Cele mai citite
 


Prima clinică de recuperare oncologică din România va fi construită în judeţul Caraş-Severin
vineri, 9 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fundaţia "Sfânta Irina" va construi primul centru de recuperare oncologică din România în Valea Nerei, judeţul Caraş-Severin.
Construcţia este planificată să înceapă în luna martie 2012, proiectul urmând să fie finalizat în luna august a anului 2013.
Dr. Pavel Chirilă, director executiv al Fundaţiei "Sfânta Irina" a declarat joi cu prilejul lansării proiectului că centrul va fi organizat într-o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial şi va avea 42 de paturi.
Bolnavii de cancer în stadii incipiente vor fi găzduiţi în saloane cu un pat, unde vor urma o cură de 14 zile.
Ei vor beneficia de psihoterapie, kinetoterapie pentru cazurile care necesită dieto-terapie şi vor învăţa să menţină un stil de viaţă corect, adaptat nevoilor unui organism aflat în recuperare după lupta cu boala.
Proiectul pentru realizarea centrului este cu finanţare europeană, contractul este în valoare de aproximativ 4,5 milioane euro, şi a fost semnat în august 2011 pentru o finanţare de aproape 70%, pentru restul fiind necesară contribuţia beneficiarului.
De acea, Fundaţia "Sfânta Irina" a început campania de strângere a celor peste 1 milion de euro necesari pentru construirea Clinicii Nera.
Clinica va îngriji post-tratament bolnavii de cancere în stadii incipiente şi va încorpora de asemenae un departament de cercetare pentru prevenţia şi depistarea precoce a cancerului.
În felul acesta, clinica ar putea salva în fiecare an peste 1000 de vieţi şi ar putea ajuta la descoperirea de noi posibilităţi de luptă împotriva acestei boli, a subliniat dr.Chirilă.
"Ne dorim să-i ajutăm pe români să găsească în ei puterea şi căile de a lupta, hotărârea de a trăi, de a se întoarce din pat înapoi la birou şi la viaţa lor normală. Noi vom pune la dispoziţie cei mai buni specialişti şi îngrijire dedicată, la nivelul celor din Occident, aşa cum i se cuvine fiecăruia dintre ei, şi totul aici în România", a spus dr.Pavel Chirilă.
Pentru îngrijirile pacienţilor se va apela şi la cele 56 de măicuţe de la mănăstirea aflată în apropiere, 45 dintre acestea fiind cu studii superioare, 14 asistente medicale, iar 10 au terminat psihologia anul acesta, a precizat dr.Chirilă.
El a subliniat că factorii de risc pentru această afecţiune se găsesc în stilul nostru de viaţă şi sunt stresul, mâncarea, fumatul.
Referitor la stres, dr. Chirilă a subliniat că, de regulă, boala apare după un episod extrem de stresant din viaţă, fie decesul unei persoane dragi, fie după un divorţ şi a accentuat importanţa factorului psihologic.
El a făcut referire la studii care demonstrează rolul factorului psihologic în declanşarea afecţiunii la un an sau doi de la o traumă majoră.
În cei cinci ani de la înfiinţarea Fundaţiei "Sfânta Irina" au fost trataţi în acest aşezământ peste 2000 de bolnavi, aceştia însă fiind în faze terminale.
Referitor la fonduri, dr. Chirilă a menţionat că acestea sunt primite prin contract cu Casa de Asigurări şi prin sponsorizări.
"Noi, la Fundaţia "Sfânta Irina", până acum am tratat bolnavii fără să percepem bani, cu ajutorul sponsorilor. Ne dorim acelaşi lucru şi pentru Centrul de recuperare. Un bolnav, după calculele noastre, va costa pentru cura de 14 zile circa 1500 de euro, dintre care 10-20% vor fi de la Casa de asigurări, restul sperăm să-i obţinem prin sponsorizări şi suntem deja în legătură cu mari companii în acest sens. Cu numai un SMS la 890 în toate releţele de telefonie mobilă, doi euro vor fi redirecţionaţi către construcţia Clinicii Nera. De asemenea companiile pot redirecţiona către această iniţiativă 20% din impoziul pe profit datorat statului", a explicat dr Chirilă.
La rândul său, prof. dr. Corneliu Mateescu de la Institutul de Oncologie din Bucureşti, a evidenţiat că din păcate România nu are un astfel de centru de recuperare oncologică şi a apreciat iniţiativa Fundaţiei "Sfânta Irina".
