Cele mai citite
 


Din ce în ce mai mulţi români renunţă la fumat
joi, 1 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tot mai mulţi români renunţă la fumat, din 2007, când s-a înfiinţat programul "Stop fumat" al Ministerului Sănătăţii, remarcându-se o creştere mai mare a adresabilităţii la cabinetele de consiliere, cu precădere în perioada decembrie-februarie, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dr. Magda Ciobanu, responsabil de program.
Potrivit acesteia, dacă în 2007, 10% dintre adulţi erau foşti fumători, în 2011, 14% dintre adulţi au declarat că s-au lăsat de fumat.
Mulţi dintre cei care au reuşit să nu mai fumeze au avut ca motiv principal preocuparea faţă de propria lor stare de sănătate, declarând că: fumatul dăunează sănătăţii (28%), nu am mai simţit nevoia să fumez (17%), m-am îmbolnăvit şi a trebuit să mă las (10%), fumatul îmi face rău (14%), doctorul mi-a interzis (5%).
Fumătorii au început să facă legătura între fumat şi starea de rău pe care o resimt şi sunt conştienţi atunci când nu mai simt nevoia să fumeze şi decid să oprească fumatul.
''În 2011, banii sunt importanţi în luarea deciziei de a nu mai fuma'', a subliniat medicul. Dacă în 2003, doar 3% "acuzau" situaţia financiară ca fiind motivul principal pentru a renunţa la ţigări, în 2011 procentul a crescut de patru ori, ajungând la 12%.
Anul acesta, 4,1% dintre respondenţi au menţionat alte motive pentru renunţarea la fumat decât sănătatea, banii, anturajul.
''Rezultatele parţiale ale programului 'Stop fumat', în anul 2011 sunt încurajatoare. Dintre cei 6.238 de fumători care s-au adresat cabinetelor până la 1 octombrie, au fost evaluaţi 56,7%, iar dintre pacienţii care au primit tratament şi au fost evaluaţi, la sfârşitul tratamentului 67,7% erau nefumători. Totuşi, trebuie să se ţină cont că persoanele care s-au adresat cabinetelor în 2011 sunt diferite de cele din anii de început, în sensul că sunt mai informate şi mai ales mai decise să facă pasul hotărâtor, iar numărul celor care apelează 'din curiozitate' a scăzut dramatic'', a subliniat dr. Ciobanu.
Medicul a menţionat că iarna poate fi mai uşor să se renunţe la fumat decât vara, pentru că tentaţiile sunt mai mici şi se pot găsi mai uşor alternative la fumat. În plus, se aşteaptă o creştere, începând din luna ianuarie, a preţului tutunului.
Site-ul programului www.stopfumat.eu a fost îmbunătăţit prin crearea unui forum în cadrul căruia se pot adresa întrebări la care răspund medici şi psihologi cu studii în terapia tabagismului. De asemenea, s-a creat o pagină de Facebook unde se postează informaţii interesante şi au fost introduse informate legate de efectele fumatului şi altele.
Potrivit dr. Ciobanu, ţigara electronică nu face decât să confirme dorinţa persoanei dependente de fumat de a renunţa la dependenţa cronică prin modificarea comportamentului de a fuma. În condiţiile în care în România doar 25% dintre cei care au fumat vreodată afirmă că nu doresc să se lase de fumat în următoarele şase luni în acest context ţigara electronică pare ca o soluţie nouă, ca o formulă alternativă la ţigara clasică.
''Din păcate, aceasta nu este o soluţie care să conducă la succes pe termen lung, pentru că dependenţa psihologică reprezentată de reflexul condiţionat şi de beneficiile percepute de fumător ca fiind oferite de gestul de a fuma, se menţine intact, faptul care va face imposibilă renunţarea la fumat'', a spus medicul.
În ceea ce priveşte femeile gravide, acestea nu ar trebui să fumeze deloc, dar dacă totuşi nu pot renunţa şi vor să apeleze la tratamente, atunci trebuie să folosească doar guma de mestecat. 2011 este primul an când fumatul în numărul femeilor a scăzut.
Dr. Magda Ciobanu s-a referit şi la tratamentul inclus în acest program al Ministerului Sănătăţii, în cadrul căruia cei care doresc să se lase de fumat pot veni miercurea la Institutul ''Marius Nasta'' pentru consiliere fără bilete de trimitere.
"Tratamentul este gratuit, dar este introdusă o plată pentru consultaţie pentru ca aceia care vin la cabinet să fie pacienţii noştri, să nu vină doar din curiozitate. Patru consultaţii costă 100 de lei", a mai spus medicul. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Institutul 'Marius Nasta': Anul trecut din 647 de pacienţi aproape 60% s-au lăsat de fumat Centrul de consiliere pentru renunţarea la fumat din Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" a oferit în anul 2012 tratament medicamentos unui număr de 647 de fumători iar după trei luni aproape 60% dintre aceştia au renunţat la fumat, a anunţat joi într-o conferinţă de presă medicul pneumolog...
Institutul 'Marius Nasta': În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători.
Institutul 'Marius Nasta': Numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat în ultimii 25 de ani Mortalitatea prin cancer pulmonar - boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat - aproape s-a triplat în 25 de ani în ţara noastră, se arată într-un comunicat al Institutului ''Marius Nasta''.
SCJ Mureş a lansat campania de prevenţie pentru abandonarea fumatului Centrul 'Stop Fumat' din Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a lansat, miercuri, campania de prevenţie pentru abandonarea fumatului, sub sloganul 'Renunţarea la fumat este cel mai bun lucru pe care un fumător îl poate face pentru sănătatea lui'.
Riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu Fumatul pasiv şi creşterea riscului de îmbolnăvire, afectarea vieţii sexuale şi scăderea veniturilor disponibile pentru ''activităţi plăcute în doi'' sunt doar câteva dintre motivele pentru care un cuplu ar putea alege să renunţe la fumat.