Cele mai citite
 


Campanie pentru donarea de sânge
sâmbătă, 10 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Campania de donare de sânge ''Întinde o mână de ajutor'' se va desfăşura sâmbătă, în intervalul orar 7-14, în incinta Spitalului CF2, se arată într-un comunicat remis presei.
În România se înregistrează un deficit major de sânge, donatorii asigurând doar 66% din totalul necesar.
Spre deosebire de alte ţări, în România doar 1% din populaţie donează sânge, comparativ cu 10% în Danemarca, 9% în Anglia, 8% în Olanda, 6% în Germania, 4% în Ungaria.
Campania de donare ''Întinde o mână de ajutor'' este organizată de Centrul Medical Medsana şi Asociaţia BGS pentru Situaţii de Dezastre şi Calamităţi.
''Facem un apel la bucureşteni şi nu numai să se alăture eforturilor noastre şi să vină sâmbătă să doneze sânge. Sângele este deosebit de preţios pentru cei care sunt supuşi intervenţiilor chirurgicale, pentru cei care au suferit traume, arsuri, accidente sau care suferă de afecţiuni grave şi singura lor şansă este să facă transfuzii periodice'', a declarat dr. Anca Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, directorul medical al Centrului Medical Medsana . Ea a adăugat că în calitate de medic obstetrician a întâlnit deseori situaţii în care mama, imediat după naştere, sau nou-născutul au avut nevoie de transfuzii de sânge fără de care eforturile echipei medicale ar fi avut puţine şanse de reuşită.
''Din nefericire, oricare dintre noi sau oricare dintre cei care ne sunt dragi poate ajunge în postura de a avea nevoie de o transfuzie sau un produs obţinut prin prelucrarea sângelui donat. De aceea, este important să întindem o mână de ajutor celor care au nevoie şi să donăm sânge'', a adăugat dr. Anca Popa.
Cei 450 de ml de sânge donaţi de o singură persoană pot salva chiar şi trei vieţi. Dacă pentru donator această cantitate reprezintă doar o rezervă (pe care o poate reface în aproximativ 2 ore cantitativ şi 2 săptămâni calitativ de la recoltare), pentru cei care au nevoie de sânge şi produse derivate din sânge, această acţiune înseamnă viaţă.
Sângele ca atare poate fi utilizat în operaţii pe cord deschis, pentru nou-născuţi, celulele roşii sunt folosite în traume, anemii, operaţii, trombocitele sunt necesare în transfuzii masive, plasma în tratamentul arsurilor, iar cryoprecipitatele sunt absolut necesare în tratamentul hemofiliilor.
La o singură operaţie de transplant hepatic pot fi folosite peste 40 de unităţi de sânge.
Poate dona sânge orice persoană care doreşte să ajute, cu vârsta între 18 şi 62 ani, cu o greutate peste 50 de kilograme, tensiunea arterială între 10 şi 20 mmHg, dacă este sănătoasă şi nu suferă de afecţiuni dermatologice, ulcer, hepatită sau alte boli transmisibile.
Există şi excepţii în cazul persoanelor care îndeplinesc condiţiile anterioare pentru a veghea la menţinerea stării de sănătate a acestora şi anume: nu este permisă donarea de sânge de către persoane care au mai donat sânge în ultimele 70 zile, de către femeile însărcinate, cele care alăptează sau cele care au născut cu mai puţin de 18 luni în urmă.
Deşi donarea de sânge nu presupune un efort special din partea organismului donatorului, este recomandat ca donatorul să se odihnească, să aibă o alimentaţie uşoară bogată în fier (carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale) dar săracă în grăsimi şi glucide, să se hidrateze foarte bine, evitând însă consumul de cafea, ceai, alcool. Este important ca să fie evitate lipidele sau grăsimile deoarece acestea pot afecta testele pentru infecţii făcute asupra sângelui donat, dacă acestea au fost consumate cu câteva ore înainte de donare.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie pentru donare de sânge Centrul Medical Medsana şi Asociaţia BGS pentru Situaţii de Dezastre şi Calamităţi invită, sâmbătă, 16 iunie, în intervalul orar 7,30 -14,00 la sediul BGS din strada Cuza Vodă, nr. 67, sector 4, pe cei care doresc să se alăture şi în acest an celor care întind o mână de ajutor şi donează sânge, se arată...
Întinde o mână de ajutor și dăruiește viață. Donează sânge! Centrul Medical Medsana și Asociația BGS pentru Situații de Dezastre și Calamități vă invită sâmbătă, 10 decembrie, în intervalul orar 7-14 în incinta Spitalului CF2 București (Bd. Mărăști nr. 63, sector 1) să vă alăturați celor care întind o mână de ajutor, donează sânge și dăruiesc viață. Această...
Întinde o mână de ajutor, dăruiește viață şi în 2012. Donează sânge! Centrul Medical Medsana și Asociația BGS pentru Situații de Dezastre și Calamități vă invită sâmbătă, 16 iunie, în intervalul orar 07.30 – 14.30 la sediul BGS din strada Cuza Voda, nr. 67, sector 4, București, să vă alăturați şi în acest an celor care întind o mână de ajutor, donează sânge și...
Campania 'Jandarmeria donează viaţă pentru România' continuă (grupaj) Campania "Jandarmeria donează viaţă pentru România", derulată în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine şi Crucea Roşie, a continuat, marţi, în mai multe judeţe ale ţării jandarmii participând la donarea de sânge.
Comunicat de presă - Asociaţia React, Vodafone România Donează sânge şi salvează trei vieţi!
Campanie de donare de sânge, sâmbătă, în parcul Herăstrău O sesiunea de donare de sânge va fi organizată sâmbătă, între orele 10,00 şi 14,00, în parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle, de către Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, în cadrul programului "O şansă pentru viaţă".