Cele mai citite
 


CSA avertizează că firmele care promit câştiguri pentru adeziuni la Casele private de sănătate sunt ilegale
joi, 8 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Firmele care promit câştiguri pentru adeziuni la Casele private de sănătate acţionează în afara legii, iar astfel de practici se pedepsesc cu închisoare între 3 luni şi trei ani sau cu amendă de minim 20.000 lei, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor /CSA/.
Potrivit sursei citate, pe piaţa din România au apărut firme care au început recrutările pentru atragerea adeziunilor la viitoarele Case Naţionale de Asigurări de Sănătate ce vor fi create în sistem privat.
'Aceste firme fac promisiuni de 'obţinere a unor profituri din adeziunile colectate personal, cât şi bonusuri din performanţele echipei'. Avertizăm că activitatea acestor societăţi comerciale ar putea aduce prejudicii grave imaginii pieţei de asigurări, dar şi asiguraţilor şi potenţialilor asiguraţi. Această atenţionare reprezintă un demers necesar de a apăra interesele acestora, dar şi de a proteja imaginea industriei de asigurări. Asigurările nu se fac prin adeziuni, ci prin încheierea unor contracte în schimbul plăţii unor prime de asigurare', atenţionează Constantin Buzoianu, preşedintele CSA.
Totodată, CSA precizează că activităţile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizaţi pe piaţa de asigurări, sunt în afara legislaţiei în vigoare, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 20.000 lei la 100.000 lei.
Toate formele de asigurare, indiferent că acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se încheie doar de companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizaţi să desfăşoare activitate în piaţa de asigurări, potrivit Comisiei.
Legea nr.32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor relevă faptul că 'intermediari în asigurări sunt persoanele fizice sau juridice, denumite în continuare broker de asigurare, asistent în brokeraj, agent de asigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat, care desfăşoară activitate de intermediere în asigurări, în schimbul unui/unei comision/remuneraţii, autorizat sau înregistrat în condiţiile stabilite de prezenta lege şi de normele emise în aplicarea acesteia, precum şi intermediarii din statele membre care desfăşoară pe teritoriul României activitate de intermediere în asigurări, conform dreptului de stabilire şi libertăţii de a presta servicii, după caz'.
La începutul lunii martie a.c., senatorii au adoptat proiectul de lege prin care este introdus aşa-numitul tichet moderator de sănătate pentru coplata unor servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, cu scopul de a creşte nivelul resurselor financiare din domeniu.
Documentul prevede obligativitatea coplăţii pentru toţi asiguraţii, cu excepţia copiilor, până la 18 ani, dar şi a tinerilor până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi sau absolvenţi, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, a ucenicilor sau a studenţilor dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, vor fi scutiţi de coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate şi pensionarii care au venituri de până la 700 de lei lunar.
Legea mai stabileşte că suma maximă a coplăţii într-un an calendaristic va fi de 600 de lei, după această valoare asiguraţii beneficiind de servicii medicale gratuite. Valoarea coplăţii, lista serviciilor medicale pentru care se va încasa aceasta, precum şi data de la care se va aplica vor fi stabilite prin contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Conform proiectului legislativ, contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale şi normele de aplicare a acestuia vor fi elaborate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.AGERPRES/(AS-Daniel Badea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiectul legii sănătăţii: Casele de asigurări de sănătate devin societăţi mutuale de asigurări de sănătate Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăţi mutuale de asigurări de sănătate, potrivit noului proiect de lege a sănătăţii, postat marţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Proiect Legea Sănătăţii: Casele de asigurări de sănătate devin societăţi mutuale de asigurări de sănătate Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăţi mutuale de asigurări de sănătate, potrivit noului proiect de lege a sănătăţii, postat marţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Dolj: Preşedintele unei case de asigurări de sănătate, acuzat că a primit stimulente băneşti Preşedintele Uniunii Sindicatelor din Administraţie, Ringo Dămureanu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că la numai patru zile după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat măsurile de reducere a salariilor din sistemul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%, preşedintele CJAS Dâmboviţa, Georgeta...
Cluj: În România sunt prea multe Case de Asigurări de Sănătate, susţine preşedintele CFM Cluj Preşedintele Camerei Federative a Medicilor (CFM) Cluj, medicul Victor Eşanu, afirmă că numărul actual de Case de Asigurări de Sănătate (CAS) din România, care se ridică la 42, este mult prea mare raportat la populaţia ţării.
Românii care obţin venituri în străinătate nu plătesc asigurări de sănătate dacă fac dovada că plătesc acolo Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România...
Coplata nu se va aplica medicamentelor din programele naţionale Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a precizat, joi, în conferinţă de presă, că pentru medicamentele din programele naţionale, cuprinse în lista C, nu se va aplica coplata.