamente, sursă de finanţare pentru tratamentele inovatoare Bucureşti, 24 feb /Agerpres / - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a salutat marţi decizia Ministerului Sănătăţii de a solicita deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz...
Suceava: Medici penalizaţi pentru ilegalităţi în prescrierea reţetelor pentru persoane cu handicap Inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava au imputat medicilor o sumă totală de peste 25.000 de lei, pentru că au prescris reţete gratuite pentru persoane cu handicap, fără ca aceştia să facă dovada încadrării într-un regim special, a declarat, joi, directorul instituţiei, Adela...