Cele mai citite
 


Medicii de familie recunosc necesitatea programului de vaccinare împotriva HPV
miercuri, 7 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov a organizat un simpozion cu medicii de familie, care a avut ca scop dezbaterea problemelor apărute în cadrul campaniei de vaccinare împotriva HPV.
Potrivit unui comunicat remis, marţi, AGERPRES, în cadrul simpozionului, organizat recent, s-a dezbătut importanţa metodelor de prevenire a cancerului de col uterin din perspectiva politicilor de sănătate publică.
În acest sens, dr. Rodica Tănăsescu a subliniat că medicii de familie au un rol important în a comunica şi a explica pacientelor că această boală cronică este una dintre cele care pot fi prevenite atât timp cât metodele de prevenţie sunt cunoscute de către toată lumea, inclusiv de medicii de familie.
''Este datoria noastră să le spunem pacientelor când vin la control că există posibilitatea să se vaccineze împotriva HPV, virus responsabil de provocarea cancerului de col uterin şi că trebuie să facă teste de depistare precoce a cancerului de col'', a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Dr. Cristian Oană a precizat că medicii de familie români trebuie să informeze şi să recomande pacientelor atât vaccinarea împotriva HPV, cât şi efectuarea de teste periodice, adăugând că ''putem învăţa din experienţa ţărilor din Uniunea Europeană pentru a avea de acum încolo rezultate mult mai satisfăcătoare ale programelor de prevenţie a cancerului de col uterin''.
Dr. Rodica Tănăsescu consideră că pentru a avea rezultate în prevenţia cancerului de col uterin, Ministerul Sănătăţii, medicii şi societatea civilă trebuie să implementeze programe coerente care să includă: informarea şi educarea populaţiei, vaccinarea împotriva HPV şi programe de screening.
Anual, în Uniunea Europeană, sunt diagnosticate 60.000 de femei cu cancer de col uterin, în timp ce în România sunt diagnosticate 3.000 de femei cu această boală.
În România, incidenţa este de trei ori mai mare, adică de 28,96% faţă de cea din Uniunea Europeană, care este de 10,99%. Rata de mortalitate la cancerul de col uterin în Uniunea Europeană este de 4,11%, pe când în România este de 4 ori mai mare, adică de 16,1%.
Până în prezent, s-au vaccinat împotriva HPV aproximativ 70.000 de persoane din populaţia eligibilă. În întreaga lume s-au administrat aproximativ 82 de milioane de doze numai din vaccinul tetravalent şi nu s-au înregistrat efecte adverse grave ale vaccinării.
Procentul femeilor din România, cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani, care fac teste de depistare a cancerului de col uterin este semnificativ mai mic faţă de alte ţări europene - 80% dintre femeile din Marea Britanie fac screening, pe când în România, numai 23%. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medici de familie: 6 femei mor zilnic în România de cancer de col uterin cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin, însă România este în continuare fruntaşă atât în ceea ce priveşte incidenţa, cât şi mortalitatea, iar zilnic 6 femei pierd lupta cu această boală, a declarat marţi într-o conferinţă de presă medicul primar Cr...
Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin încurajează părinții să solicite vaccinarea anti-HPV la medicul de familie Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România, formată la inițiativa Fundației Renașterea, face un apel, în cadrul Săptămânii Europene de Prevenție a Cancerului de Col Uterin, pentru o mai mare implicare a autorităților din sănătate și a medicilor în realizarea celor două mari...
Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susține începerea campaniei naționale de vaccinare împotriva HPV pentru 2013-2014 Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susține preocuparea Ministerului Sănătății de a găsi formula optimă de vaccinare împotriva HPV, o eventuală campanie putând debuta în a doua parte a anului 2013.
Olsavszky (OMS): România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prezentate miercuri de reprezentatul OMS în România, Victor Olsavszky.
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin În România mor zilnic şase femei din cauza cancerului de col uterin - de patru ori mai mult decât în Uniunea Europeană -, 40.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin - de trei ori mai mult decât în Europa şi în fiecare an sunt depistate 3.000 de cazuri noi - de 16 ori mai multe decât...