Cele mai citite
 


Bugetul sănătăţii pentru 2012 a fost aprobat de Comisiile parlamentare
marţi, 6 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bugetul sănătăţii pentru 2012 a fost aprobat, luni, de Comisiile parlamentare de sănătate cu 14 voturi pentru şi 10 împotrivă.
Ministrul Sănătăţii, prof. dr. Ladislau Ritli, a declarat că bugetul pentru 2012 e de 5.470 de miliarde lei, în uşoară creştere faţă de anul trecut, adică sănătăţii îi vor fi alocat un procent de aproximativ 4% din PIB.
Potrivit ministrului, din aceşti bani sectoarele care vor primi mai mult sunt medicina primară, pentru care se alocă aproximativ 15%, şi va fi suplimentat numărul de asistenţi sociali cu 25%, mai ales în mediul rural, pentru a asigura asistenţă tinerelor mame, femeilor însărcinate, nou-născuţilor, programelor de vaccinări şi programelor naţionale care urmează să fie comasate.
Referindu-se la problema migrării medicilor, ridicată în cadrul celor două comisii reunite, ministrul sănătăţii a subliniat că aceasta nu este doar o problemă a ministerului, ci este o problemă medico-socială care presupune eforturile mai multor părţi pentru a fi rezolvată.
De asemenea, el a anunţat că se vor suplimenta locurile pentru rezidenţi cu aproximativ 200 de locuri, la solicitarea acestora, şi se va finaliza construcţia Institutului Oncologic de la Iaşi.
Bugetul alocat Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) este de 17,7%.
''CNAS va avea un buget mai mare pentru anul 2012 cu 7,7% mai mult decât în 2011'', a subliniat preşedintele Casei, dr. Lucian Duţă.
El a adăugat că sectoarele cele mai solicitante din punct de vedere al finanţării sunt sectorul de medicamente cu şi fără contribuţie personală, unde va merge 11,3% din buget, asistenţa primară, care va fi finanţată cu aproximativ 15%, iar spitalele vor primi în plus 7%.
Legat de taxa clow-back, care trebuia să fie colectată de manageri în 2009, Duţă a spus că aceşti bani nu au fost colectaţi iar în acest moment ANAF se ocupă de colectarea lor, estimându-se că va fi adunată o sumă de aproximativ 800 de milioane de lei, a precizat preşedintele CNAS.
''În ceea ce priveşte coplata, rolul acesteia este de a face ordine în sistem, nu de a mări contribuţia pentru sănătate şi de a descuraja adresabilitatea către spitale. Sumele sunt modice şi această coplată a fost gândită în acest sens'', a subliniat preşedintele CNAS.
Referindu-se la noua lege a sănătăţii, Lucian Duţă a menţionat că într-o săptămână - două aceasta va fi supusă dezbaterii publice după care urmează să fie adoptată.
Cele 83 de amendamente au fost respinse de membrii comisiilor cu 9 voturi pentru, 5 împotrivă şi 6 abţineri. Cele două comisii reunite au aprobat şi rectificarea bugetară pentru 2011. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ladislau Ritli: Medicina de familie este o forţă importantă în sistem Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a subliniat vinei, în cadrul Conferinţei de pediatrie pentru medicii de familie, că medicina de familie este cea mai importantă forţă din sistem nu numai numeric, existând peste 11.000 de medici de familie, dar şi din punct de vedere al asigurării asistenţei medicale...
Iaşi: Deputatul PDL Petru Movilă atrage atenţia asupra problemelor de la Spitalul Socola Deputatul PDL Petru Movilă a transmis către primul ministru, ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS un memoriu în care a evidenţiat problemele grave cu care se confruntă Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola, precum şi soluţiile legale în vederea rezolvării acestei situaţii critice.
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Comsiile de buget ale Parlamentului au aprobat, fără amendamente, bugetul Ministerului Sănătăţii Bugetul Ministerului Sănătăţii pentru 2012, de 5,470 miliarde lei, în uşoară creştere faţă de anul acesta, a fost aprobat, joi, de comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.