Cele mai citite
 


Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV'
sâmbătă, 3 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială, educaţie, ONG şi instituţii private de profil, potrivit unui comunicat al Agenţiei Române Anti-SIDA (ARAS) remis AGERPRES.

ARAS a început campania prin amplasarea pe Casa Presei Libere, cu sprijinul Vitrina Advertising şi RAAPPS, a unui banner cu fundiţa roşie - simbol mondial al luptei împotriva HIV/SIDA şi de solidaritate cu persoanele infectate - şi prin trimiterea unui mesaj de implicare în acţiuni care pot duce la "Zero noi infecţii cu HIV" unui număr mare de actori naţionali.
"În toată lumea, Ziua Mondială SIDA oferă ocazia desfăşurării unei campanii de conştientizare pe parcursul unei întregi luni, din 15 noiembrie în 15 decembrie, dând ocazia să se manifeste toate iniţiativele publice şi private referitoare la HIV, să se atragă atenţia asupra riscurilor de transmitere şi asupra posibilităţilor actuale de prevenire şi tratament", informează comunicatul.
Săptămâna aceasta, în Bucureşti, voluntarii ARAS desfăşoară campanii de informare a populaţiei cu privire la infecţia HIV/SIDA, distribuie pliante, prezervative şi fundiţe roşii.
Până pe 15 decembrie, ARAS va continua activităţile de Ziua Mondială SIDA în Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi şi Piatra Neamţ.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat, într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva HIV/SIDA, că în primele şase luni ale anului în România au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infecţii cu HIV, dintre care 62 la consumatorii de droguri injectabile, faţă de numai cinci cazuri anul trecut.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a atras atenţia că trebuie luate măsuri, altfel, problema poate să scape de sub control. Majoritatea celor infectaţi sunt tineri din grupa de vârstă 20-30 de ani.
De asemenea, prof. dr. Streinu Cercel a atras atenţia şi asupra faptului că o proporţie importantă din infecţiile cu HIV se întâlneşte la homosexuali - 15,5% - iar pe cale heterosexuală proporţia infecţiilor este de 62,7%.
Numărul cazurilor nou-înregistrate până la această dată, în 2011, este de 405, cele mai multe la bărbaţi - 279 - şi 126 la femei.
Profesorul a spus că repartiţia pe judeţe este cvasiuniformă, cei mai afectaţi fiind bărbaţii, iar în ceea ce priveşte calea de transmitere materno-fetală, datorită programului de control serologic al Ministerului Sănătăţii, se înregistrează un număr foarte mic de cazuri.
"Avem trei elemente importante în ceea ce priveşte transmiterea HIV: la persoane de acelaşi sex - homosexuali, la utilizatorii de droguri şi la heterosexuali. Cele mai multe cazuri se înregistrează la Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş' şi Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Bucureşti, la Iaşi şi la Constanţa", a subliniat prof. dr. Streinu-Cercel.
Acesta a făcut referire şi la faptul că au încep să apară sarcini la fete de 12-14 ani, ceea ce este alarmant, dar îmbucurător este faptul că toate testele au fost negative.
La donatorii de sânge lucrurile sunt sub control, testările făcându-se foarte serios, a adăugat secretarul de stat.
"Anul acesta, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) a depus eforturi continue pentru a se asigura că consumatorii de droguri injectabile au acces la ace de unică folosinţă, dar în mod evident cantitatea nu este suficientă. Acele sunt refolosite iar HIV se răspândeşte cu rapiditate. Problema este cu atât mai gravă cu cât am remarcat o creştere uluitoare la consumatori de noi droguri sintetice, etnobotanice 'legale'. În 2010 aproximativ 400.000 de persoane au consumat noi droguri sintetice cel puţin o dată, majoritatea lor prin injectare", a arătat dr. Adrian Abagiu, de la Institutul "Matei Balş".
Potrivit acestuia, una dintre categoriile la risc o reprezintă tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani.
"Mai mult, dependenţii de heroină care trec la consumul de noi droguri sintetice se confruntă cu un risc sporit de moarte subită cauzată de insuficienţă cardiacă. Doar în Bucureşti 30,6% dintre consumatorii de droguri injectabile au trecut de la heroină la consumul de noi droguri sintetice. De la începutul anului, în clinica noastră au avut loc opt decese, faţă de doar unul anul trecut", a spus dr. Adrian Abagiu.
Pe de o parte din cauza crizei economice, pe de altă parte din cauza existenţei unei pieţe a noilor droguri alimentate de descoperirile tehnologice şi de reţelele sociale virtuale, care nu cunosc graniţă, noua epidemie pune în pericol viaţa şi sănătatea tinerilor.
