Cele mai citite
 


Demonstraţii practice pe un simulator 3D, pentru studenţii de la Stomatologie
vineri, 9 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Stomatologie
 

Studenţii de la Facultăţile de Medicină Dentară vor putea să dobândească experienţă profesională încă din anul III de studiu prin intermediul unui sistem de simulare asistată pe calculator 3D, a declarat prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T.Popa din Iaşi, la cea de-a cincea ediţie a Congresului Internaţional de Medicină Dentară al Societăţii Române de Reabilitare Orală.

Potrivit acesteia, acest tip de demonstraţii practice pe simulator, asistate de computer, vor oferi o primă şi nouă dimensiune învăţământului românesc de medicină dentară.


Ea a afirmat că este o tehnologie de ultimă generaţie, extrem de performantă şi încă foarte greu accesibilă chiar şi celor mai prestigioase universităţi din lume, de care vor beneficia 2.400 de studenţi din anii II şi IV de Medicină Dentară, dar şi practicieni.
Prof. univ. dr. Norina Forna susţine că sistemul va permite învăţarea rapidă şi, mai ales, riguroasă a diferite manopere, prin primirea automată şi permanentă a feed-back-ului în timpul efectuării lor, ceea ce duce la un mai bun control, o evaluare imediată, corectă şi concretă, obţinându-se astfel un rezultat predictibil mult ameliorat.


''Este o tehnică care nu a pătruns până acum în şcolile din România. Până acum, studenţii făceau simulare pe manechine. Ne-am dorit şi ne dorim să aplicăm tehnici cât mai deschise, lucru care va însemna asistarea computerizată 3D, adică studentul va şti cum lucrează şi va fi corectat de calculator. Astfel, odată cu finalizarea studiilor, riscul ca absolventul să greşească manevrele efectuate pe pacient sunt minime. Practic, el îşi capătă reflexul şi 'experienţa' încă din timpul facultăţii'', a explicat prof.univ.dr. Norina Forna.
Ea a precizat că acesta este şi obiectivul principal al unuia dintre cele trei proiecte cu finanţare europeană, câştigate de UMF Iaşi, acela de a oferi un fundament solid, competitiv pentru pregătirea clinică a studenţilor şi tinerilor practicieni.
Sistemul a fost prezentat în cadrul celei de-a cincea ediţii a Congresului Internaţional de Medicină Dentară al Societăţii Române de Reabilitare Orală. El are pachete de programe diversificate pe diferite discipline din curricula universitară, precum protetică şi implantologie, fiind unul dintre cele mai performante sisteme în formarea practicienilor.


Prezent la eveniment, Alin Şerbănescu, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din Cluj, a declarat că ''formarea unui bun specialist nu se termină odată cu finalizarea studiilor universitare ci este continuă''.


''Prin acest proiect se doreşte pregătirea profesională şi punerea la punct cu tehnica astfel încât să fie conferită creşterea calităţii actului medical, al accesibilităţii actului medical stomatologic în rândul populaţiei'', a spus acesta.
El a subliniat totodată că toţi specialiştii din teritoriu pot şi trebuie să primească consiliere şi asistenţă în cazurile complicate.


Peste 100 de specialişti din ţară şi străinătate participă joi şi vineri la cea de-a cincea ediţie a Congresului Internaţional de Medicină Dentară al Societăţii Române de Reabilitare Orală, eveniment care are ca temă "Excelenţă în reabilitarea orală".


La eveniment au fost prezenţi decanii facultăţilor de Medicină Dentară din ţară, din Chişinău, precum şi Richard Abulius, din Franţa, care este secretarul general al Societăţii Franceze de Estetică Dentară. AGERPRES/(A - Daniela Malache)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Studenţii de la Medicină Dentară vor simula intervenţii dificile şi efectuarea de implanturi cu ajutorul investigaţiilor 3D Studenţii de la Facultăţile de Medicină Dentară (FMD) vor avea prilejul ca din anul universitar 2012-2013 să dobândească experienţă profesională încă din anul III de studiu, prin intermediul unui sistem de simulare asistată 3D şi a unui robot ce va putea permite nu doar învăţarea primilor paşi în medicina...
GALA OAMENII TIMPULUI INTERVIU/Norina Consuela Forna: Performanţa înseamnă profesionalism dus până la rang de sacrificiu Prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Gr.T.Popa'' din Iaşi, a primit în cadrul Galei Oamenii Timpului, eveniment care s-a desfăşurat sâmbătă seara pe scena Naţionalului ieşean, premiul la categoria "Sănătate",...
Cluj: Proiect cu finanţare europeană pentru ridicarea calităţii programelor de studii medicale şi farmaceutice Cinci universităţi cu profil medical şi farmaceutic din România au elaborat şapte programe de studii, care vor contribui la creşterea calităţii ofertei educaţionale din domeniul sănătăţii, în cadrul proiectului intitulat "Standarde de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul...
Iaşi: Sute de studenţi medicinişti, prezenţi la conferinţa privind oportunităţile de consiliere Peste 400 de studenţi medicinişti din Iaşi au luat parte, marţi, la o nouă ediţie a conferinţei "Oportunităţi în abordarea interdisciplinară a consilierii studenţilor de medicină şi medicină dentară" din cadrul proiectului 'Consiliere profesionala pentru studenţii în medicina şi program integrat de practica...
Iaşi: Premieră naţională - Navigare 3D cu ajutorul robotului şi a simulatorului asistat 3D în învăţământul medical dentar Studenţii şi absolvenţii facultăţilor de Medicină Dentară vor avea prilejul să dobândească experienţă profesională prin intermediul unui sistem de simulare asistată 3D şi al unui robot ce va putea permite nu doar învăţarea primilor paşi în medicina dentară, ci şi executarea unor intervenţii complicate...
Iaşi: Proiect de consiliere profesională a peste 5.000 de studenţi medicinişti din cinci centre universitare Peste 5.000 de studenţi medicinişti din România vor fi îndrumaţi în alegerea viitoarelor cariere profesionale în cadrul unui proiect lansat de Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' Iaşi, prin intermediul proiectului "Consiliere profesională pentru studenţii în medicină şi program integrat...