Cele mai citite
 


MAE:Ambasada de la Damasc a apelat la Crucea Roşie pentru a-i sprijini pe românii din oraşul sirian Homs
sâmbătă, 10 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 20 de familii ale unor cetăţeni români din oraşul sirian Homs şi împrejurimi au solicitat sprijinul Ambasadei României la Damasc pentru furnizarea de alimente, medicamente şi apă, iar din cauza restricţiilor de deplasare impuse în zonă de autorităţile siriene, misiunea diplomatică română a apelat la Crucea Roşie pentru înmânarea unor pachete cetăţenilor români, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea.
"În condiţiile restricţiilor de deplasare impuse în zonă de autorităţi, misiunea diplomatică a solicitat sprijinul delegaţiei organizaţiei internaţionale a Crucii Roşii din Damasc şi al biroului din Homs al Semilunei Roşii pentru înmânarea unor pachete cu produse de primă necesitate cetăţenilor români din localitate. În prezent, Ambasada acţionează pentru identificarea altor modalităţi de sprijinire a cetăţenilor români din zonele afectate de criză, contactul cu familiile din localităţile în care sunt semnalate incidente sau conflicte armate este menţinut cu dificultate, în condiţiile în care reţelele de telefonie mobilă şi fixă nu funcţionează permanent", a precizat oficialul MAE.
De asemenea, potrivit sursei citate, se menţine crescut numărul cetăţenilor români care solicită întocmirea documentelor de stare civilă şi călătorie româneşti. "Până în prezent, nu au existat solicitări de sprijin în vederea părăsirii teritoriului sirian de către cetăţenii români", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, declara la începutul acestei săptămâni că la nivelul MAE s-a creat un fond care ar putea fi folosit pentru finanţarea unei operaţiuni de evacuare a cetăţenilor români din Siria şi familiilor acestora, al căror număr se ridică la aproximativ 15.000 de persoane. "Ştiţi că avem un centru de criză care se află în mobilizare preventivă. Monitorizăm situaţia şi financiar avem deja un fond, o bază legală constituită prin HG, prin care ministerul poate deja să aloce cheltuieli referitoare la costurile legate de evacuarea cetăţenilor români. Deci avem un mic fond de rezervă pentru astfel de situaţii pe care, bineînţeles, nu ni le dorim", a spus Baconschi.
Încă din urmă cu trei luni, ministrul Baconschi anunţa că MAE se pregăteşte pentru un scenariu vizând o operaţiune de evacuare a românilor din Siria. "Avem planuri de evacuare pe diferite căi, aeriene, maritime sau terestre, şi ne pregătim pentru orice astfel de scenariu pentru a nu fi surprinşi în cazul în care va trebui să acţionăm", afirma ministrul de Externe.
Consiliul naţional sirian (CNS), care regrupează majoritatea curentelor opoziţiei siriene, a acuzat vineri regimul preşedintelui Bashar al-Assad că se pregăteşte să comită un masacru la Homs, un important centru al protestelor, informează AFP. 'Toate informaţiile, înregistrările video, precum şi militanţii de pe teren au afirmat că regimul se pregăteşte să comită un masacru colectiv pentru a masca revoluţia din acest oraş şi a da un exemplu pentru celelalte regiuni din Siria', a afirmat CNS, potrivit unui comunicat.
Represiunea sângeroasă de către regimul sirian a revoltelor ar fi provocat, cu începere de la jumătatea lunii martie, moartea a peste 3.500 de persoane, potrivit ONU. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Milioane de europeni au nevoie de ajutor alimentar din partea Crucii Roşii Familii nevoiaşe şi locuitori din Uniunea Europeană (UE) sunt din ce în ce în ce mai dependente de organizaţiile de caritate, precum Crucea Roşie, pentru hrană, apă şi adăpost, notează Der Spiegel.
Voluntarii Crucii Roşii din Sibiu - în campanie pentru revigorarea programului 'Banca de alimente' Voluntarii Crucii Roşii Sibiu vor măsura tensiunea şi vor asigura gratis, cursuri de prim-ajutor, chiar în hipermarketurile din oraş pentru a le reaminti sibienilor că pot dona hrană pentru cei săraci, în cadrul programului "Banca de alimente".
Dolj: De Ziua Mondială a Sănătăţii, medici şi voluntari ai Crucii Roşii îi informează pe elevi pe tema siguranţei alimentare Craiova, 6 apr /Agerpres/ - De Ziua Mondială a Sănătăţii, care se sărbătoreşte în fiecare an în întreaga lume pe 7 aprilie, medici din Dolj şi voluntari ai Crucii Roşii vor organiza zeci de întâlniri în şcolile din judeţ în cadrul cărora vor vorbi despre siguranţa alimentară, mesajul ales anul acesta...
Securitatea alimentară - cea mai importantă provocare umanitară globală Preşedintele Crucii Roşii Române, Mihaela Geoană, a declarat joi, în conferinţă de presă cu prilejul reuniunii celei de-a XVII-a Conferinţe Balcanice a Crucii Roşii Române şi Semilunii Roşii, că lansarea la Bucureşti a publicaţiei anuale a Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie -...
Crucea Roşie din Belarus mulţumeşte filialei Bacău a Crucii Roşii Române Filiala băcăuană a Cruciia Roşii Române a primit mulţumiri oficiale din partea secretarului general al Crucii Roşii din Belarus, Vicktor Kolbanov, pentru sprijinul pe care l-a acordat celor 46 de persoane, adulţi şi copii, dintre care 12 răniţi, implicate în accidentul rutier petrecut la finele săptămânii...
Mehedinţi: Peste o jumătate de tonă de alimente, distribuite de Crucea Roşie pentru sinistraţii din Oprăneşti Filiala Crucii Roşii Mehedinţi a distribuit vineri ajutoare alimentare familiilor sinistrate din localitatea Oprăneşti, comuna Husnicioara, afectate de alunecările de teren de la sfârşitul lunii mai.