În România, din 1985 până în 2011 s-au înregistrat 17.212 cazuri cu HIV/SIDA iar în viaţă mai sunt 10.765. În acest an au murit ca urmare a infecţiei cu HIV 117 persoane.
Numărul de pacienţi în evidenţă activă cu HIV/SIDA este de 8.916, în tratament - 7.312, iar speranţa de viaţă este asemănătoare cu cea din celelalte ţări.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se marchează în fiecare an pe 1 decembrie şi reuneşte oameni din toate părţile lumii cu scopul de a sensibiliza publicul cu privire la fenomenul HIV/SIDA şi de a accentua solidaritatea internaţională în faţa acestei pandemii.
Între anii 2011 şi 2015 tema principală a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV/SIDA va fi "Reducerea până la zero: zero cazuri de infecţie HIV, zero cazuri de discriminare, zero decese cauzate de HIV/SIDA", a spus reprezentantul UNICEF pentru România, Edmond McLoughney.
Acesta a precizat că anul acesta a fost un an în care s-au înregistrat mai puţine infecţii cu HIV şi decese, atât numărul deceselor, cât şi cel al infecţiilor reducându-se cu 21% în ultimii 14 ani.
În ceea ce priveşte Europa Centrală şi de Est, reprezentantul UNICEF a menţionat că situaţia este diferită, accentuând însă că numărul persoanelor infectate cu HIV s-a triplat. O creştere importantă s-a înregistrat în rândul consumatorilor de droguri injectabile şi riscul este în creştere.
El a apreciat Programul din România privind HIV/SIDA şi rata de acoperire a tratamentului, care este de 80% şi a atras atenţia că în contextul crizei economice, România nu ar trebui să renunţe la acest program şi ar trebui să fie în alertă.
Cu prilejul marcării Zilei de Luptă Împotriva HIV/SIDA nouă organizaţii nonguvernamentale au adresat o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii prin care atrag atenţia că epidemia HIV în rândul grupurilor la risc trebuie stopată înainte de a ajunge o problemă majoră de sănătate publică.
"Organizaţiile neguvernamentale şi numeroşi specialişti au avertizat public şi în mod repetat asupra pericolului creşterii cazurilor HIV în rândul grupurilor la risc, precum consumatorii de droguri injectabile, persoane ca practică sexul comercial, persoanele private de libertate, populaţiile sărace. Cu toate acestea implicarea instituţiilor statului responsabile cu prevenirea HIV a fost minimă", susţin ONG-urile.
Potrivit acestora, riscul epidemiologic legat de diminuarea programelor de prevenire HIV este cunoscut de Ministerul Sănătăţii încă din 2010.
"Solicităm pe această cale iniţierea unui proces de consultare cu toţi cei implicaţi în prevenirea şi tratamentul HIV/SIDA cu scopul de a identifica şi aplica de urgenţă măsuri de control al epidemiei HIV, astfel încât aceasta să nu devină o problemă de sănătate publică majoră", se mai afirmă în scrisoare. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Adrian Streinu-Cercel: Majoritatea celor infectaţi cu HIV sunt tineri din grupa de vârstă 20-30 ani Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva HIV/SIDA, că în primele şase luni ale anului în România au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infecţii cu HIV, dintre care 62 la consumatorii de droguri...
Ziua Mondială împotriva SIDA se desfăşoară în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, se desfăşoară, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
DOCUMENTAR: 35 de ani de când SIDA a fost descrisă pentru prima oară La 5 iunie 1981, o boală epidemică, numită ulterior SIDA ("sindromul imunodeficienţei umane dobândite"), a fost descrisă pentru prima oară de către medicul Michael Gottlieb de la UCLA Medical Center (SUA), specializat în imunologie. Gottlieb a descris în "Morbidity and Mortality Weekly Report", jurnalul...
Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA ("World AIDS Day") se marchează anual, la 1 decembrie, fiind inaugurată în 1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA de la Londra.
Ziua mondială de luptă împotriva SIDA Ziua mondială de luptă împotriva SIDA (World AIDS Day) se marchează anual la 1 decembrie.
Iaşi: Fundă umană cu 2.500 persoane de Ziua Mondială de Luptă anti SIDA Aproximativ 2.500 de persoane din Iaşi şi alte judeţe ale Moldovei s-au întâlnit, marţi, pentru a forma o fundă umană, în semn de solidaritate cu persoanele infectate şi afectate HIV/SID.