Cele mai citite
 


SIDA: Un tratament preventiv 100% eficace la şoareci
vineri, 2 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Washington, 2 dec /Agerpres/- Cercetătorii americani au demonstrat pe şoareci eficacitatea unei terapii preventive împotriva SIDA, fără a recurge la un vaccin, a anunţat joi, chiar de Ziua mondială a luptei împotriva SIDA, site-ul futura-sciences.com
Tehnica ce constă în producerea de anticorpi de către un muşchi este promiţătoare şi eficacitatea sa împotriva virusului este totală. Primele teste pe oameni ar putea fi demarate la sfârşitul anului viitor. Revista Nature a publicat în ediţia sa de miercuri rezultatele foarte încurajatoare ale unei echipe americane condusă de laureatul Premiului Nobel, David Baltimore. Cercetătorii de la California Institute of Technology (Caltech) au reuşit să protejeze şoarecii de o infecţie cu virusul HIV printr-o tehnică similară terapiei genetice. Botezată VIP, de la imunoprofilaxie vectorială, această tehnică constă în injectarea în muşchii piciorului unei rozătoare a unui virus inofensiv (un adenovirus modificat) cu o genă care produce anticorpi capabili să combată virusul HIV.

După injectare, aceşti anticorpi sunt eliberaţi în cantităţi mari în celulele musculare şi intră în circulaţia sanguină. Astfel ei pot distruge virusul SIDA atunci când acesta este injectat intravenos. Nu este însă un vaccin propriu-zis care să determine o stimulare a sistemului imunitar natural. Dar acest procedeu are un rol preventiv şi protejează şoarecii pe termen lung de o infecţie cu HIV.

În cursul cercetării, dintre cei cinci anticorpi diferiţi testaţi, numai doi (anticorpii B12 şi VRC01) s-au dovedit a fi eficienţi, reuşind să neutralizeze complet virusul HIV, chiar şi atunci când acesta se regăsea în doze superioare de o sută de ori unei infecţii naturale. La un an după injectarea antidotului în doză unică, numărul anticorpilor detectaţi era încă suficient de mare pentru a preveni o nouă infecţie cu HIV.

Dar nu trebuie să ne bucurăm prea repede! Mai ales pentru că se întâmplă de multe ori ca rezultatele promiţătoare pe şoareci şi chiar anumite indicii ale acestora să se dovedească ulterior a fi negative în testele pe oameni. Din cauza procedeului folosit, Dennis Burton, specialist american în imunologie şi SIDA, manifestă un optimism cumpătat. 'Dintre toate tratamentele, cel mai bun rămâne vaccinul. Este o metodă dovedită şi testată care implică foarte puţine riscuri. Dar dacă nu găsim un vaccin, va trebui să găsim o alternativă. Acum am descoperit aceşti anticorpi. Dacă metoda se dovedeşte eficientă şi la om şi poate fi pusă în practică vom avea atunci un tratament pentru această boală'.

De acum înainte, institutul Caltech speră să schimbe cobaii şi să treacă la experimentarea metodei pe oameni către sfârşitul anului viitor. În acest caz însă, cercetătorii se vor confrunta probabil cu dificultăţile intrinseci ale metodei. De exemplu, la ora actuală este imposibilă inactivarea unei gene de origine exogenă. Atunci cum se va proceda în cazul unei reacţii alergice?

Aşadar sunt multe întrebări fără răspuns, dar dacă această pistă va conduce la rezulate satisfăcătoare vom face un mare pas înainte. Descoperirea unui tratament preventiv pare totuşi să fie aproape.AGERPRES/(Sorin Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua mondială de luptă împotriva SIDA: Originea secretă a HIV Virusul Imunodeficienţei Umane (Human Immunodeficiency Virus - HIV) şi boala provocată de acesta, Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA - de la acronimul din limba franceză, Syndrome d'Immuno-Deficience Acquis), păreau să fi apărut din senin atunci când au fost depistate de medici, dar genetica...
DOCUMENTAR: 35 de ani de când SIDA a fost descrisă pentru prima oară La 5 iunie 1981, o boală epidemică, numită ulterior SIDA ("sindromul imunodeficienţei umane dobândite"), a fost descrisă pentru prima oară de către medicul Michael Gottlieb de la UCLA Medical Center (SUA), specializat în imunologie. Gottlieb a descris în "Morbidity and Mortality Weekly Report", jurnalul...
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Ziua mondială de luptă împotriva SIDA Ziua mondială de luptă împotriva SIDA (World AIDS Day) se marchează anual la 1 decembrie.
Cercetătorii americani descoperă o boală rară ce atacă sistemul imunitar al adulţilor în Asia Cercetători din cadrul National Institutes of Health /NIH/ au identificat o nouă boală printre locuitorii de pe continentul asiatic cu simptome asemănătoare cu SIDA, dar care nu are legătură cu virusul HIV, relatează joi CNN.
Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA ("World AIDS Day") se marchează anual, la 1 decembrie, fiind inaugurată în 1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA de la Londra.