Cele mai citite
 


PMB: Proiecte aprobate de peste 65 milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea unor monumente
joi, 8 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primăria Capitalei a depus opt proiecte cu finanţare din Programul Operaţional Regional (POR) în valoare totală de circa 313,5 milioane de lei (aproximativ 72 milioane de euro), din care patru proiecte, în valoare de 65,148 milioane de lei au fost deja aprobate, a declarat, miercuri, directorul Executiv al Direcţiei Management Proiecte şi Finanţări Externe al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), Ileana Anghel-Person.
Din valoarea totală a celor opt proiecte, 90 milioane de lei (aproape 44 milioane de euro) reprezintă finanţare nerambursabilă.
Potrivit reprezentantului PMB, patru proiecte sunt aprobate, iar patru se află în proces de evaluare.
Valoarea cumulată a celor patru proiecte aprobate se ridică la 65,148 milioane de lei, din care 47,077 milioane de lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă. Acestea vizează reabilitarea şi modernizarea Arcului de Triumf, a Casei Cesianu, a vilei Nicolae Minovici şi a Observatorului Astronomic Vasile Oseanu.
În cazul Arcului de Triumf, lucrările vizează consolidarea prin adoptarea unei soluţii tehnice de izolare antiseismică a bazei monumentului, intervenţii tehnice care să asigure compatibilitatea cu materialele existente, astfel încât să se refacă şi să fie pus în valoare ca monument istoric.
"Vor fi realizate amenajări peisagistice, care vor pune în evidenţă acest monument. Aşteptăm să obţinem un monument cu rol major în atragerea turismului în această zonă. Valoarea asistenţei financiare nerambursabile este de circa 22 milioane de lei, iar valoarea totală este de aproximativ 30 milioane de lei, Contractul de finanţare urmează să fie semnat în câteva zile", a precizat Ileana Anghel-Person, la dezbaterea "Regio - realizări şi perspective".
În ceea ce priveşte Casa Cesianu, o casă boierească, lucrările includ repararea şi refacerea structurii de rezistenţă, inclusiv refacerea instalaţiilor aferente, aducerea clădirii într-o stare cât mai apropiată de cea originală, cu menţinerea caracterului configuraţiei, caracteristicilor şi detaliilor specifice monumentului. De asemenea, vor fi executate lucrări care să permită accesul persoanelor cu dizabilităţi în imobil şi va fi construit un perete parţial din sticlă pentru a face vizitabilă din exterior sala de expunere. Alte lucrări prevăzute în proiect vor viza asigurarea unui iluminat exterior decorativ arhitectural şi realizarea unei amenajări peisagistice.
Casa Cesianu depozitează provizoriu o parte dintre colecţiile aflate în patrimoniul municipiului Bucureşti, precum colecţia ''Ştiinţă şi tehnică'', colecţia ''Artă decorativă'', colecţia ''Artă religioasă şi obiecte de cult'', colecţia ''Artă plastică'', colecţia de Sculptură şi colecţia de arheologie.
În cazul proiectului "Vila Nicolae Minovici", obiectivul constă în restaurarea, consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentului, aflat în patrimoniul naţional. Acest imobil tezaurizează colecţii impresionante de artă populară şi obiecte de cult.
"Stadiul în care se află proiectul este pregătirea documentaţiei de achiziţie care a fost transmisă la ANRMAP şi aşteptăm. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 14 milioane de lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă 11,246 milioane de lei", a adăugat Ileana Anghel-Person.
Proiectul privind reabilitarea Observatorului Astronomic Vasile Oseanu vizează valorificarea potenţialului turistic şi cultural al acestui obiectiv de patrimoniu. Lucrările vor fi executate pe principiul intervenţiei minimale, astfel încât accesul monumentului să fie cât mai aproape de cel original cu menţinerea caracterului, configuraţiei, caracteristicile şi detaliilor specifice acestuia. Se vor efectua lucrări de separare/refacere structură de rezistenţă acolo unde este necesar, inclusiv refacerea instalaţiilor, realizarea unor lucrări de refuncţionalizare care să permită accesul persoanelor cu dizabilităţi, iluminat exterior decorativ, lucrări peisagistice.
Acest proiect are o perioadă de implementare de 43 de luni, contractul de finanţare a fost semnat pe 17 octombrie 2011 şi se află în stadiul de pregătire a documentaţiei de achiziţie. Valoarea totală a proiectului se ridică la circa 11 milioane de lei, din care şapte milioane de lei reprezintă asistenţă- financiară nerambursabilă.
Ileana Anghel-Person a mai spus că în evaluare se află proiectele Piaţa Sudului, Ambulatoriul ''Dr.V.Gomoiu'', Ambulatoriul Spitalului Foişor şi, pe axa 5.2, un proiect privind amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei şi Floreasca.
"Proiectul Piaţa Sudului se află în etapa de evaluare tehnico-financiară, la fel şi Ambulatoriul Gomoiu. Ambulatoriul Foişor este pe lista de aşteptare, iar proiectul de amenajare a circuitelor turistice pe lacurile Tei şi Floreasca este tot în stadiul de evaluare a proiectului tehnic. La acest ultim proiect, valoarea estimată este de 88,356 milioane de lei, cu valoare nerambursabilă de aproape 23,278 milioane de lei", a mai spus reprezentantul PMB. AGERPRES/(AS - Oana Tilică)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect: Contractul de finanţare pentru reabilitarea Spitalului Foişor, reziliat; sumele, restituite MDRAP Contractul de finanţare pentru proiectul "Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Ortopedie Foişor" ar putea fi reziliat, iar sumele primite de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice restituite, conform unui proiect de hotărâre aflat...
Bihor: Centru de zi pentru copii cu sindromul Down, prin finanţare europeană Copiii şi tinerii cu sindromul Down din Oradea vor avea, în martie 2012, un centru de zi nou, modern, adaptat persoanelor cu dizabilităţi, adecvat cerinţelor europene, care va fi realizat printr-un proiect al Primăriei Oradea cu finanţare din Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Covasna: 22 milioane de euro pentru modernizarea şi dotarea Spitalului de Urgenţă din Sf. Gheorghe Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe va beneficia de 22 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional (POR) pentru modernizare şi dotare cu echipamente şi aparatură medicală, contractul de finanţare a proiectului fiind semnat vineri, în prezenţa ministrului Dezvoltării Regionale şi...
Arad: Ambulatoriul integrat al SCJU va fi modernizat cu bani europeni Consiliul Judeţean Arad a reuşit să obţină o nouă finanţare având ca destinaţie reabilitarea, modernizarea şi echiparea cu aparatură de specialitate a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, contractul fiind parafat în penultima zi a anului trecut, a informat marţi, în...
Mureş: Ambulatoriul SCJ, modernizat printr-un proiect european pe peste 11 milioane lei Târgu Mureş, 22 feb /Agerpres/ - Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a anunţat, marţi, că a fost aprobat spre finanţare Proiectul ''Modernizarea şi Dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean Mureş'', în valoare de peste 11 milioane de lei, prin Programul Operaţional Regional (POR).