Cele mai citite
 


Catastrofele omoară fetuşii de sex masculin
sâmbătă, 10 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
După catastrofe de anvergură se nasc mai multe fete decât băieţi. La această concluzie au ajuns oameni de ştiinţă din cadrul Universităţii de la New York, care au studiat efectul pe care l-a avut cutremurul din Chile din 2005 asupra femeilor aflate în termene mici de sarcină, informează MedicalXpress, citând un studiu publicat în revista Human Reproduction.
Analizând datele statistice privind natalitatea în regiunea Tarapaca, unde la 13 iunie 2005 a avut loc un cutremur de 7,8 grade pe scara Richter, oamenii de ştiinţă au constatat că localnicele care erau la acea dată însărcinate în luna a doua sau a treia au născut cu 5,8 la sută mai multe fete decât în 'vremuri obişnuite'. Mai mult decât atât: cu cât mai aproape de epicentru se aflau viitoarele mame, adică cu cât mai mare era stresul pe care îl resimţeau acestea, cu atât mai mic era în final numărul de băieţi născuţi.

Potrivit unuia dintre autorii studiului, profesorul Florencia Torche, rezultatele obţinute confirmă ipoteza conform căreia stresul suferit de mamă exercită o influenţă mai mare asupra viabilităţii fătului de sex masculin, decât asupra celui de sex feminin.

Oamenii de ştiinţă presupun că femeile însărcinate cu băieţi şi care se pomenesc în situaţii stresante suferă mai des avorturi spontane. Acest lucru are legătură cu faptul că fetuşii de sex masculin sunt, de regulă, mai mari decât cei de sex feminin şi din acest motiv necesită din partea organismului matern mai multe resurse pentru dezvoltare. În afară de aceasta, de sexul fătului depind capacităţile sale de adaptare: fetele sunt mai capabile decât băieţii să se adapteze condiţiilor în schimbare şi în general sunt mai viabile.

Cu toate acestea, după cum a relevat studiul, stresul suportat de mame în timpul sarcinii are efect şi asupra fetelor. Numărul total de avorturi spontane a crescut în regiune, după cutremur, cu 3,5 la sută, iar în majoritatea cazurilor născute prematur s-au dovedit tocmai fetele. Creşterea numărului de naşteri premature este explicată de oamenii de ştiinţă prin efectul pe care îl are asupra placentei 'hormonul stresului', cortizolul.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hipertensiunea şi sângele bogat în celule roşii la mame, pot afecta nivelul de dezvoltare la naştere al copiilor Femeile hipertensive şi cele cu sângele prea bogat în celule roşii întâmpină un grad crescut de risc de naşteri premature şi de a aduce pe lume copii subdezvoltaţi, conform unui studiu realizat de cercetători olandezi şi publicat marţi, informează Reuters.
În Canada se propune ca sexul copilului să nu fie dezvăluit înainte de 30 de săptămâni de sarcină O importantă revistă medicală canadiană a propus luni să se interzică dezvăluirea sexului copilului înainte ca sarcina să aibă 30 de săptămâni, pentru a evita avortul fetuşilor feminini, practică frecventă în unele comunităţi de imigranţi asiatici, scrie 7sur7.be.
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.
Măsurile de austeritate din România au crescut probabilitatea de avort spontan (studiu) Stresul provocat copiilor nenăscuţi în urma măsurilor de austeritate adoptate în România în 2010 a crescut probabilitatea de avort spontan, potrivit unui studiu realizat de două cercetătoare românce, Simona Bejenariu şi Andreea Mitruţ, de la universităţi din străinătate, şi care va fi prezentat joi într-o...
Peste 2 milioane de femei 'dispar' în fiecare an Avansul tehnologiei în dezvăluirea sexului extinde barbaria feticidului în rândul copiilor de sex feminin, din Caucaz până în Balcanii occidentali, cum se desprinde din Raportul Băncii Mondiale privind egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi elaborat de Banca Mondială (BM). Raportul arată că în fiecare...
Un ministru indian vrea ca testul prenatal de depistare a sexului copilului să fie obligatoriu Maneka Gandhi, ministrul indian pentru Femei şi Dezvoltarea Copilului, a propus obligativitatea testelor prenatale de depistare a sexului fătului, în vederea reducerii numărului mare de avorturi de fete, transmite marţi AFP. Acest tip de teste este interzis oficial în India, reglementarea fiind destinată...