Cele mai citite
 


Majoritatea medicilor din departamentul Oise sunt români
joi, 1 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Majoritatea noilor medici din departamentul din nordul Franţei, Oise, şi-au obţinut diplomele în străinătate, mai ales în România, potrivit unui studiu referitor la demografia medicală realizat de Consiliul naţional al ordinului medicilor, scrie Le Parisien în ediţia de miercuri.
Potrivit studiului, 58% din noii medici care se înscriu în ordinul medicilor din Oise şi-au obţinut diploma în străinătate.

'Majoritatea sunt români şi câţiva sunt originari din Maghreb, a precizat doctorul Philippe Veron, preşedintele ordinului departamental. Medicii străini lucrează mai ales la serviciile de urgenţă ale spitalelor, situaţie care este cunoscută de câţiva ani de zile. Noutatea este că aceşti medici străini încep să practice acum ca generalişti, înlocuindu-i pe cei care ies la pensie. În cabinetele din Compiegne, Beaulieu-les-Fontaines sau Attichy, consultaţiile sunt asigurate acum de medici formaţi în România'.

Această situaţie este evidentă în departamente precum Oise, care sunt puţin atractive. În Ile-de-France, rata medicilor străini nu este decât de 28% , cu mari diferenţe între departamente. Situaţia în departamentul Seine-et-Marne este similară cu cea din Oise, cu aproape acelaşi număr de medici cu diplomă obţinută în străinătate. Pentru doctorul Georges Jung, care profesează la Compiegne şi reprezintă Federaţia medicilor din Franţa (liber profesionişti), 'această venire a medicilor români nu ridică probleme de competenţă. Nu se pune în discuţie formarea acestora, ei nu sunt subcalificaţi, chiar dacă există mici probleme legate de limbă'.

Potrivit acestui reprezentant sindical, problemele sunt altele: 'Există o inegalitate. În Franţa, acel 'numerus clausus' blochează numărul de medici formaţi şi admişi în fiecare an'. Chiar dacă Xavier Bertrand, ministrul sănătăţii, a declarat că va creşte acest număr, este nevoie de mai mulţi ani ca acest lucru să se resimtă în teritoriu. Ministrul a vorbit chiar de 'cinci ani critici'.

'Ori acest numerus clausus nu există în România, afirmă doctorul Jung. Pe undeva este nedrept atunci când studenţii francezi nu-şi pot continua studiile în pofida numărului insuficient de medici'. El regretă mai ales faptul că aceşti medici români nu rămân definitiv în Oise. Ei stau câteva luni, cel mult câţiva ani. Acest lucru nu rezolvă problema penuriei de medici.

Români sau nu, medicii nu vor să profeseze pe cont propriu. 'Cei mai mulţi dintre tinerii medici se orientează spre spitale sau spre medicina muncii', afirmă Philippe Veron.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Franţa:'Vânătorii de medici' recrutează cadre medicale în străinătate, mai ales în România Afacerile companiilor private din Franţa care recrutează medici străini înfloresc, fiind vizaţi în general specialiştii din Est şi, mai ales, cei din România, comentează publicaţia Lunion presse, în ediţia sa de sâmbătă.
Iaşi: 4.000 de locuri de muncă în străinătate oferite la Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice Iaşi, 27 nov /Agerpres/ - Sute de persoane, medici, rezidenţi sau asistenţi medicali au venit, sâmbătă, la cea de-a cincea ediţie a Târgului Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice organizat la Iaşi, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă în clinici şi spitale din alte state europene printre...
Studenţii francezi care fac Medicina în România puşi în dificultate la întoarcerea în ţara lor / L'Alsace/ Mulţi studenţi francezi la Medicină care vor să-şi facă studiile în România au probleme la întoarcerea în Franţa. Mulţi dintre ei preferă să nu-şi termine studiile în România. La sfârşitul anului 5, se întorc în Franţa pentru a trece Examenul de Clasificare Naţională (ECN), ceea ce le va permite să-şi...
L. Ritli: După prima sesiune de rezidenţiat au rămas 400 de locuri şi posturi neocupate Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat joi într-o conferinţă de presă că lipsa medicilor din spitale este cauzată şi de faptul că mulţi dintre studenţii care termină Medicina nu reuşesc să treacă de concursul de rezidenţiat pentru a ocupa locurile vacante.
Inspecţia Sanitară a sesizat CMR şi Agenţia Medicamentului pentru controale la Spitalul de Urgenţă Craiova Inspecţia Sanitară a sesizat Colegiul Medicilor şi Agenţia Medicamentului pentru controale la Spitalul de Urgenţă Craiova, cu privire la nouă operaţii efectuate cu sprijinul unor medici străini, fără aprobare temporară sau ocazională de prestare de servicii medicale în România de la CM, informează Ministerul...
Studenţii la Medicină cu bursă de la stat şi rezidenţii ar putea fi obligaţi să facă practică în ţară Studenţii la Medicină care au bursă de la stat, precum şi rezidenţii ar putea să fie obligaţi, printr-un contract instituţional, să facă practică în România cel puţin pe perioada celor şase ani de facultate şi a cel puţin cinci ani de rezidenţiat, potrivit unui proiect care urmează să se concretizeze...