Cele mai citite
 


Accesul la educaţie al copiilor dislexici
sâmbătă, 10 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Programul dedicat dislexiei ''Mergi mai departe citind'', primul program de acest fel din România, este continuat de OMV în perioada decembrie 2011- februarie 2012 cu o etapă cantitativă, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, Dragoş Ivan, marketing şi training manager al companiei.
În cadrul campaniei, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Copii Dislexici (ARCD), va fi organizat primul seminar naţional despre dislexie şi derulează prima cercetare la nivel naţional ce vizează identificarea unor aspecte ale acestei tulburări, precum şi incidenţa ei în România.
De asemenea, compania donează copiilor dislexici abecedare şi cărţi de specialitate prin implicarea activă a publicului în concursul ''Ghiceşte citatul'' de pe pagina de Facebook a reţelei OMV din România.
''Prin campania 'Mergi mai departe citind' continuăm demersul început în 2010, alături de Asociaţia Română pentru Copii Dislexici, de a informa publicul larg cu privire la dislexie şi de a susţine accesul egal la educaţie al copiilor cu această tulburare de învăţare'', a spus Dragoş Ivan.
Preşedintele ARCD, Eva Bartok, a subliniat că ''în multe situaţii, simptomele dislexiei scapă neobservate, copilul care întâmpină dificultăţi la citire fiind adesea catalogat drept leneş, neatent sau cu un coeficient de inteligenţă sub cel al colegilor de clasă, deşi problemele sunt de o cu totul altă natură''.
Ea a atras atenţia că pentru a preveni astfel de situaţii este foarte important ca dascălul să cunoască simptomele caracteristice dislexiei şi să lucreze îndeaproape cu copilul dislexic, prin aplicarea unor metode personalizate de predare.
''Sunt convinsă că tematica seminarului va oferi informaţii foarte utile atât logopezilor cât şi psihopedagogilor pentru educarea copilului dislexic'', a spus Eva Bartok.
În cadrul proiectului ''Mergi mai departe citind'', OMV a demarat în luna noiembrie o cercetare naţională pe tema dislexiei.
Cercetarea este prima iniţiativă de acest fel din România şi are scopul de a oferi informaţii aprofundate despre copiii cu dislexie din România. Totodată, acest demers vizează identificarea dificultăţilor întâmpinate de părinţi şi pedagogi în vederea găsirii soluţiilor optime pentru a veni în sprijinul lor, ajutând astfel copilul dislexic.
Cercetarea calitativă a fost finalizată în luna decembrie, urmând ca până în luna martie 2012 să continue cu o etapă cantitativă extinsă la nivel naţional.
În cadrul cercetării va fi un eşantion reprezentativ la nivel naţional, alcătuit din logopezi, psihopedagogi, cadre didactice, părinţi ai copiilor diagnosticaţi cu dislexie, dar şi din publicul larg.
În cadrul etapei cantitative se va organiza şi o cercetare tip ''Omnibus'', cu scopul identificării incidenţei dislexiei în rândul publicului general şi al copiilor din ciclul primar, în mod special.
''Am demarat această cercetare din dorinţa de a oferi o privire de ansamblu asupra problematicii dislexiei în România. Sunt convins că rezultatele acestei cercetări vor oferi informaţii relevante despre problemele pe care le întâmpină copiii cu dislexie, părinţii şi învăţătorii acestor copii, precum şi despre modul în care acestea pot fi depăşite cu ajutorul nostru, al tuturor'', a subliniat Dragoş Ivan.
Acesta a adăugat că accesând aplicaţia ''Ghiceşte citatul'' de pe pagina de Facebook a companiei, până pe 25 decembrie 2011, publicul poate sprijini comunitatea copiilor dislexici din România.
Utilizatorii aplicaţiei pot acumula cât mai multe puncte corectând citate ale unor dislexici celebri, iar în numele primilor 600 de utilizatori din clasament, compania va dona abecedare şi cărţi de specialitate unor copii diagnosticaţi cu dislexie. Aplicaţia poate fi accesată la adresa: http://www.facebook.com/OMVRomania.
