Cele mai citite
 


CMR: Coplata va lăsa pacienţii fără acces la serviciile medicale
miercuri, 7 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) îşi manifestă dezacordul faţă de adoptarea Legii nr. 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (Legea coplăţii), se arată într-un comunicat remis marţi de organizaţii.
'Încă din momentul dezbaterii, atât CMR, cât şi organizaţiile profesionale ale medicilor şi în special Societatea Naţională a Medicilor de Familie am manifestat rezerve justificate faţă de oportunitatea introducerii acestei măsuri. Ne manifestăm dezamăgirea atât noi, cât şi asociaţiile de pacienţi pentru introducerea coplăţii. Coplata, aşa cum este ea gândită în lege, nu reprezintă o soluţie care să crească eficienţa finanţării sistemului sanitar. Coplata va afecta populaţiile vulnerabile, crescând inechităţile în sistem şi va împiedica accesul la tratament al unor grupuri semnificative. După cum se vede, coplata va fi o nouă taxă aplicată persoanelor care plătesc şi în prezent. Este, de fapt, o expresie a transferului responsabilităţii statului de a asigura un sistem de sănătate pe seama pacienţilor', a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
La rândul său, Iulian Petre, vicepreşedinte COPAC, a spus: 'Suntem indignaţi de forma pe care a căpătat-o în Parlament legea privind coplata pentru serviciile medicale. Dacă în proiectul de lege care a fost dezbătut public se prevedea o limitare a coplăţii la maximum 600 de lei pe an, acum acest plafon nu mai există, coplata reprezentând maximum a 12-a parte din totalul veniturilor anuale ale asiguraţilor. Această măsura este una care creează inechitate între asiguraţi şi bagă adânc mâna în buzunarul celor care au nevoie de servicii medicale'.
De asemenea, legea impune acelaşi mecanism de coplată pentru pacienţii cronici incluşi în programele naţionale, care realizează orice fel de venit.
Este cunoscut faptul că aceşti pacienţi trebuie să meargă cel puţin o dată pe lună la spital pentru consult şi reţete, în cazul cel mai fericit, când nu sunt prezente şi alte complicaţii care să necesite investigaţii suplimentare, evidenţiază reprezentanţii organizaţiilor amintite.
Aceştia atrag atenţia că stabilirea coplăţii ca procent din valoarea serviciilor medicale diferă foarte mult de proiectul de lege care a fost dezbătut public, care propunea nişte sume fixe pentru coplată, atunci când se accesa sistemul de sănătate.
"A stabili un procent de coplată din nişte servicii medicale care uneori depăşesc mii de euro înseamnă sa blochezi accesul asiguraţilor la acele servicii medicale", susţin reprezentanţii COPAC şi CMR.
Ei apreciază că noile prevederi contravin chiar şi Legii fundamentale.
'Constatăm că am fost ignoraţi încă o dată, de data aceasta de către Parlament. Modelul de coplată care a ieşit din forul legislativ este unul care nu poate fi aplicat, care este insuportabil pentru asiguraţi şi pacienţi, este unul care încalcă grav dreptul la sănătate prevăzut în Constituţie. Facem apel la Avocatul Poporului, la politicieni şi alte instituţii în drept să conteste această lege la Curtea Constituţională, pentru că încalcă Constituţia României', a afirmat Iulian Petre.
Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate iniţial nu trebuia să depăşească 600 lei /an, dar între timp a apărut o nouă reglementare care spune că trebuie să fie 14% din venitul anual al asiguratului, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Acesta a precizat că sumele care vor trebui plătite pentru servicii medicale se vor stabili prin Contractul-cadru iar asigurarea va intra în funcţiune după plata coplăţii de către fiecare pacient. AGERPRES /(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
COPAC şi CMR au lansat a doua ediţie a evenimentului "Săptămâna pacienţilor" Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în parteneriat cu Colegiul medicilor din România lansează miercuri cea de-a II-a ediţie a "Săptămânii pacienţilor", care îşi propune să aducă în spaţiul public problemele pacienţilor, să creeze un dialog constant şi constructiv între...
Reforma sistemului sanitar, dezbătută la a III-a ediţie a Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România, organizează în perioada 13 - 14 martie 2012, Bucureşti, Hotel Caro, a treia ediţie a Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, informează organizaţia, printr-un comunicat...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
CMR şi COPAC au demarat campania naţională de informare 'Săptămâna pacienţilor' Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi Colegiul Medicilor din România au demarat, luni, campania naţională de informare ''Săptămâna pacienţilor'', realizată sub înaltul patronaj al Guvernului.
CMR şi COPAC vor organiza "Săptămâna pacienţilor" Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în parteneriat cu Colegiul medicilor din România vor organiza începând de luni şi până duminică cea de-a II-a ediţie a "Săptămânii pacienţilor", eveniment care îşi propune să aducă în spaţiul public problemele pacienţilor, să creeze...