Cele mai citite
 


Primul studiu care evaluează serviciile medicale pentru persoanele cu consum problematic de alcool
sâmbătă, 10 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Primul studiu naţional ce evaluează serviciile medicale specializate adresate persoanelor cu consum problematic de alcool evidenţiază nevoia de servicii medicale şi sociale specializate pentru acest grup la risc.

Experţii Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomanilor (ALIAT) au iniţiat primul studiu naţional, multistratificat, al cărui scop principal a fost documentarea situaţiei actuale a serviciilor medicale şi sociale adresate persoanelor cu un consum problematic de alcool.
Obiectivul asumat al acestei cercetări a fost documentarea ofertei şi cererii de servicii medicale disponibile în cazul persoanelor cu consum problematic de alcool, în cadrul unităţilor medicale din sistemul public şi privat de sănătate din România.


Concluziile studiului aduc în discuţie problemele majore cu care medicii, pacienţii lor, dar şi persoanele cu un consum problematic de alcool din populaţia generală se confruntă în abordarea acestui fenomen.
Astfel, cercetarea a evidenţiat lipsa programelor de formare, obligatorii şi continue în curricula universitară şi postuniversitară, în ansamblu, medicii parte a grupurilor ţintă nu urmează deloc, sau urmează foarte puţin programe de formare în domeniul prevenirii şi tratării abuzului şi dependenţei de alcool.


Cu toate că 76% dintre medicii psihiatri intervievaţi consideră că aceste programe sunt foarte utile, peste 50% dintre ei nu au urmat un curs de formare în ultimii 3 ani.


Un procent de 33% nu au urmat niciodată un astfel de curs. Situaţia este şi mai pronunţată în rândul medicilor de familie şi al celor de alte specializări, unde 65% nu au participat niciodată la un program de formare în domeniul consumului problematic de alcool, deşi acelaşi procent consideră că aceste informaţii sunt foarte utile pentru practica lor medicală.
Tot în acest sens, marea majoritate a medicilor (peste 80%, indiferent de specializare) nu ştiu de existenţa unor programe de formare obligatorie sau continuă în domeniul tratamentului abuzului şi dependenţei de substanţe.


Cei mai mulţi dintre medicii psihiatri (48%) intervievaţi consideră că principala nevoie de dezvoltare în cadrul sistemului actual de tratament este instruirea personalului (urmată la scurtă distanţă de creşterea numărului de unităţi şi dotarea acestora).


Atât medicii, cât şi pacienţii sunt de acord că stigmatizarea tulburărilor legate de consumul de alcool este principala barieră în calea accesării serviciilor de către cei care ar avea nevoie de acestea.


Majoritatea medicilor, pacienţilor şi persoanelor cu un consum problematic de alcool din populaţia generală care nu au apelat la servicii au recunoscut că principala bariera în calea accesării serviciilor de către persoanele cu un consum problematic de alcool este stigma, ruşinea şi oprobiul social de a fi identificat ca având o problemă cu alcoolul.


Astfel, 70% dintre medicii specialişti intervievaţi, peste 50% dintre persoanele care beneficiază de servicii pentru tratarea acestei probleme şi 80% dintre persoanele cu un consum problematic de alcool care nu au apelat la servicii specializate au identificat stigmatizarea ca principala bariera în accesarea acestor servicii.


Serviciile nu reuşesc să ajungă la pătura mai tânără a populaţiei, cu o problematică mai puţin severă. Femeile sunt mult sub-reprezentate printre beneficiarii serviciilor de sănătate.


Peste 80% din persoanele cu un consum problematic de alcool din populaţia generală şi care nu au apelat la servicii nu cunosc instituţii/servicii specializate în tratarea problemelor de abuz sau dependenţă de alcool în judeţul lor de reşedinţă.
Persoanele care apelează la servicii tind să fie de vârstă mai mare de 50 de ani (peste 50%), când este de presupus că au ajuns la o severitate mare a dependenţei de alcool.


Medicii de familie nu reuşesc să depisteze precoce tulburările legate de consumul de alcool, ci doar în stadii avansate. Astfel 55% dintre persoanele internate pentru o problemă legată de consumul de alcool au primit informaţii despre abuzul de alcool de la medicul de familie, iar 44% au fost îndrumaţi spre un serviciu specializat, comparativ cu doar 2%, respectiv 3% dintre persoanele neinternate.


În concluzie, în lipsa formării, medicii de familie recunosc rar cazurile mai uşoare de abuz de alcool şi în spital ajung mai degrabă pacienţi vârstnici, la care putem presupune un stadiu avansat al dependenţei de alcool.
Studiul arată că un alt aspect important pentru profesioniştii intervievaţi este absenţa ghidurilor şi protocoalelor de lucru agreate la nivel naţional în domeniul intervenţiilor specializate pentru tratamentul tulburărilor legate de consumul de alcool.


