Cele mai citite
 


Eliminarea prenatală a fetelor câştigă teren, mai ales în Balcani /demografi/
duminică, 4 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

Eliminarea prenatală a fetelor, o practică obişnuită în India şi China, câştigă teren în lume, ajungând în ultimii zece ani în ţări ca Georgia, Azerbaidjan, Armenia şi în prezent în ţări din Balcani, au anunţat demografi vineri în cadrul unei conferinţe la Paris.

Practica avorturilor selective în favoarea băieţilor "a crescut în Asia şi s-a extins geografic" în alte regiuni, a rezumat pentru AFP Christophe Guilmoto, un demograf de la Centrul Populaţie şi Dezvoltare /CEPED/.

În ultimii ani, ea a ajuns în Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, apoi a câştigat teren în Balcani. În timp ce se năşteau de obicei aproximativ 105 băieţi la 100 de fete, naşterile cunosc acum un dezechilibru marcat în Albania /cu 111,5 băieţi la 100 de fete/, Kosovo /112 la 100/, Muntenegru /109,7 la 100/ şi Macedonia /106,4 la 100/.

În această din urmă ţară, selecţia prenatală pare să fie întâlnită mai mult la minoritatea albaneză ce reprezintă 30% din populaţie, a precizat Guilmoto. În mod similar, în Italia această practică a câştigat teren în rândul comunităţii albaneze.

Ţările afectate de acest fenomen au în comun o preferinţă ancestrală pentru băieţi, în mod tradiţional însărcinaţi să perpetueze numele de familie şi să îi sprijine pe parinţii lor în vârstă. Dar sosirea pe piaţă în ultimii ani a serviciilor de ecografie şi avort uşor de accesat şi necostisitoare a permis acestei preferinţe să se manifesteze prin eliminarea voluntară a feţilor de sex feminin.

În plus, tendinţa generală de reducere a numărului de copii face ca tot mai multe cupluri să aleagă dinainte sexul descendenţilor lor.

Potrivit lui Guilmoto, selecţia prenatală tinde probabil să se extindă pe viitor "în toate ţările unde există o cerere latentă de naşteri de sex masculin", ca în Orientul Mijlociu, pe măsură ce se extind aceste servicii medicale.

În Asia, dezechilibrul la naştere poate atinge 125 de băieţi la 100 de fete în unele regiuni din China şi India, ţări unde preferinţa pentru băieţi datează de mai multe secole.

Selecţia prenatală este de asemenea practicată în Taiwan şi s-a extins recent în Vietnam şi Nepal. Ea a câştigat de asemenea teren în diaspora chineză, indiană şi coreeană din Statele Unite şi Marea Britanie. AGERPRES/(Sorin Calciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 2 milioane de femei 'dispar' în fiecare an Avansul tehnologiei în dezvăluirea sexului extinde barbaria feticidului în rândul copiilor de sex feminin, din Caucaz până în Balcanii occidentali, cum se desprinde din Raportul Băncii Mondiale privind egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi elaborat de Banca Mondială (BM). Raportul arată că în fiecare...
Avort selectiv: În China, India şi Coreea de Sud, o generaţie fără femei Peste 20 de ani, în multe zone din China şi India numărul bărbaţilor tineri îl va depăşi cu 10 până la 20 la sută pe cel al femeilor, dezechilibru social care va avea consecinţe asupra sănătăţii populaţiei, semnalează marţi cotidianul spaniol El Mundo.
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...
Prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu: Una din trei persoane ar trebui să beneficieze de un ajutor psihiatric de specialitate (interviu) Peste 38% din populaţia Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani are un diagnostic psihiatric, iar în România nu există date epidemiologice, însă una din trei persoane suferă de o afecţiune psihică, afirmă prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu, şeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, într-un...
India: În fiecare an peste 300.000 de copii mor la naştere Peste 300.000 de copii din India mor în fiecare an în primele 24 de ore de la naştere, cele mai multe decese fiind legate de infecţii care ar putea fi evitate, relevă un raport anual publicat marţi de organizaţia neguvernamentală 'Save the Children', transmite AFP.
Greutatea la naştere este şi ea un indice al sănătăţii din timpul vieţii De ce o persoană moare de tânără, iar alta trăieşte până la adânci bătrâneţi? Modul de viaţă şi factorii genetici joacă un rol esenţial, dar, susţine profesorul David Barker, un bun indice de apreciere a viitoarei sănătăţi este greutatea la naştere şi ce ne poate spune ea despre dezvoltarea intrauterină...