Cele mai citite
 


Stresul si comportamentul sexual
joi, 8 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stresul, Viata Sexuala, Somnul
 

 Viata sexuala , ca parte importanta a personalitatii, este in mod evident afectata de stresul cotidian. In plus, poate deveni ea insasi sursa de stres , participand la formarea unui cerc vicios.

 

 

Relatia intre sex si stres este una de interdependenta, nu doar ca relatie cauzala, ci si ca forma de manifestare. Pentru a putea intelege aceasta relatie, trebuie sa se inteleaga mecanismele de protectie pe care psihicul le adopta in fata unui stres de lunga durata, de o intensitate medie, ca acela caruia ii suntem supusi majoritatea dintre noi.
 
Stresul creeaza un sentiment de teama, de insecuritate, caruia ii raspundem printr-o trebuinta afectiva, prin supunere, prin putere sau prin retragere. Astfel, in spatele trebuintei afective se ascunde rationamentul "sunt iubit, deci sunt ocrotit, protejat", pentru supunere sau retragere - "ma supun ( sau ma retrag) deci nu voi fi lovit", iar pentru putere - "sunt puternic, deci nimeni nu va incerca sa ma loveasca".

Trebuinta afectiva ia adesea forma unei frenezii sexuale sau a foamei de placeri sexuale , fara a fi redusa numai la aceasta. Expresia sexuala a trebuintei de afectiune depinde intr -o anumita masura de faptul daca ea este favorizata sau nu de circumstante exterioare, depinzand de diferentele imprimate de civilizatie, de vitalitatea si de temperamentul sexual diferit, pentru unele persoane depasind comportamentul sexual normal.

Astfel ei trec de la o relatie sexuala la alta, fara discriminare in alegerea partenerilor, pentru ei relatiile sexuale insemnand nu numai eliberarea de tensiunile sexuale specifice, ci si singura cale de realizare a contactului uman. Contactul fizic este un substitut pentru relatia afectiva. Sexualitatea devine principala punte de contact cu ceilalti si capata o importanta excesiva. Pentru majoritate insa , sexul reprezinta de cele mai multe ori o modalitate de eliberare a tensiunilor si anxietatilor, o modalitate de relaxare .

Pentru cei foarte stresati convertirea tensiunilor psihice refulate in sex poate duce la o falsa concluzie, si anume ca dorintele sale sexuale exagerate s-ar datora temperamentului sau innascut.

Este o situatie similara cu cel care considera ca organismul sau are nevoie de zece ore de somn , si nu de opt ca restul lumii, cand de fapt trebuinta exagerata de somn este determinata de diverse emotii refulate, somnul servind ca mijloc de a se retrage din toate conflictele.

 

Articol preluat de pe www.musetel.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stresul si somnul Fiinţa umană are nevoie în medie de 8 ore de somn pe zi, iar când durata somnului este prelungită cresc semnificativ atât atenţia cât şi performanţele intelectuale, emoţionale şi fizice pe timpul întregii zile.
Viaţa sexuală a suedezilor, o problemă politică pentru guvernul ţării Ministrul suedez al sănătăţii, Gabriel Wikström, a cerut un raportul naţional, primul de acest fel din 1996, pentru a verifica în ce măsură sunt adevărate informaţiile şi studiile publicate în mass-media locale, privind scăderea apetitului sexual al suedezilor, relatează online marţi ziarul spaniol ABC...
Sindromul lui Ulise, sau stresul imigrantului Odiseu sau Ulise, regele din Itaca. Soţul Penelopei care a suferit aşteptându-l timp de 20 de ani să se întoarcă: zece ani petrecuţi luptând în războiul din Troia şi alţi zece în călătoria de întoarcere în care a trecut prin tot felul de peripeţii şi piedici pe care a trebuit să le învingă. Relaţia dintre...
PREGÃTIRI DE SÃRBÃTORI Vă temeţi de Sărbători nu tocmai fericite? Recomandări ale psihologilor pentru menţinerea echilibrului emoţional Urarea "Sărbători fericite" este una dintre cele mai obişnuite pe care le auzim sau le facem înainte de Crăciun sau în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou. Cât de fericite sunt însă de obicei sărbătorile şi ce anume influenţează modul în care ne simţim în aceste zile speciale alături de cei apropiaţi...
Viata sexuala incepe gresit pentru 80% din tineri Cel putin 80% din tineri au probleme de de debut in viata sexuala , sunt de parere specialistii in andrologie si sexologie. Motivul acestei situatii este legat de conditiile in care se desfasoara inceputul activitatii sexuale .
Alcoolul afecteaza viata sexuala? Aflati de ce prea mult alcool poate fi o problema pentru ambii parteneri.