Cele mai citite
 


INS: Câştigul salarial mediu lunar net a scăzut cu 7 lei în octombrie, până la 1.457 lei
joi, 8 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în luna octombrie, de 1.457 lei, în scădere cu 7 lei (0,5%) faţă de luna anterioară, dar cu 8,7% mai mare comparativ cu aceeaşi lună din 2010, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional Statistică.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţile de servicii informatice (3.688 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (872 lei).
În luna octombrie 2011, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2008 lei, în scădere cu 9 lei faţă de luna septembrie.
Conform datelor INS, indicele câştigului salarial real pentru luna octombrie 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,9%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 117,7%, cu 1,4 puncte procentual mai mic faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2011.
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Potrivit INS, în luna octombrie 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă când s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă, trimestriale şi pentru 'ziua petrolistului') ori s-au plătit concedii de odihnă din fondul de salarii şi sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă).
De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna octombrie au fost în scădere comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte). Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat cu 28,7% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 20,4% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; între 16% şi 19% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), extracţia minereurilor metalifere; între 2,5% şi 5,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, transporturi aeriene.
Datele INS arată că în octombrie, comparativ cu luna precedentă, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net, din activităţile sectorului economic, ca urmare a acordării de prime ocazionale, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici.
Astfel, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat, între 4,5% şi 5,5% în transporturi pe apă, cercetare-dezvoltare; între 3% şi 4% în alte activităţi extractive, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrari audio şi activităţi de editare muzicala; activităţi de difuzare si transmitere de programe), tranzacţii imobiliare;
între 2% şi 3% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), extracţia cărbunelui superior şi inferior, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea altor mijloace de transport.
Potrivit INS, în sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie în
sănătate şi asistenţă socială (2,1%), ca urmare a neefectuării plăţii drepturilor salariale cuvenite salariaţilor din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care se confruntă cu dificultăţi financiare, precum şi a disponibilizării personalului care realiza câştiguri salariale mici, în
învăţământ (0,5%), ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice precum şi în administraţie publică (0,2%), ca urmare a acordării de sume pentru promovarea în grad ori a diferenţelor pentru sporul de vechime.
Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010) câştigul salarial mediu net din luna octombrie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 18,8% în sănătate şi asistenţă socială, cu 11,8% în învăţământ, respectiv cu 10,5% în administraţia publică.
Datele INS arată că faţă de luna octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna octombrie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,8% în administraţia publică, cu 16,8% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 8,9% în învăţământ. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%, iar indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 105%.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Câştigul salarial mediu nominal net a crescut în iulie cu 0,3%, la 1.556 lei Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în iulie 2012, de 1.556 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 4 lei (0,3%), informează un comunicat al Institutului Naţional de Statistică /INS/ remis marţi AGERPRES.
INS: Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 2,5% faţă de octombrie 2009 Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 2,5% în octombrie 2010 faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi s-a menţinut relativ constant faţă de septembrie 2010, informează un comunicat transmis marţi Agenţiei Agerpres de către Institutul Naţional de Statistică (INS).
INS Câştigul salarial mediu net a scăzut în mai cu 1,5% Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în mai de 2.109 lei, cu 1,4% mai mic decât în luna aprilie, iar cel net s-a cifrat la 1.530 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 23 lei (minus 1,5%), conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, de Institutul Naţional de Statistică.
INS: Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 10 lei în aprilie, până la 1.553 lei Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.140 lei în luna aprilie din 2012, în creştere cu 14 lei faţă de luna martie, iar cel nominal net a ajuns la 1.553 lei, mai mare faţă de cel din luna anterioară cu 10 lei (0,6%), conform datelor transmise, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică...
INS: Câştigul salarial mediu lunar net a scăzut cu 1,1% în august, până la 1.455 lei Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în luna august, de 1.455 lei, în scădere cu 1,1% (16 lei) faţă de luna anterioară, dar cu 8,7% mai mare faţă de aceeaşi lună din 2010, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional Statistică (INS).
INS: Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut la 1.471 lei, în iulie 2011 Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.471 lei, în iulie, în scădere faţă de luna anterioară cu 1 leu (-0,1%), potrivit Institutului Naţional de Statistică.