Singurul document oficial elaborat la nivel naţional cu privire la serviciile specializate din acest domeniu este încadrat în Strategia Naţională Antidrog.


În acest moment, în România, principala specializare care abordează intervenţiile în domeniul tratării tulburărilor legate de consumul problematic de alcool este psihiatria, intervenţiile derulate în sfera acesteia fiind foarte apreciate în rândul persoanelor cu un consum problematic de alcool, cu peste 50% dintre aceştia considerându-le a fi foarte bune. De aceeaşi apreciere pozitivă beneficiază şi grupurile de auto-ajutor de tipul 'Alcoolicii Anonimi' sau centrele medico-sociale de intervenţii în domeniul consumului problematic de alcool.


Prof. dr. Dan Prelipceanu, preşedinte de onoare ALIAT şi şeful Catedrei de Psihiatrie a UMF 'Carol Davila' Bucureşti, susţine nevoia urgentă de dezvoltare a unor intervenţii şi servicii specializate adresate persoanelor cu un consum problematic de alcool.


"În România, în acest moment, ne confruntăm cu o gravă problemă privind lipsa unor servicii medicale şi sociale integrate în domeniul consumului problematic şi al dependenţei de alcool, aspect relevat şi de studiul naţional derulat de specialiştii ALIAT. Sistemul actual de servicii este încă într-o fază de subdezvoltare, lipsind un cadru formal de proceduri de lucru şi de educaţie medicală continuă, iar nivelul de stigmă asociat acestui domeniu este la fel de mare atât în rândul medicilor cât şi în rândul populaţiei generale. Prin intermediul cercetării derulate de specialiştii ALIAT la nivelul întregii ţări avem acum o baza formală, fundamentată pe evidenţe ştiinţifice, pentru a demara necesarul proces de creare a unor politici şi servicii consolidate în domeniul consumului problematic de alcool în ţara noastră", a spus medicul.


Pentru realizarea studiului s-a plecat de la un eşantion reprezentativ concentrat pe 3 publicuri ţintă: persoane care beneficiază de servicii medicale pentru o tulburare legată de consumul de alcool (603 respondenţi), persoane care au un consum problematic de alcool, dar nu apelează la servicii medicale (601 respondenţi), şi medici (medici psihiatri, medici de familie, medici specialişti, dar şi profesionişti cheie din cadrul sistemului de servicii medicale şi sociale care adresează această problematică, însumând 546 respondenţi). Studiul are o marjă de eroare de 4%.


Culegerea datelor a avut loc în intervalul 1 octombrie - 15 noiembrie 2011, la nivelul tuturor celor 8 euroregiuni ale ţării, echipa implicată în derularea acestuia fiind formată din peste 30 de specialişti. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primul parteneriat din România în domeniul sănătății pentru tratamentul dependenței de alcool Sâmbătă, 1 martie 2014, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor de sănătate, lideri de opinie, precum și reprezentanți ai sectorului privat și ai sectorului neguvernamental, s-au reunit pentru semnarea oficială a ”Cartei Albe pentru Dependența de Alcool din România – probleme, provocări...
Lundbeck primeşte Autorizaţia de punere pe piaţă a medicamentului Selincro® (nalmefen) în UE, ca prima terapie aprobată pentru reducerea consumului de alcool Selincrooferă o nouă abordare pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu dependenţă de alcool, care prezintă un risc crescut privind consumul de alcool.1 În studiile clinice, Selincro a redus consumul de alcool cu aproximativ 60% după şase luni de tratament. Dependenţa de alcool este considerată o...
Consumul de alcool în rândul minorilor este foarte ridicat; românii încep să bea de la 14 ani Consumul de alcool în rândul minorilor este foarte ridicat, iar vârsta medie la care românii încep să consume aceste produse este de 14 ani, a declarat, miercuri, Florin Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Spirits România, într-o conferinţă de presă.
Tratamentul dependenței de alcool Dependenţa de alcool este o afecţiune caracterizată de modificări structurale şi neurochimice ale creierului şi tulburări de comportament1,2 Consumul excesiv de alcool conduce progresiv la modificări ale creierului care pot creşte dorinţa de a consuma alcool şi reduce controlul asupra acestui consum...
Prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu: Una din trei persoane ar trebui să beneficieze de un ajutor psihiatric de specialitate (interviu) Peste 38% din populaţia Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani are un diagnostic psihiatric, iar în România nu există date epidemiologice, însă una din trei persoane suferă de o afecţiune psihică, afirmă prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu, şeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, într-un...
Anxietatea sociala si dependenta Imagineaza-ti o camera plina de oameni. Nu cunosti pe nimeni. Incep sa-ti transpire mainile. Inima incepe sa-ti bata mai puternic. Esti cuprins de panica.