''Prin aplicaţia disponibilă pe pagina Facebook urmărim conştientizarea publicului general despre existenţa acestei tulburări frecvente şi le oferim utilizatorilor posibilitatea de a se alătura cauzei noastre. Aplicaţia a fost primită cu foarte mare entuziasm până acum şi suntem convinşi că va avea un succes real. În prima săptămână de la lansare jocul a fost accesat de mai mult de 12.000 de ori, de peste 1.200 de utilizatori'', a spus Dragoş Ivan.
La rândul său, Eva Bartok a menţionat că va fi tipărită o ediţie îmbunătăţită a primului abecedar în limba română, dedicat copiilor dislexici, ce va putea fi folosit ca manual ajutător începând cu anul şcolar 2012-2013''.
Ea a adăugat că programul a început din 2010, când a fost lansat www.dislexic.ro, primul portal din România în limba română care cuprinde informaţii utile despre dislexie, avizate de specialişti.
Tot atunci a fost reeditat îndrumătorul de specialitate ''Eu citesc mai bine!'' şi a fost implementată campania de strângere de fonduri la care clienţii OMV au contribuit în număr mare.Fondurile strânse, în valoare de peste 96.700 lei, au fost donate ARCD şi folosite pentru editarea de noi carţi şi manuale de specialitate, precum şi pentru organizarea unor cursuri de specializare pentru dascăli, pe tema tulburărilor de învăţare.
Eva Bartok a subliniat că se impune să existe un număr mai mare de logopezi în şcoli, cu o pregătire specifică pentru copii dislexici.
Privitor la dimensiunea fenomenului, aceasta a reliefat că în România nu există o evaluare, dar în străinătate procentul copiilor cu această tulburare este între 7% şi 10%, un procent între 3% şi 5% fiind cazuri grave.
Dislexia este dată de o afectare neurologică, afectând mai multe arii ale creierului, cum ar fi vorbirea, a explicat Eva Bartok. Ea a adăugat că terapia are două mari obiective - să dezvolte capacitatea de a scrie, citi, calcula cât mai mult şi să dezvolte capacitatea de încredere a copilului.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prima cercetare la nivel naţional dedicată dislexiei Prima cercetare la nivel naţional dedicată dislexiei a fost derulată de OMV şi Asociaţia Română pentru Copii Dislexici (ARCD), aceasta având scopul de a afla incidenţa acestei tulburări în ţara noastră şi în rândul copiilor cu vârsta de până în 11 ani.
Campanie pentru femeile însărcinate şi copiii defavorizaţi din mediul rural Campania de strângere de fonduri ''Mame bune, copii sănătoşi'' a fost lansată joi, de World Vision România, cu scopul de a susţine şi extinde programul de îmbunătăţire a stării de sănătate şi nutriţie a femeilor însărcinate şi a copiilor defavorizaţi din mediul rural
Spitalul de Pediatrie din Sibiu, primul din România unde copiii vor fi trataţi acasă ca în străinătate Copiii cu boli neurologice nu vor mai fi nevoiţi să fie internaţi în spitale de top din Europa, ei vor putea beneficia în Spitalul de Pediatrie de la Sibiu de cele mai performante aparate şi de ajutorul celor mai buni specialişti neurologi din străinătate, care îi vor ajuta prin intermediul primului...
Educaţie medicală pentru prevenţia bolilor cardiovasculare Boala cardiovasculară este principala cauză de deces şi dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabilă de 17 milioane de decese în fiecare an.
Boala Parkinson nu se poate vindeca, dar se caută soluţii de amelioarare Specialişti din ţară şi din străinătate alături de pacienţi, farmacişti şi cadre medicale din alte specialităţi dezbat la Braşov, în perioada 23-25 septembrie, probleme ale bolii Parkinson în cadrul conferinţei cu tema "Abordarea bolii Parkinson în modelul integrat - pacient-echipa medicală.