Cele mai citite
 


Reducerea cheltuielilor subminează sistemul de sănătate în statele estice ale UE
joi, 8 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Măsurile de austeritate din fostele state comuniste membre ale Uniunii Europene au îngreunat şi mai mult povara de pe umerii medicilor, care erau oricum slab plătiţi şi suprasolicitaţi, în Slovacia fiind în continuare în vigoare starea de urgenţă după o demisie în masă, relatează miercuri EUobserver.
Guvernul slovac urmează să se întâlnească miercuri pentru a discuta posibilitatea de a ridica starea de urgenţă după ce s-a ajuns la un acord cu medicii grevişti. Circa 1.600 de angajaţi din domeniul medical şi-au dat săptămâna trecută demisia, declanşând o adevărată criză.

Trei sferturi dintre aceştia au acceptat sâmbătă să revină la muncă după ce guvernul a promis o majorare de salariu de 40%. Însă cei mai mulţi dintre ei nu făcuseră acest lucru până marţi, aşteptând finalizarea unei analize a noii înţelegeri.

Ţara vecină Cehia a trimis în ajutor Slovaciei circa 30 de medici militari, în timp ce spitalele din Polonia şi Austria s-au pregătit să primească pacienţi slovaci.

Demisia în masă vine după ani de zile de exod al creierelor către ţările bogate. Lucia Hippova, un medic în vârstă de 27 de ani, a declarat pentru AFP că avea un venit de 430 de euro pe lună într-un mic spital din Slovacia şi că a plecat în Germania, unde a pornit cu un salariu de 1.890 de euro. "După trei ani, salariul meu a ajuns la 3.200 de euro", a spus ea.

Membră a uniunii monetare din 2009, Slovacia încearcă să-şi aducă până în 2013 deficitul de 4,9% din PIB sub limita admisă în zona euro, de 3%.

Reduceri similare în state membre ale UE, dar din afara zonei euro, precum Ungaria sau Slovacia, ar putea provoca de asemenea o criză medicală ca cea din Slovacia.

Istvan Eger, şeful Camerei Medicilor din Ungaria, a spus că o situaţie similară ar putea apărea în curând şi în ţara sa şi le-a cerut medicilor să nu se ducă la muncă în Slovacia, din solidaritate cu colegii grevişti.

Între timp, Federaţia ungară medicilor stagiari strânge scrisori de demisie din partea membrilor pentru a le înainta guvernului la 31 decembrie dacă situaţia nu se va îmbunătăţi.

Colegiul Medicilor din România a atras de asemenea atenţia că ar putea urma exemplul slovac, după ce guvernul i-a ignorat cererile privind bugetul pentru 2012.

"Medicii au ajuns la limita epuizării şi a suportabilităţii", se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor, care a atras atenţia că sistemul de coplată luat în considerare de guvern pentru anul viitor şi prin care pacienţii sunt obligaţi să-şi achite o parte din servciile medicale va lovi în cele mai vulnerabile persoane: pensionarii şi pacienţii cronici.

În Bulgaria, bugetul pentru sănătate nu poate acoperi nevoile pacienţilor. "Bugetul Bulgariei pentru 2012 alocă, din nou, numai 4% din PIB pentru sectorul sănătăţii, cu mult mai puţin decât banii necesari pentru a garanta securitatea pacienţilor bulgari, servicii de înaltă calitate, prevenire şi acces la tratament modern", a precizat organizaţia pacienţilor.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Deutsche Welle: Germania se teme de valul de medici migranţi din estul Europei Peste un milion de angajaţi din statele recent intrate în UE se vor îndrepta către Germania, în căutarea de condiţii mai bune de viaţă şi muncă, de la 1 mai, când această ţară îşi va deschide complet frontierele, informează Deutsche Welle. Potrivit unui material publicat pe pagina web în limba spaniolă...
Prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu: Una din trei persoane ar trebui să beneficieze de un ajutor psihiatric de specialitate (interviu) Peste 38% din populaţia Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani are un diagnostic psihiatric, iar în România nu există date epidemiologice, însă una din trei persoane suferă de o afecţiune psihică, afirmă prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu, şeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, într-un...
Sistemul de sănătate în fază terminală, la originea căderii guvernului în România (presă) Sectorul de sănătate, aflat în centrul protestelor din aceste zile din România care au dus la căderea guvernului lui Emil Boc, este în 'fază terminală' şi 'are nevoie de îngrijire urgentă', scrie luni portalul Osservatorio sui Balcani e Caucaso, care dedică o amplă analiză domeniul sănătăţii din ţara...
Exod al medicilor din estul Europei, inclusiv din România, spre Occident Medici şi asistente din ţări est-europene, inclusiv din România, aleg din ce în ce mai mult Occidentul, unde pot avea salarii mai mari şi condiţii de trai mai bune, iar această situaţie este cu deosebire pregnantă în ţările cele mai afectate de criză, notează joi, AFP, într-un amplu comentariu pe această...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
SAR: În România, sectorul sănătate este finanţat sub media europeană Sectorul sănătate este finanţat în România sub media europeană, dar nu totdeauna banii disponibili sunt cheltuiţi cu folos, este una dintre concluziile raportului Societăţii Academice din România (SAR), prezentat vineri la dezbaterea 'Criză şi reformă în sistemul de sănătate'.