Cele mai citite
 


Cluj: Personalitatea artistului Carol Pleşa, evocată la împlinirea unui secol de la naşterea sa
vineri, 2 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Personalitatea artistului clujean Carol Pleşa (1911-2006) a fost evocată, miercuri, la împlinirea unui secol de la naşterea sa, de criticul de artă Radu Vasile, la cea de-a 132-a ediţie a "Galelor Medicină, Artă, Cultură", care s-a desfăşurat la Muzeul de Artă, în prezenţa unui foarte numeros public.
În conferinţa intitulată "Carol Pleşa. Captiv în universul timpului", criticul de artă Radu Vasile a vorbit despre "destinul exemplar" al pictorului şi sculptorului şi a comparat traseul vieţii acestuia cu cel al colegilor săi de generaţie, ardelenii Hugo Mund, Francois Gal, Arnold Cencinski (Borgo Prund), Andy Warhol şi Daday Ferenc care au emigrat în America de Nord şi de Sud şi au avut o carieră de succes, în timp ce Pleşa "a suportat înfrigurat" perioada de sovietizare a ţării, proletcultismul şi apoi "epoca de aur".
Radu Vasile a evidenţiat valorile picturale simbolice ale artei lui Carol Pleşa şi caracterul ei de monumentalitate. Din punctul de vedere al specialistului, interesantă la Carol Pleşa este "evadarea de la academism la expresionism", precum şi preferinţa pentru aceeaşi gamă de culori, reflex al creaţiei din atelier şi nu din mijlocul naturii.
"După anii 1970, prin schimbarea generaţiilor de artişti, prin relativa "marginalizare" a vârstnicilor de către noii conducători ai breslei, dar mai ales prin grija sa de a nu face nicio concesie politică şi propagandistică în domeniul artei, Carol Pleşa s-a închis, alături de alţi artişti, precum Aurel Ciupe, Petru Feier şi Petru Abrudan, într-o lume preferată, printre aceia care au optat să rămână artişti 'intimişti', preocupaţi de relaţia lor constantă cu un public fidel, fără a face concesii climatului politic", a spus Vasile Radu, amintind, în context, reuşita expoziţie retrospectivă a artistului organizată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în anul 1999, unde cele două chipuri ale unui Ianus hâtru, punând mereu în faţă altă oglindă a însuşirilor sale, a încântat publicul şi deopotrivă criticii de artă.
O expoziţie cu lucrări din creaţia lui Carol Pleşa este deschisă în aceste zile la Artexpert Gallery din Cluj-Napoca. Publicul poate admira sculpturile "Moise" (marmură, 1950), "Pace" (lemn, 1938), "Christ" (lemn colorat, 1941), Leda (lemn, 1940) sau "Cariatidă" (piatră, 1964) şi picturi reprezentative pentru stilul artistului precum "Amurg de toamnă", "Linişte", "Puterea verdelui", "Căpiţe în furtună", "Peisaj în furtună", "Plopi" ori "Flori de cireş". În expoziţie poate fi cumpărat albumul de artă "Carol Pleşa" apărut în excelente condiţii grafice sub egida Societăţii Colecţionarilor de Artă din Transilvania, Artexpert Gallery şi a Fundaţiei "Carol Pleşa". AGERPRES/(AS - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Expoziţie de carte medicală din secolele XVI-XVIII, la BCU Valoroase lucrări de medicină, aparţinând atât unor autori antici, cât şi unora din epocile medievală şi renascentistă, dar editate pe parcursul secolelor XVI-XVIII, sunt prezentate publicului începând de marţi în expoziţia ''Pax Corporis'', organizată de Departamentul Colecţii Speciale al Bibliotecii...
140 de ani de la naşterea medicului Marius Sturza Medicul Marius Sturza s-a născut la 26 august 1876. Profesor de balneologie şi fiziologie la Facultatea de Medicină din Cluj şi director al Institutului de Fizioterapie al Spitalului nr. 1 din Sibiu, a întreprins întinse cercetări în domeniul balneologiei şi climatologiei. Primul cercetător din România...
Cluj: Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, marcată printr-o suită de manifestări Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este marcată joi şi vineri printr-o suită de manifestări organizate cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj.
130 de ani de la naşterea medicului şi scriitorului Alexandru D. Rădulescu Medicul şi scriitorul Alexandru D. Rădulescu s-a născut, la 26 august 1886, la Focşani. A urmat studiile liceale şi medicale la Bucureşti, unde, în 1914, şi-a susţinut teza de doctorat "Un procedeu simplu de gastro-enterostomie şi entero-anastomoză fără deschiderea prealabilă a organelor cavitare".
Cluj: Gală aniversară de Medicină, Artă şi Cultură, la Muzeul de Artă Gala aniversară de Medicină, Artă şi Cultură cu numărul 130, care s-a desfăşurat miercuri seară la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, i-a avut printre oaspeţi pe mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Andrei Andreicuţ, şi pe pictorul Teodor Botiş, alături de alte nume reprezentative ale...