Cele mai citite
 


FRP: Profesia de psihoterapeut merită o reglementare adecvată
sâmbătă, 3 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

În România există 1.200 de psihoterapeuţi înregistraţi la Federaţia Română de Psihoterapie (FRP), adică cinci psihoterapeuţi la 100.000 de locuitori.

Reprezentanţii FRP atrag atenţia că profesia de psihoterapeut şi beneficiile actului psihoterapeutic merită o susţinere şi o reglementare adecvată.
Ei au subliniat, în cadrul conferinţei de presă de vineri, că numărul de psihoterapeuţi la 100.000 de locuitori situează România pe ultimele locuri ale clasamentului european. În plus, această profesie nu este suficient reglementată.


Potrivit estimărilor, una din trei persoane va avea la un moment dat o tulburare psihică diagnosticabilă, iar depresia va fi, în 2020, a doua boală din lume.


Dr. Ileana Botezat Antonescu, preşedintele FRP, a făcut referire la faptul că psihoterapia, alături de terapiile tradiţionale, conduce la remiterea episodului depresiv şi la prevenirea recăderilor.


"Proactiv valoarea psihoterapiei este dată de efectul de lungă durată în îmbunătăţirea calităţii vieţii", a spus dr. Botezat Antonescu.


În ceea ce priveşte cauzele care îi determină pe oameni să apeleze la psihoterapeut, cele mai frecvente sunt: diferite probleme în familie, greutăţile sociale, pierderea controlului asupra copilului, părinţii se simt neputincioşi şi nu mai găsesc nicio soluţie. În prezent anxietatea şi depresia sunt afecţiunile care îi determină de români să meargă la psihoterapeut, cauza fiind, de multe ori, stresul major la care sunt supuşi. Cu ajutorul psihoterapiei pot fi combătute şi alte tulburări psihice cum ar fi traumele, abuzurile, crizele de viaţă, pierderile şi tulburările de stres post-traumatic.


Dr. Ileana Botezat Antonescu a evidenţiat importanţa psihoterapiei pentru cunoaşterea de sine interioară şi pentru tratarea bolilor psihice.
Psihoterapia este importantă pentru optimizarea sănătăţii pentru persoanele care au eşuat la un moment dat în activităţile lor, dar ea nu neglijează şi alte tratamente recomandate, a subliniat medicul.


"Psihoterapia se face şi pentru multe afecţiuni psihice. Ea este mai bună din punct de vedere cost-eficienţă, întrucât reduce numărul de zile de spitalizare, numărul internărilor în bolile psihice evolutive şi cronice. Se utilizează pentru boli cronice psihice precum tulburare bipolară, schizofrenie afectivă, şi altele. Este de primă alegere mai ales în cazul depresiei uşoare şi medii. Este indicată şi în tratamentul unor boli grave precum SIDA, dializa renală, oncologie, în toate afecţiunile cronice în care suferă nu numai pacientul, ci şi familia", a subliniat dr. Ileana Botezat Antonescu.


În ceea ce priveşte copiii, sunt din ce în ce mai multe situaţiile în care aceştia au nevoie de psihoterapie. Este vorba de situaţii de divorţ care sunt din ce în ce mai întâlnite, abuzuri sexuale, consum de droguri, a spus dr. Luminiţa Mihai, medic psihiatru din domeniul pediatriei. ''Pentru a rezolva cazurile unor astfel de copii trebuie să se lucreze şi cu familia, a adăugat aceasta. Din numărul total de consultaţii care vin la cabinetul meu, aproximativ 50% vin pentru psihoterapie, părinţii dorind ca prima intenţie terapeutică psihoterapia şi numai dacă nu dă rezultate doresc să apeleze şi la medicamente'', a spus dr. Luminiţa Mihai.


O şedinţă de psihoterapie constă între 10-20 de euro. Dr. Ileana Botezat Antonescu a precizat că asigurările de sănătate din România nu decontează şedinţele de psihoterapie şi a făcut referire la necesitatea unor reglementări legislative.


Cele mai multe ţări europene conţin prevederi pentru decontarea tratamentelor de psihoterapie din asigurări, dar într-un număr limitat de şedinţe, restul de şedinţe necesare fiind asigurate din resursele proprii ale pacientului.


Serviciile de psihoterapie nu sunt numai servicii de menţinere a sănătăţii, ci şi acte terapeutice la fel ca şi administrarea unui medicament sau a unei proceduri.


"Aspiraţia noastră este ca profesia de psihoterapeut să capete un suport legislativ adecvat tuturor practicienilor, aşa cum este în unele ţări din Europa", a declarat dr. Cătălin Zaharia, medic psihoterapeut, preşedintele Asociaţiei Europene de Psihoterapie Neuro Lingvistică. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DEPRESIA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament Aproximativ două treimi din persoanele cu depresie nu-şi dau seama că au o boală ce poate fi tratată şi, prin urmare, nu caută un tratament. În plus, ignoranţa persistentă şi percepţia greşită a publicului asupra bolii, inclusiv a multora dintre furnizorii de servicii medicale, ca fiind o slăbiciune...
Cele mai frecvente tulburări psihice în România - anxietatea, depresia şi tulburările psihosomatice Cele mai frecvente tulburări psihice în România sunt anxietatea, depresia şi tulburările psihosomatice, a declarat marţi într-o conferinţă de presă dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu, directoarea Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog.
Depresia, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate La nivel global, depresia reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cu impact asupra functionalității pacientului, scăderea productivității și a capacității de lucru, izolare și chiar pierderea dorinței de a trăi. În prezent, depresia majoră este a patra boală ca...
Primul parteneriat din România în domeniul sănătății pentru tratamentul dependenței de alcool Sâmbătă, 1 martie 2014, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor de sănătate, lideri de opinie, precum și reprezentanți ai sectorului privat și ai sectorului neguvernamental, s-au reunit pentru semnarea oficială a ”Cartei Albe pentru Dependența de Alcool din România – probleme, provocări...
Mirela Manea (psihiatru): Depresia este în continuare subdiagnosticată în România depresia rămâne în continuare subdiagnosticată în România, a afirmat vineri prof. dr. Mirela Manea de la Universitatea de medicină şi farmacie "Carol Davila" şi medic la spitalul Clinic "Alexandru Obregia".
Depresia maniacală, redefinită bipolară: sunt atât de multe persoane cu adevărat bolnave mintal? În 1980, când psihiatrii şi-au actualizt "biblia" profesiei lor - Manualul de diagnostic şi statistică al tulburărilor mintale - ei au schimbat numele de depresie maniacală cu cel de tulburare bipolară, alegând acest termen pentru a reflecta faptul că euforia şi disperarea pe care o simt pacienţii sunt...