"Publicaţiile de specialitate arată că 78% din pacienţii sub vârsta de 50 de ani şi vindecaţi de această boală doresc să se întoarcă la muncă, la fel 30% dintre cei care au depăşit această vârstă. În prezent, din cauza lipsei de bani şi personal în sistemul de asistenţă medicală actual, pacientul este externat foarte rapid şi transferat în familie. El şi familia sa sunt complet nepregătiţi să corecteze deficienţele fiziologice ce apar ulterior", a spus dr. Mateescu.
Medicul a reliefat că este necesar ca populaţia să ştie că datorită tehnicilor şi tehnologiilor medicale avansate există şanse foarte mari de supravieţuire cu această boală.
În SUA se înregistrează în prezent 11 milioane de persoane care au învins boala şi sunt considerate clinic vindecate.
Prof. Corneliu Mateescu a spus că cei 250 de medici oncologi, cât sunt în prezent în toată ţara, nu pot face faţă situaţiei actuale, iar în Clinica Nera pacienţii vor fi internaţi şi asistaţi pe baza unui program ce va respecta Carta Europeană a Drepturilor Pacientului.
Clinica va avea o echipă interdisciplinară care va explica pacienţilor bazele stărilor psihice, fazele de tratament ce urmează a fi parcurse în clinici de specialitate şi la ce efecte secundare trebuie să se aştepte.
Aceştia vor fi supuşi unor testări şi evaluări speciale ale stării de funcţionalitate fizico-metabolică a organismului lor, în scopul pregătirii pentru tratament, a detaliat dr. Mateescu.
El a adăugat că după tratamentele chirurgicale, chimio-radioterapeutice, acolo unde este cazul vor fi supuşi unor tratamente imunoterapeutice de recuperare.
Referitor la situaţia actuală în România privind cancerul, această boală se află pe primele locuri în privinţa mortalităţii şi pe ultimele la şansele de supravieţuire, a menţionat medicul.
În România, numărul cazurilor noi de îmbolnăviri este de 2.000 pe an, iar cele mai frecvente forme de boală sunt cancerul gastric, de colon, de rect şi cel uterin.
Referitor la incidenţa cancerului în ţara noastră, medicul a spus că România a avut o evidenţă asigurată de un Registru Naţional de Cancer înfiinţat în anul 1981 iar după '89 acesta a fost desfiinţat şi în prezent există registre dar sunt registre regionale.
Medicii oncologi estimează pentru anul acesta o creştere a cazurilor de cancer cu până la 68000 în toată ţara.
Medicul a accentuat asupra prevenţiei şi a conştientizării factorilor de risc. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Caraş-Severin:Fundaţia Sfânta Irina a pus piatra de temelie a primului centru de recuperare oncologică din România Fundaţia Sfânta Irina a inaugurat marţi, în localitatea Slatina-Nera, lucrările de construcţie a Clinicii Nera, respectiv, a Centrului pentru Cercetări în Recuperare Oncologică.
Caraş-Severin: Prima clinică de recuperare a pacienţilor cu cancer din România urmează a fi deschisă până în 2013 Prima clinică de recuperare a pacienţilor cu cancer din România urmează a fi deschisă în Caraş-Severin, până în 2013.
Caraş-Severin: Episcopia Caransebeşului ajută la construirea primului Centru de Recuperare Oncologică din ţară Episcopia Caransebeşului, prin Sectorul Social-Filantropic, organizează în perioada 30 ianuarie - 2 februarie o colectă de strângere de fonduri pentru a ajuta la construirea primului Centru de Recuperare Oncologică din ţară.
Caraş-Severin: Acţiune caritabilă pentru Clinica de Recuperare Oncologică din Slatina Nera Organizaţia Femeilor Social-Democrate din Caraş-Severin a organizat, duminică, o acţiune caritabilă prin care strânge fonduri pentru Clinica de Recuperare Oncologică din Slatina Nera.
Campanie a Fundaţiei Sfânta Irina în scopul susţinerii construirii clinicii Nera Fundaţia Sfânta Irina a demarat o campanie pentru a sensibiliza companiile să doneze 20% din impozitul pe profit către acest ONG în scopul susţinerii construirii clinicii Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România.
Caraş-Severin: Manifestare caritabilă în sprijinul construirii primei clinici de recuperare oncologică din ţară Reşiţa a găzduit o manifestare caritabilă intitulată "Suflet pentru suflet", menită să susţină construirea primei clinici de recuperare oncologică din România.