Cele mai citite
 


Prof.dr. N. Hâncu: Nicolae Paulescu a vrut să întreacă natura şi a reuşit dăruind umanităţii insulina
vineri, 2 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul
 

Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, consideră că nu s-a încheiat cunoscutul caz al savantului român Nicolae Paulescu, care a descoperit insulina, dar Premiul Nobel pentru această descoperire i-a răsplătit, eronat, pe doi cercetători canadieni.

Prestigiosul profesor clujean a arătat, miercuri, în conferinţa intitulată "Nicolae Paulescu în memoria noastră", susţinută la cea de a 132-a Gală de Medicină, Artă şi Cultură, că atunci când a preluat preşedinţia Societăţii Române de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice, în 1999, şi apoi a Federaţiei cu acelaşi profil, în 2001, şi-a propus, alături de colegii săi, acţiuni complexe prin care lui Nicolae Paulescu să i se recunoască pe plan internaţional meritele în descoperirea insulinei.


"Ne îndreptam cu paşi hotărâţi spre ceea ce, la un moment dat, eram siguri că vom obţine: Premiul Internaţional "Nicolae Paulescu", care trebuia să fie decernat la Paris, cu ocazia Congresului Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF). Ce a urmat - se ştie. Aşa că, întotdeauna, când politicul şi ideologicul intră în lumea ştiinţei, aceasta din urmă este păgubită. Pentru prima dată în istoria congreselor IDF, o sesiune deja planificată şi introdusă în program a fost anulată. Era sesiunea dedicată lui Nicolae Paulescu, prin decernarea primului Premiu internaţional care îi purta numele. Ca o consolare, preşedintele de atunci al IDF, profesorul Pierre Lefebvre, a participat, la Satu Mare, la decernarea Premiului "Nicolae Paulescu" profesorului Geremia Bolli, cu ocazia Congresului Federaţiei noastre", a arătat prof. dr. Nicolae Hâncu.
Universitarul clujean a amintit că, în anul 2005, strălucita pledoarie a profesorului C. Ionescu Tîrgovişte în "Procesul Paulescu", care s-a desfăşurat cu ocazia unei manifestări ştiinţifice în Grecia, a încântat auditoriul, dar finalul nu a fost cel dorit.
Totuşi, la Congresul IDF de la Toronto, din 2009, profesorul Alberto de Leiva a reuşit "să-l repună pe piedestal" pe marele savant român.
"Descoperirea lui Paulescu, insulina, ar trebui să o privim ca pe dramaticul său anti-destin. Paulescu a vrut să întreacă natura şi a reuşit, dăruind umanităţii insulina. Terapia cu insulină este cel mai complex, pretenţios şi copleşitor tratament din patologia umană. Nimic nu o depăşeşte", a afirmat profesorul Nicolae Hâncu.
La rândul său, conf. univ. dr. Gabriela Roman de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", vicepreşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi vicepreşedinte al Societăţii Europene de Obezitate, a prezentat cercetările lui Nicolae Paulescu, care au fost un model prin caracterul lor sistematic şi riguros şi care l-au condus la descoperirea insulinei.
Nicolae Paulescu (1869 - 1931), om de ştiinţă de talie mondială, profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, a descoperit hormonul antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulină. Efectul unui extract pancreatic asupra corpilor cetonici şi ureii (substanţe produse în diabetul zaharat dezechilibrat) a fost demonstrat pentru prima dată de Paulescu în anul 1921. În sesiunea din 23 iulie 1921 a Societăţii de Biologie, Nicolae Paulescu a prezentat, în patru comunicări, rezultatele cercetărilor sale privind acţiunea extractului pancreatic în cazurile de diabet, comunicări publicate în revista Societăţii. Savantul român a publicat descoperirea principiului activ antidiabetic din pancreas, pe care îl denumise "pancreină", în numărul din 31 august 1921 al revistei de specialitate "Archives Internationales de Physiologie", revistă cu apariţie simultană în Franţa şi Belgia.


În anul 1922, Paulescu a obţinut de la Ministerul Industriei şi Comerţului din România brevetul de invenţie nr. 6255, intitulat "Pancreina şi procedeul său de fabricare".


Paternitatea descoperirii insulinei a fost însă în întregime şi în mod eronat atribuită cercetătorilor canadieni Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best, cărora le-a fost acordat Premiul Nobel, în anul 1923. Comitetul Nobel a recunoscut, în anul 1969, meritele şi prioritatea lui Nicolae Paulescu în descoperirea tratamentului antidiabetic. AGERPRES/(A, AS - Carmen Fărcaşiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DOCUMENTAR: 85 de ani de la moartea medicului Nicolae C. Paulescu Medicul Nicolae C. Paulescu, cunoscut pentru cercetările sale care au dus la descoperirea insulinei, s-a născut la 8 noiembrie 1869, la Bucureşti.
DOCUMENTAR: 145 de ani de ani de la naşterea medicului şi fiziologului Nicolae C. Paulescu Fiziologul Nicolae C. Paulescu, unul dintre precursorii descoperirii insulinei, s-a născut la 8 noiembrie 1869, la Bucureşti. Elev eminent, a plecat în 1888, după absolvirea Gimnaziului ''Mihai Bravul'' (Liceul ''Mihai Viteazul''), pentru studii medicale la Paris. Aici, în 12 ani, a reuşit să obţină...
Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat Data de 14 noiembrie 2015 reprezintă Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat. A fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului. A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007 prin adoptarea...
Cluj: Al X-lea Congres al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Specialişti de renume internaţional ai vieţii medicale dezbat la Cluj-Napoca, la al X-lea Congres al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, care se desfăşoară joi şi vineri, principalele complicaţii ale diabetului - retinopatia, nefropatia, neuropatia, bolile cardiovasculare şi leziunile...
Numărul cazurilor de diabetul zaharat de tip 2 în creştere Educaţia continuă a pacienţilor cu diabet zaharat reprezintă singura soluţie pentru a asigura succesul terapiei şi controlul evoluţiei acestei afecţiuni pe termen lung, au evidenţiat specialiştii diabetologi cu prilejul Congresului Naţional de Diabet de la Sibiu.
Dr. Amorin Popa: Diabetul zaharat poate fi prevenit printr-o alimentaţie sănătoasă Preşedintele Comisiei de Diabet din cadrul Ministerul Sănătăţii, prof.univ.dr. Amorin Popa, a declarat, miercuri, că municipiul Oradea este al patrulea centru din lume evidenţiat on-line de Federaţia Internaţională de Diabet, ca fiind deosebit de activ cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, după Ankara...