Cele mai citite
 


Ţările din G7, Mexicul şi CE vor conlucra în continuare în combaterea pandemiei de gripă A(H1N1)
sâmbătă, 12 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Miniştrii sănătăţii din ţările membre ale G7 (principalele state industrializate ale lumii) şi din Mexic, comisarul european pentru sănătate Androulla Vassiliou şi ministrul sănătăţii din Suedia (ţara ce deţine preşedinţia semestrială a UE), Maria Larsson, au semnat vineri la Bruxelles o declaraţie în care susţin că vor coopera în combaterea pandemiei de gripă A(H1N1), o componentă esenţială fiind vaccinarea grupurilor de populaţie cu risc ridicat de îmbolnăvire.
'Vom continua să lucrăm cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cu alte agenţii ale ONU. Reafirmăm că suntem fermi în angajamentul de a conlucra. Vom continua să ne coordonăm eforturile, în interesul securităţii sănătăţii publice globale şi aşteptăm viitoarea reuniune în acest cadru, ce va avea loc la Londra', se menţionează în documentul respectiv.

Comisarul european Androulla Vassiliou a explicat, în conferinţa de presă de la sfârşitul reuniunii, că virusul A(H1N1) tinde să devină un virus gripal dominant, ceea ce înseamnă că probabilitatea ca o persoană cu simptome de gripă sezonieră să fi contractat virusul A(H1N1) este tot mai crescută. În acelaşi timp, comunitatea internaţională trebuie să fie pregătită pentru a face faţă acestei pandemii, iar o importanţă dosebită în acest sens o are vaccinarea persoanelor din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire, precum femeile însărcinate şi personalul medical.

Pe de altă parte, participanţii la reuniunea de la Bruxelles s-au angajat să colaboreze în privinţa supravegherii vaccinurilor contra gripei A(H1N1) şi monitorizării siguranţei lor după ce acestea vor fi disponibile pe piaţă.

În acelaşi timp, G7 şi Comisia Europeană vor coopera cu OMS pentru a ajuta la consolidarea măsurilor de pregătire a ţărilor în curs de dezvoltare în faţa pandemiei de gripă A(H1N1), mai ales în domenii ca evaluarea rapidă, supravegherea şi consolidarea sistemului de sănătate şi accesul la vaccinuri şi tratamente antivirale.

Gripa A/H1N1 a dus la moartea a 2.837 de persoane de la apariţia virusului, în luna martie, potrivit unui bilanţ publicat săptămâna trecută de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În Uniunea Europeană şi ţările din zona EFTA (Acordul European de Comerţ Liber), numărul total al celor care au contractat virusul A(H1N1) este de 50.015, dintre care 127 de cazuri au fost fatale (din care 70 numai în Marea Britanie).

În ce priveşte România, până în prezent s-au înregistrat 322 de cazuri de infecţie cu virusul A(H1N1) şi niciun deces. Campania de vaccinare împotriva virusului A/H1N1 va demara la începutul lunii decembrie. Totodată, Institutul Cantacuzino va putea produce până la sfârşitul anului circa cinci milioane de doze, urmând ca de anul viitor producţia să aibă o cadenţă de aproximativ un milion de doze pe lună.

Recent, Comitetul de coordonare şi acţiune al Ministerului Sănătăţii în cazul gripei A/H1N1 a decis stabilirea unor proceduri suplimentare de monitorizare, prevenţie şi reacţie în cazul îmbolnăvirilor cu A/H1N1 în sistemul de învăţământ. De asemenea, în cadrul întâlnirii, Comitetul a stabilit categoriile de populaţie cu risc ridicat de îmbolnăvire şi răspândire şi prioritizarea lor în campania de vaccinare care va avea loc imediat după finalizarea producerii vaccinului pandemic de către Institutul Cantacuzino. Astfel, primele categorii prioritare la vaccinare sunt cadrele medicale, personalul din cadrul serviciilor esenţiale, copiii din sistemul de învăţământ şi femeile însărcinate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu A/H1N1 a ajuns la 307 în România Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile a anunţat că, în perioada 24-30 august, au fost raportate 26 de noi cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1, numărul persoanelor depistate cu noul virusul gripal confirmate pe teritoriul României ajungând la 307, potrivit unui comunicat...
Dolj: A început campania de informare în şcoli privind riscurile gripei noi Odată cu începerea noului an şcolar, în şcolile din judeţul Dolj a demarat şi campania de informare a elevilor despre riscurile la care sunt expuşi din cauza virusului A(H1N1).
Grecia: decesul unui turist francez contaminat cu virusul H1N1 Un francez în vârstă de 29 ani, sosit în Grecia pentru a-şi petrece vacanţa, a decedat marţi de gripă H1N1 într-un spital din Atena, a comunicat Ministerul grec al Sănătăţii, transmite AFP.
Anumiţi bolnavi de gripă A sunt contagioşi şi la opt zile după dispariţia febrei (studii) Anumite persoane infectate cu virusul A/H1N1 ar putea fi contagioase şi la opt zile după dispariţia febrei, mai mult decât credeau iniţial virusologii, indică două studii date publicităţii luni în Statele Unite ale Americii (SUA), relatează AFP.
Profesorii, elevii şi părinţi, informaţi prentru prevenirea gripei Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a transmis, luni, în toate unităţile de învăţământ din municipiul Bucureşti, o adresă cu privire la Planul de măsuri privind prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor prin gripa A/H1N1, conţinut în Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.1094/10.09.2009, informează...
Virusul AH1N1, contractat de nouă persoane în şase zile Virusul AH1N1 a afectat în perioada 31 august - 6 septembrie nouă oameni, totalul persoanelor infectate la nivel naţional ajungând la 316, informează un comunicat remis luni de Ministerul Sănătăţii.