Cele mai citite
 


Sibiu:Românii de la ţară nu mănâncă mai sănătos decât cei de la oraş, potrivit unui studiu al fundaţiei Romtens
vineri, 9 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul, Ce mancam?, Mancam sanatos
 

Majoritatea românilor care trăiesc în mediul rural nu mănâncă mai sănătos decât cei de la oraş, doctorii fiind surprinşi să constate în urma efectuării unor analize unui număr de 3.000 de ţărani că mulţi dintre ei suferă de boli cronice nedepistate, cum ar fi bolile pulmonare, diabetul, dar şi afecţiuni ale coloanei, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al Fundaţiei Romtens, Theodor Hărătău.

El a adăugat la aceste prime concluzii ale unui studiu finanţat din fonduri UE că majoritatea locuitorilor din mediul rural cumpără de la magazinul din sat în primul rând alcool, ţigări, dar şi produse fast food, precum snacks-uri sau cheeps-uri.
"În niciun caz, ţăranul nu este mai sănătos decât orăşeanul. Acest mit conform căruia cei care trăiesc în mediul rural ar trăi mai sănătos decât cei de la oraş dispare. Am descoperit la cele 19 târguri de sănătate multe afecţiuni ale coloanei, dar şi diabet. Cele mai vândute articole în mediul rural sunt alcoolul, ţigările, gustările - snacks. Cei de la sat şi-au schimbat obiceiurile de viaţă", a spus Theodor Hărătău.
Ţăranul român mănâncă mai prost, combină grăsimile cu dulciurile şi cei tineri fac tot mai puţin efort fizic, însă mănâncă tot mai mult.
O altă problemă este cea a stresului care strică sănătatea şi liniştea şi ale celor de la ţară. Tinerii care nu îşi mai găsesc un loc de muncă, care nu mai au unde să înveţe o meserie, din cauză că au dispărut şcolile profesionale, nu mai au alternativă şi pleacă în străinătate sau îngroaşă rândurile şomerilor, stând acasă. Majoritatea populaţiei active de la ţară este formată din oameni slab pregătiţi, care au urmat cel mult zece clase şi care nu se pot angaja. Cei care sunt deja angajaţi au o altă problemă, nu se protejează la locul de muncă, iar majoritatea patronilor încalcă legea şi nu au contracte cu medici de medicina muncii, conform directorului Fundaţiei Romtens.
Aceste semnale de alarmă vor fi prezentate în cadrul unui studiu care va fi publicat în februarie 2012 şi care face parte din proiectul Dezvoltarea Resurselor Umane în Comunităţile Rurale, a cărui valoare este de peste 3 milioane de euro, finanţat din bani europeni. Acest proiect se va încheia în 2013, iar până atunci îşi propune să îmbunătăţească calitatea vieţii în 19 comune din România, unde vor fi ajutaţi 760 de directori şi angajaţi, dar şi alţi 800 de şomeri.
Fundaţia Romtens a fost înfiinţată în 1998 de un grup de medici. Scopul principal al Fundaţiei Romtens este acela de a contribui la ameliorarea stării de sănătate a populaţiei, în special prin creşterea rolului Promovării Sănătăţii şi al Reţelei de Ingrijiri Primare de Sănătate, în cadrul sistemului de îngrijiri medicale.AGERPRES/(A - Isabela Paulescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie pentru femeile însărcinate şi copiii defavorizaţi din mediul rural Campania de strângere de fonduri ''Mame bune, copii sănătoşi'' a fost lansată joi, de World Vision România, cu scopul de a susţine şi extinde programul de îmbunătăţire a stării de sănătate şi nutriţie a femeilor însărcinate şi a copiilor defavorizaţi din mediul rural
Caraş-Severin: Serviciile medicale în mediul rural ar putea fi îmbunătăţite cu fonduri UE, spune eurodeputatul Victor Negrescu Serviciile medicale din mediul rural ar putea fi îmbunătăţite cu ajutorul fondurilor europene, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa, europarlamentarul PSD Victor Negrescu.
Comunicat de presă - Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Diabetul zaharat poate fi considerat o adevărată problemă de sănătate publică în România, în condiţiile în care Federaţia Internaţională de Diabet estimează că aproximativ 1,5 milioane de români au diabet. Medicii români consideră însă că afecţiunea este subdiagnosticată.
Ministerul Sănătăţii: Prevalenţa fumatului zilnic în România a scăzut de la 29,7% în 2003 la 22% în 2011 Prevalenţa fumatului zilnic în România a scăzut de la 29,7% în 2003 la 22% în 2011, se arată într-un studiu realizat de Ministerul Sănătăţii cu sprijinul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", dat publicităţii joi de Ziua naţională fără tutun.
Spitalul de Pediatrie din Sibiu, primul din România unde copiii vor fi trataţi acasă ca în străinătate Copiii cu boli neurologice nu vor mai fi nevoiţi să fie internaţi în spitale de top din Europa, ei vor putea beneficia în Spitalul de Pediatrie de la Sibiu de cele mai performante aparate şi de ajutorul celor mai buni specialişti neurologi din străinătate, care îi vor ajuta prin intermediul primului...