Cele mai citite
 


Medicii români, în căutarea salariilor occidentale
joi, 10 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Împinşi de salariile scăzute şi de condiţiile de muncă învechite, tot mai mulţi medici români emigrează în Europa Occidentală, fenomenul riscând să afecteze un sistem de sănătate aflat deja în suferinţă, comentează miercuri de la Bucureşti agenţia France Presse.
Potrivit unui sondaj realizat la solicitarea Colegiului Medicilor din România /CMR/, 60% dintre medici şi asistente doresc să se instaleze în străinătate.

Primul motiv invocat de aceştia este nivelul salarial. Un medic rezident primeşte, după 6 ani de studii, un salariu de bază lunar echivalent cu circa 300 de euro.

'Celălalt motiv menţionat frecvent este dorinţa de a se realiza profesional, lucru adesea dificil în România din cauza diferitelor obstacole, printre care ingerinţa politicului, precum şi de a se bucura de un statut social respectat', a explicat pentru AFP preşedintele CMR, Vasile Astărăstoaie.

Potrivit Ministerului român al Sănătăţii, după aderarea ţării la Uniunea Europeană în ianuarie 2007, 6.333 de medici au obţinut certificatele necesare pentru recunoaşterea diplomelor lor în UE, etapă obligatorie pentru a putea exercita legal profesia în alte state europene.

Numai Spitalul de Urgenţă din Bucureşti, de pildă, a pierdut de la începutul anului 60 de medici, 'plecaţi să lucreze în străinătate pentru salarii de 10 ori mai mari', a declarat marţi directorul instituţiei, dr. Mircea Beuran.

Iar proiectul de reformă salarială, care vizează limitarea veniturilor în sectorul public, inclusiv ale medicilor, nu va ameliora situaţia. 'Propunerile salariale pentru medici reprezintă o ofensă, pentru că nu ţin cont de competenţele sau de responsabilitatea acestora', afirmă Vasile Astărăstoaie.

Dimitrie Pelinescu Onciul a lucrat 35 de ani în sectorul public înainte de deveni, în 2006, directorul celui mai mare spital privat din România. În opinia lui, fenomenul exodului medicilor români există de la intrarea ţării în UE. 'A devenit mult mai facilă plecarea în UE, iar tentaţia este cu atât mai mare, cu cât diferenţa salarială este importantă', explică el.

Constatarea este uşor verificabilă: potrivit cifrelor Ordinului Medicilor francezi, dacă belgienii sunt în continuare cei mai numeroşi medici străini în Franţa /16%/, românii se plasează pe locul secund, cu 12%, în 2008 ei reprezentând aproape 40% din străinii nou înscrişi.

La Ministerul român al Sănătăţii nu se vorbeşte încă despre un 'deficit' de medici la nivel naţional, ci numai despre un 'grad insuficient de ocupare a posturilor în anumite specializări'. În multe spitale lipsesc cardiologi, urologi, neurochirurgi sau anestezişti, mulţi bolnavi fiind obligaţi să se adreseze unui departament vecin pentru a consulta un specialist.

Statisticile oficiale 'nu traduc realitatea', este însă de părere Clara Matei, o studentă la medicină care a înfiinţat o asociaţie ce îşi propune să înlesnească demersurile candidaţilor la plecarea în străinătate. 'Cei care decid să îşi finalizeze studiile în străinătate, iar aceştia sunt tot mai numeroşi, nu au nevoie de recunoaşterea diplomei. Prin urmare, ei nu trec prin minister', explică studenta, citată în comentariul AFP.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Vasile Astărăstoaie: Ar trebui declarată stare excepţională în România din cauza plecării medicilor Preşedintele Colegilor Medicilor din România, prof.dr. Vasile Astărăstoaie, susţine că în acest moment nu ştie care este viziunea în ceea ce priveşte descentralizarea spitalelor, după ce a participat joi şi vineri la o conferinţă cu tema 'Descentralizarea şi organizarea spitalelor' care s-a desfăşurat...
Gorj: Deficit de medici la două secţii ale Spitalului de Urgenţă din Târgu-Jiu Niciunul dintre cei peste 130 de medici ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu nu şi-au manifestat dorinţa de a pleca să muncească în străinătate, a declarat miercuri, directorul unităţii spitaliceşti, Gheorghe Neaţă.
Constanţa: Deficit de medici nefrologi la SCJU, unitate cu peste o mie de bolnavi de rinichi internaţi anual Numărul pacienţilor cu afecţiuni renale internaţi anual la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este de circa 1.100 de pacienţi, în condiţiile în care unitatea medicală are doar trei medici nefrologi.
Prahova: Deficit de medici de 35% în sistemul sanitar prahovean Sistemul sanitar prahovean se confruntă cu un deficit de cel puţin 500 de medici, reprezentând un procent de 35% din necesar, a declarat, marţi, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, Simona Schnelbach, în cadrul unei conferinţe de presă.
Mureş: Plecarea asistenţilor medicali în străinătate afectează SCJU; deficitul de personal este de 16% Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că plecarea asistenţilor medicali în străinătate afectează activitatea spitalului, deficitul total de personal fiind de 16%.
Europe Eye Hospital - cel mai mare spital privat de oftalmologie din sud-estul Europei – s-a deschis la Bucureşti Primul Ministru Emil Boc alături de domnul primar al Capitalei Sorin Oprescu au inaugurat cel mai mare spital privat de oftalmologie din sud-estul Europei, Europe Eye Hospital, la Bucureşti. Europe Eye Hospital este cel mai mare centru de oftalmologie din ţară şi singurul din regiune dezvoltat cu...