Cele mai citite
 


Întinde o mână de ajutor și dăruiește viață. Donează sânge!
miercuri, 7 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Centrul Medical Medsana și Asociația BGS pentru Situații de Dezastre și Calamități vă invită sâmbătă, 10 decembrie, în intervalul orar 7-14 în incinta Spitalului CF2 București (Bd. Mărăști nr. 63, sector 1) să vă alăturați celor care întind o mână de ajutor, donează sânge și dăruiesc viață. Această acțiune face parte din Campania națională de Donare de sânge “Întinde o mână de ajutor”.

“Facem un apel la bucureșteni și nu numai să se alăture eforturilor noastre și să vină sâmbătă să doneze sânge. Sângele este deosebit de prețios pentru cei care sunt supuși intervențiilor chirurgicale, pentru cei care au suferit traume, arsuri, accidente sau care suferă de afecțiuni grave și singura lor șansă este să facă transfuzii periodice. Ca medic obstetrician am întâlnit deseori situații în care mama imediat după naștere sau nou-născutul au avut nevoie de transfuzii de sânge fără de care eforturile echipei medicale ar fi avut puține șanse de reușită. Din nefericire, oricare dintre noi sau oricare dintre cei care ne sunt dragi poate ajunge în postura de a avea nevoie de o transfuzie sau un produs obținut prin prelucrarea sângelui donat. De aceea, este important să întindem o mână de ajutor celor care au nevoie și să donăm sânge”, declară Dr. Anca Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, Directorul Medical al Centrului Medical Medsana.
 
De ce este important să donăm sânge
În România se înregistrează un deficit major de sânge, donatorii asigurând doar 66% din totalul necesar.
Spre deosebire de alte țări, în România doar 1% din populație donează sânge, comparativ cu 10% în Danemarca, 9% în Anglia, 8% în Olanda, 6% în Germania, 4% în Ungaria.
Cei 450 de ml donați de sânge donați de o singură persoană pot salva chiar și trei vieți. Dacă pentru donator această cantitate reprezintă doar o rezervă (pe care o poate reface în aproximativ 2 ore cantitativ și 2 săptămâni calitativ de la recoltare), pentru cei care au nevoie de sânge și produse derivate din sânge, această acțiune înseamnă viață. Sângele ca atare poate fi utilizat în operații pe cord deschis, pentru nou-născuți, celulele roșii sunt folosite în traume, anemii, operații, trombocitele sunt necesare în transfuzii masive, plasma în tratamentul arsurilor, iar cryoprecipitatele sunt absolut necesare în tratamentul hemofiliilor. De exemplu, la o singură operație de transplant hepatic pot fi folosite peste 40 de unități de sânge.
 
Este important ca donarea de sânge să se facă periodic și de cât mai multe persoane pentru a evita amânarea tratamentelor sau intervențiilor chirurgicale și pentru a asigura o rezervă permanentă de sânge și produse derivate din sânge deoarece sângele și derivatele sunt perisabile și pot fi folosite în perioade cuprinse între 5 zile și maxim câțiva ani.  
De asemenea, este important ca să fie cunoscut faptul că sângele este sigur deoarece, imediat după recoltare trece printr-un proces de testare contra bolilor infecțioase.
 
Cine poate dona sânge
Orice persoană care doreşte să ajute, cu vârsta între 18 și 62 ani, cu o greutate peste 50 de kilograme, tensiunea arterială între 10 şi 20 mmHg, dacă este sănătoasă şi nu suferă de afecțiuni dermatologice, ulcer, hepatită sau alte boli transmisibile. Există şi excepţii în cazul persoanelor care îndeplinesc condiţiile anterioare pentru a veghea la menţinerea stării de sănătate a acestora şi anume: nu este permisă donarea de sânge de către persoane care au mai donat sânge în ultimele 70 zile sau de către femeile însărcinate, care alăptează sau cele care au născut cu mai puţin de 18 luni în urmă.
 
Recomandări înainte de donarea de sânge
Deşi donarea de sânge nu presupune un efort special din partea organismului donatorului, este recomandat ca donatorul să se odihnească, să aibă o alimentaţie uşoară bogată în fier (carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale) dar săracă în grăsimi şi glucide, să se hidrateze foarte bine, evitând însă consumul de cafea, ceai, alcool. Este important ca să fie evitate lipidele sau grăsimile deoarece acestea pot afecta testele pentru infecţii făcute asupra sângelui donat, dacă acestea au fost consumate cu câteva ore înainte de donare.
 
Centrul Medical Medsana s-a alăturat campaniei naţionale de donare de sânge prin sprijinirea procesului de recoltare în Centrele specializate de transfuzii din Ploiești și Bucureşti și prin informarea publicului, cu precădere a pacienţilor şi abonaţilor săi despre importanţa donării de sânge.
Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.medsana.ro, www.omanadeajutor.ro, www.doneazasange.ro.
 
Despre Medsana
Deschizător de drumuri pe piaţă autohtonă de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus în România conceptul de clinică multidisciplinară, oferind încă de la înfiinţare, din 1996, servicii complete de diagnostic şi tratament. Reţeaua Medsana cuprinde în acest moment două centre medicale în Bucureşti: Primaverii şi Cotroceni, un centru medical multidisciplinar în Ploieşti şi două laboratoare de analize (în Bucureşti şi Ploiesti) acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care oferă rezultate precise şi rapide. Medsana oferă consultanţă medicală în peste 30 de specialităţi, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat în aceeaşi zi, fiind printre puţinele centre medicale din România care efectuează o gamă amplă de teste genetice şi moleculare.
Ca o recunoaştere a standardului înalt de calitate atins în serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se referă atât la nivelul de încredere a consumatorilor (Trusted Brand), cât şi la renumele şi imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Întinde o mână de ajutor, dăruiește viață şi în 2012. Donează sânge! Centrul Medical Medsana și Asociația BGS pentru Situații de Dezastre și Calamități vă invită sâmbătă, 16 iunie, în intervalul orar 07.30 – 14.30 la sediul BGS din strada Cuza Voda, nr. 67, sector 4, București, să vă alăturați şi în acest an celor care întind o mână de ajutor, donează sânge și...
Campanie pentru donarea de sânge Campania de donare de sânge ''Întinde o mână de ajutor'' se va desfăşura sâmbătă, în intervalul orar 7-14, în incinta Spitalului CF2, se arată într-un comunicat remis presei.
Campanie pentru donare de sânge Centrul Medical Medsana şi Asociaţia BGS pentru Situaţii de Dezastre şi Calamităţi invită, sâmbătă, 16 iunie, în intervalul orar 7,30 -14,00 la sediul BGS din strada Cuza Vodă, nr. 67, sector 4, pe cei care doresc să se alăture şi în acest an celor care întind o mână de ajutor şi donează sânge, se arată...
Bucureştenii vor putea dona sânge în Parcul Herăstrău Bucureştenii sunt aşteptaţi să doneze sânge sâmbătă, în Parcul Herăstrău, între orele 11,00 şi 15,00, în cadrul unei sesiune mobile organizată de Asociaţia React şi Vodafone România.
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Dieta anticolesterol Lipidele sau grăsimile sunt o sursă majoră de energie pentru organismul uman, însă nu e singura şi, în plus, o cantitate prea mare de grăsimi în dietă este dăunătoare, a afirmat, pentru AGERPRES, nutriţionistul Lygia Alexandrescu.