Cele mai citite
 


Factori care constituie risc de recidivă pentru cancerul de sân
miercuri, 9 septembrie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Articole medicale
 

Moscova, 9 sep /Agerpres/ - Femeile predispuse la obezitate şi la vicii precum fumatul sau consumul de alcool sunt nu doar supuse unui risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de sân, dar şi dezvoltă cu mult mai des recidive ale acestei boli, notează cotidianul rus Gazeta.

Pentru nimeni nu este un secret că fumatul şi consumul de alcool dăunează femeilor cu mult mai mult decât bărbaţilor. Acest lucru se explică nu doar prin faptul că sistemul reproductiv al femeilor este mult mai lipsit de apărare în faţa substanţelor toxice decât cel al bărbaţilor. Deja către vârsta de 25 de ani, este foarte uşor să deosebeşti o femeie fumătoare de una nefumătoare: la primele, pielea îmbătrâneşte mult mai repde, apar riduri necaracteristice în jurul ochilor şi alte semne de acest gen. Acum, oamenii de ştiinţă au demonstrat că fumatul nu doar duce la apariţia de boli grave, ci şi majorează riscul de recidivă pentru bolile canceroase.

Statisticile privind îmbolnăvirile de cancer mamar atestă că procentul de femei care s-au vindecat în primă fază de această boală, dar care s-au îmbolnăvit din nou, este mult mai mare decât procentul primei îmbolnăviri de acest gen înregistrat printre femeile sănătoase.

Cu toate acestea, factorii de viaţă care provoacă recidivă în cazul cancerului la femeile vindecate nu au fost, până de curând, studiate. Un studiu publicat în ultimul număr al Journal of Clinical Oncology arată că obezitatea, consumul de alcool şi fumatul majorează în mod semnificativ riscul de recidivă pentru cancerul de sân.

În prima etapă a studiului, grupul de cercetători a adunat date privind indicele de masă corporală, consumul de alcool şi incidenţa fumatului printre 365 de femei care avuseseră cancer de sân, iar mai târziu o recidivă a acestuia, precum şi în cazul a 726 de femei care, odată vindecându-se de această boală, nu au mai dezvoltat-o. Datele au fost adunate pe bază de interviuri, precum şi pe baza informaţiilor trecute pe fişele medicale ale pacientelor. La studiu au participat femei care se îmbolnăviseră de cancer de sân la vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani.

Prelucrarea acestor date a demonstrat că femeile predispuse la obezitate dezvoltau cu până la 50% mai des recidive ale cancerului de sân decât cele suple. De asemenea, femeile care consumau cel puţin o porţie de alcool pe zi se îmbolnăveau pentru a doua oară într-o proporţie de 90% mai mare decât cele care nu consumau alcool deloc, iar fumătoarele înrăite - de 120%. De nenumărate ori creşte riscul de a face în mod repetat cancer de sân în cazul femeilor fumătoare care, pe lângă aceasta, consumă mai mult de şapte porţii de alcool pe săptămână.

Astfel, femeilor care au avut cancer de sân li se recomandă trei metode simple de a-şi proteja organismul în faţa recidivei: să nu fumeze, să menţină o greutate normală şi să consume alcool în mod moderat.

Totodată, oamenii de ştiinţă au depistat cauzele unor asemenea statistici. În opinia lor, obezitatea şi consumul de alcool creşte nivelul de estrogen în organismul femeilor. Se consideră că acest hormon stimulează dezvoltarea de celule canceroase în etape timpurii ale bolii. ***

Notare
Comentarii
de musat ana
sant operata de 9 ani nu am facut nici o recidiva nu beau nu fumez nu consum decat ce-mi place si mare parte din boala o trateaza psihicul cu cat esti mai tare cu atat invingi SANATATE VA DORESC LA TOTI.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile netransmisibile şi factorii de risc asociaţi influenţează negativ perspectivele de angajare, productivitatea şi nivelul salariilor Bolile cronice şi factorii de risc asociaţi precum obezitatea, fumatul şi consumul excesiv de alcool influenţează negativ perspectivele de angajare şi nivelul salariilor şi au un impact semnificativ asupra pieţei muncii şi productivităţii, relevă raportul ''Health at a Glance: Europe 2016'', publicat...
INTERVIU Patriciu Achimaş-Cadariu (IOCN): Cancerul poate fi vindecat, dar trebuie programe de depistare La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. El vorbeşte, în interviul acordat AGERPRES, despre...
Aproximativ 4.000 de femei mor anual în România din cauza cancerului mamar, susţin specialiştii Aproximativ 4.000 de femei mor anual în România din cauza cancerului mamar, susţin specialiştii participanţi la prima ediţie a conferinţei "Cancerul mamar, actualităţi în screening, diagnostic, chirurgie oncologică a sânului şi radioterapie high-tech" organizată de Societatea de Chirurgie a Sânului împreună...
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, iniţiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică...
CANCERUL DE SAN: Preventia; Semne si simptome Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidenţă în România de 7.929 cazuri noi pe an şi o mortalitate de 3.101 decese anual (Globocan 2008).