Cele mai citite
 


Propunerea ministrului Educaţiei de neavizare a Cartei UMF Târgu Mureş, contestată de PC şi PSD
joi, 8 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vicepreşedintele PC Mureş Silviu Morariu a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că actul prin care ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, face propunerea de neavizare a Cartei Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş încalcă Constituţia şi lezează grav autonomia universitară.
''Iată că noul act trimis (UMF Târgu Mureş - n.r.) prin care se încalcă Constituţia poartă amprenta ministrului. (...) Ar fi fost cazul să ne unim eforturile pentru a accede în liga mare a universităţilor de medicină. În medicină nu poţi aranja cu arbitri ca să obţii acreditări şi recunoaşteri internaţionale. Vom adresa o întrebare preşedintelui României, prefectului şi vicepreşedintelui PDL (Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş- n.r.) cu privire la poziţia oficială vis-a-vis de ingerinţa neconstituţională a ministrului Educaţiei în probleme de autonomie universitară. Lucrez la un proiect de lege ca ministrul Educaţiei să aibă în criteriile de accedere la această funcţie obligatoriu BAC-ul şi două examene psihologice anual'', a declarat dr. Silviu Morariu, care este membru al Senatului UMF Târgu Mureş.
Acesta a spus că PC se opune divizării UMF Târgu Mureş nu pentru că ar avea ceva cu limba de studiu, ci pentru că un oraş de această dimensiune ''nu poate să susţină două universităţi performante''.
''Nu poţi să creezi specialişti în oglindă (maghiari şi români - n.r.) pentru fiecare specialitate, fiecare temă şi fiecare subiect abordat la UMF. Cei care vor pierde vor fi studenţii şi va pierde calitatea învăţământului mureşean. Se pot găsi soluţii prin dialog la toate problemele pe care le ridică colegii de la secţia maghiară'', a arătat Morariu.
Reprezentantul PC a făcut referire la documentul remis de Ministerul Educaţiei pe 6 decembrie, prin care ministrul Daniel Funeriu, invocând art. 128 (5) din Legea Educaţiei Naţionale a propus neavizarea Cartei Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, ''până la însuşirea observaţiilor făcute''.
Şi PSD Mureş a contestat, printr-o scrisoare deschisă dată publicităţii miercuri, poziţia Ministerului Educaţiei, arătând că prin adresa comunicată universităţii ''se cere Senatului UMF să includă prevederile de separare'' ceea ce reprezintă ''o încălcare a autonomiei universitare direct de către ministrul Educaţiei din România, unul din principiile de baza ale funcţionării învăţământului universitar european''.
''Senatul UMF Târgu Mureş este supus presiunilor politice locale şi naţionale pentru a vota, pentru a-şi da acordul pentru această separare. Cei care vor separarea UMF au sprijinul PDL. Ultima cerere a ministrului Funeriu adresată Senatului UMF confirmă acest lucru. UDMR, CNMT şi Laszlo Tokes, prin poziţiile publice, susţin de asemenea această separare. Astăzi doar Senatul UMF reuşeşte să aibă coloana vertebrală pentru a spune un nu răspicat tendinţelor de separare promovate de actuala guvernare. Dacă şi până acum studenţii aveau posibilitatea de a învăţa în limba maghiară, ultimele 20 de generaţii de absolvenţi maghiari fiind uşor asimilaţi pe piaţa muncii serviciilor medicale din România, Ungaria sau alte ţări europene, iată că acum şantajul politic al UDMR la actuala guvernare determină tendinţe separatiste într-o Europă în care se discută de unitate'', menţionează reprezentanţii PSD Mureş. AGERPRES/(A, AS - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Deputatul Florin Buicu (PSD): Subiectul UMF Târgu Mureş readus pe tapet, legat de alegerile din Ungaria Secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu, a arătat luni, într-o declaraţie politică, că tema Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a fost din nou adusă în atenţia opiniei publice, că subiectul este legat de alegerile din Ungaria, care nu...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Dr. Dragoş Popa (PSD): Majoritatea absolvenţilor secţiei maghiare a UMF pleacă în Ungaria În jur de 90% dintre studenţii secţiei maghiare a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş pleacă în Ungaria după absolvire, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele PSD Târgu Mureş, dr. Dragoş Popa, care este şi cadru didactic la această universitate.
UMF Târgu Mureş a lansat campania 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul 'Zilelor inimii' Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, lansarea campaniei 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul evenimentelor 'Zilelor inimii', organizate în colaborare cu Institutul de Urgenţă pentru Boli Ca...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Studenţii de la Medicină Dentară, cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş, în cadrul UniFEST Peste 100 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş vor ţine cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş pe parcursul Festivalului Naţional Studenţesc 'UniFEST', care se derulează de luni până sâmbătă.